ΠΕΝΕΝ: Εικόνες ντροπής στη Σχολή Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων

Τριτοκοσμικές εικόνες κατέγραψε το κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) στη Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων στον Ασπρόπυργο.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ναυτεργατών με επικεφαλής τον ταμία Απόστολο Μπανάσιο πραγματοποίησαν επίσκεψη-περιοδεία έπειτα από διαδοχικές καταγγελίες μελών του Σωματείου.

Κατά την επίσκεψη, το κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ διαπίστωσε ουρές από τις 5 το πρωί, συνωστισμό, διαμαρτυρίες και απίστευτη ταλαιπωρία των ναυτικών προκειμένου να εγγραφούν στους καταλόγους προτεραιότητας για να περάσουν τις εξετάσεις για τα Refresh και να ανανεώσουν το πτυχίο-άδεια στον νέο κύκλο εκσυγχρονισμού των γνώσεών τους σχετικά με τη χρήση των μέσων ασφάλειας, όπως είναι τα σωστικά μέσα, η πυρασφάλεια, και τα ταχύπλοα.

Ο κύκλος διαρκεί 3 μέρες για κάθε ναυτικό και η ανανέωση του σχετικού πτυχίου-άδειας πρέπει να γίνει μέσα στο 2016, αφού από 1/1/2017 είναι υποχρεωτική η απόκτησή του για τη ναυτολόγηση όλων των ναυτικών.

Δεκάδες ναυτεργάτες εξέφρασαν στο κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ την έντονη οργή τους επειδή, όπως κατήγγειλαν, μεσολαβούν διάφορα παραμεσιτικά γραφεία και κυκλώματα έναντι αμοιβής για να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση στην άμεση και σύντομη εγγραφή όσων πληρώνουν, ενώ στους υπόλοιπους δίνονται προθεσμίες έπειτα από 2 έως 3 και παραπάνω μήνες.

Σύμφωνα με τους ναυτεργάτες, «η ανεπίτρεπτη αυτή εικόνα οφείλεται στην έλλειψη σχεδιασμού, οργάνωσης, προσωπικού και χώρων έτσι ώστε να καλυφθούν με επάρκεια οι ανάγκες για τους ναυτικούς που πρέπει να περάσουν από τον αναβαθμισμένο κύκλο σπουδών και να ανανεώσουν το σχετικό πτυχίο-άδεια».

Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα, που συνιστούν προσβολή για το ναυτεργατικό επάγγελμα και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων ναυτεργατών, και απαιτεί την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και την ουσιαστική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Πηγή: efsyn.gr

Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου