Υπουργείο ναυτιλίας εναντίον Δημόσιας Αρχής Λιμένων για το Sea Diamond

Sea Diamond

Φρένο στη Δημόσια Αρχή Λιμένων για την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανέλκυση του Sea Diamond βάζει το υπουργείο ναυτιλίας.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διευκρινίζει ότι η Δημόσια Αρχή Λιμένων (Δ.Α.Λ.), με βάση το Νόμο 4389/2016, δεν έχει αρμοδιότητα στους Οργανισμούς Λιμένων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο έχει παραμείνει στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου ή τελούν υπό τη διαχείριση Δημοτικών ή Κρατικών Λιμενικών Ταμείων.

Συνεπώς, η Δ.Α.Λ. είναι αναρμόδια να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, που βρίσκεται στην Σαντορίνη. Αρμόδιος φορέας είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

Ακριβώς γι’ αυτό, αλλά και για να προστατευθεί το Ελληνικό Δημόσιο από πιθανές μεταγενέστερες απαιτήσεις εταιριών που θα συμμετάσχουν, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με επιστολή του (16.1.2020) κάλεσε τη Δ.Α.Λ. να ακυρώσει τον διαγωνισμό.

Το ζήτημα του «Sea Diamond» απαιτεί σοβαρότητα και κυρίως απαιτεί σεβασμό στη νομιμότητα και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο της προσωπικής ατζέντας κανενός.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα και προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η τήρηση της νομιμότητας, όσο και το δημόσιο συμφέρον.

Εμείς θα αναρωτηθούμε, αφού η Δημόσια Αρχή Λιμένων είναι αναρμόδια να προκυρήσσει διαγωνσιμούς σε Οργανισμούς Λιμένων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο έχει παραμείνει στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου ή τελούν υπό τη διαχείριση Δημοτικών ή Κρατικών Λιμενικών Ταμείων και αφού το υπουργείο υποτείθεται πως φροντίζει για το δημόσιο συμφέρον, γιατί τόσα χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό για την ανέλκυση του επιβλαβούς ναυαγίου του Sea Diamond; Γιατί άραγε ενοχλεί τόσο πολύ ένας οργανισμός που έχει κάνει τεράστιο έργο τα τελευταία χρόνια χωρίς να επιβαρύνει με χρηματικό κόστος το δημόσιο;

Το υπουργείο ναυτιλίας βρίσκεται για άλλη μια φορά πρωταγωνιστής σε μια υπόθεση που βρίσκει την κοινή γνώμη απέναντι.

πληροφορίες από nafs.gr