Σπουδαστές ΑΕΝ: Ναι στην αναβάθμιση πτυχίων

Θετικά αντιμετωπίζεται από τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού η διάταξη για εξίσωση των διπλωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού με τα πτυχία των Α.Τ.Ε.Ι, που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για τη «Μεταρρύθμιση του Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου του Ελληνικού Λιμενικού Συστήματος και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευή  6/5 και στην διάρκειά της εκπρόσωποι σπουδαστικών συλλόγων των ΑΕΝ Ιονίων Νήσων και Κρήτης τοποθετήθηκαν θετικά με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία προβλέπει ότι:

Η παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2638/1998 “Οργάνωση και λειτουργία της ναυτικής εκπαίδευσης, μισθολογικές ρυθμίσεις για το προσωπικό αυτής και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α’ 204) αντικαθίσταται ως εξής:
“2. Τα διπλώματα του Εμπορικού Ναυτικού Α’,Β’,Γ’ τάξης αποφοίτων Α.Ε.Ν και Α.Δ.Σ.Ε.Ν που έχουν συμπληρώσει θαλάσσια υπηρεσία δώδεκα (12) μηνών κατευθυνόμενης εκπαίδευσης, καθίστανται ισότιμα με τα πτυχία των Α.Τ.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και εφεξής. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου σε προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη καθορίζονται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.”

Οι εκπρόσωποι των σπουδαστών απάντησαν, αρχικά, σε «ανησυχούντες» για την ιεραρχία στο πλοίο γράφοντας το αυτονόητο:

«Η ιεραρχία στο καράβι είναι ξεκάθαρη και δεν κινδυνεύει να επηρεαστεί από κανένα τίτλο πτυχίου», όπως έγραψε, χαρακτηριστικά, ο κ. Θ. Πρασιώτης, εκπρόσωπος των σπουδαστών της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων, ο οποίος επισημαίνει ακόμα τα εξής:
«Η ισοτιμία των πτυχίων μας με αυτών των Α.Τ.Ε.Ι. είναι μια δίκαιη ενέργεια όπως αυτό συμβαίνει και στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. Επίσης, είναι πάγιο αίτημα όλων των σπουδαστών των ακαδημιών οι οποίοι δικαιώνονται από αυτό το άρθρο. Οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων είναι υπέρ του άρθρου αυτού διότι ικανοποιείται ένα από τα αιτήματα που επιδιώκουμε να εφαρμοστεί τα τελευταία δύο χρόνια»

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο απόφοιτος της ίδιας ΑΕΝ και μέχρι πέρυσι πρόεδρος του Σπουδαστικού Συλλόγου Παν. Θωμάς, ο οποίος αναφέρει, μεταξύ άλλων:
«Η ισοτιμία του πτυχίου μας αφού γίνουμε Πλοίαρχοι Γ’ Τάξεως δεν έχει να κάνει με την εξίσωση Καπετάνιου και Ανθυποπλοιάρχου μέσα στο καράβι. Ειλικρινά δε καταλαβαίνω πώς η αναβάθμιση των διπλωμάτων ΑΕΝ των ναυτικών και των γνώσεών τους απέναντι στο κράτος που μέχρι χθες αν δεν είχες φτάσει Πλοίαρχος Α’ σε αντιμετώπιζε ως έναν απόφοιτο ΙΕΚ ή κάποιου μεταδευτεροβάθμιου τμήματος επηρεάζει την ιεραρχία σε ένα καράβι.
Αυτά είναι αστεία πράγματα και μπροστά σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές καλό θα ήταν να μη λέγονται, διότι επηρεάζουν όλους τους ναυτικούς αρνητικά.
Κανένας Καπετάνιος ή Α’ Μηχανικός δε νιώθει αδικία, γιατί γνωρίζει ότι αυτό είναι ξεκάθαρη αναβάθμιση της Σχολής που αποφοίτησε και νιώθει υπερήφανος. Σας το γράφω ξεκάθαρα, γιατί πολλοί από εμάς αποφοιτήσαμε από αυτά τα ιδρύματα και τους Καπετάνιους τους είχαμε δίπλα σε αυτά τα αιτήματα και τους αγώνες που με ζήλο δίναμε.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτό το σχέδιο νόμου να περάσει και να μας ανοίξει τις πόρτες για μεταπτυχιακό εντός Ελλάδας που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο, γιατί ένας Ανθυποπλοίαρχος ή «Γραμματικός»  αν ήθελε να διευρύνει τις γνώσεις του έπρεπε  να πάει σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια μια του εξωτερικού (πχ Southampton).
Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτό το σχέδιο νόμου να περάσει για να αντιμετωπίζονται πλέον οι σπουδαστές των ΑΕΝ ως σπουδαστές Πανεπιστημίου που αυτό συνεπάγεται δωρεάν σίτιση, «πάσο» και πολλά άλλα που μέχρι τώρα ήταν ένα όνειρο, γιατί μας αντιμετώπιζαν ως σπουδαστές δεύτερης διαλογής, ενώ πληρώναμε από τη πρώτη μέρα φόρους, που για έναν στεριανό είναι ο μηνιαίος μισθός».

Τέλος, ο κ. Φώτης- Ιωάννης Τσιρούκης, εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου των Σπουδαστών των ΑΕΝ Κρήτης σημείωσε τα εξής:
«Οι σπουδαστές της ΑΕΝ Κρήτης είναι υπέρ του άρθρου 44 της παρούσας μεταρρύθμισης και δηλώνουν ικανοποιημένοι που επιτέλους τα πτυχία μας θα εξισωθούν με τα πτυχία των ανώτατων τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.Επιτέλους ο κύκλος των μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα ανοίξει για όλους τους αποφοίτους των ΑΕΝ».

Πηγή:inkefalonia.gr