ΥΕΘΑ: Μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά με τα πλοία της NEL LINES

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία για τη διευκόλυνση που παρέχει στους παράνομους διακινητές μεταναστών και προσφύγων όπως είπε, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Λέσβο όπου περιόδευσε.

«Οι τουρκικές ακταιωροί της ακτοφυλακής όχι απλώς δεν αποτρέπουν τη διακίνηση των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά τη διευκολύνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Μυτιλήνη όπου περιόδευσε.

Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι θα θέσει το θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας που «αποδεδειγμένα πλέον, όχι απλώς δεν σέβεται την συνθήκη επαναπροώθησης, αλλά αντίθετα διευκολύνει τους παράνομους διακινητές ανθρώπων στην επόμενη άτυπη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί 1-2 Σεπτεμβρίου» καλώντας και την Ε.Ε. να κρίνει αυτή τη στάση της γείτονος.

«Το θέμα της εισόδου είναι ένα θέμα που αφορά δύο εκατομμύρια υποψήφιους μετανάστες που βρίσκονται στην απέναντι όχθη. Πρέπει να αντιμετωπισθεί επειγόντως. Με μέτρα στις χώρες τους, με τη δυνατότητα αυτών των ανθρώπων να γυρίζουν στις εστίες τους και να παραμείνουν εκεί», παρατήρησε.

Ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο να ενεργοποιηθεί «για να μπορέσουμε να πάρουμε άμεση χρηματοδότηση για τη μίσθωση πλοίων για τη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά στη χερσαία Ελλάδα».

«Θα πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα -με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να κινητοποιηθούν και τα πλοία της ΝΕΛ τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν ακινητοποιηθεί, λόγω μη καταβολής χρημάτων προς τους εργαζόμενους», πρόσθεσε.

Ο Πάνος Καμμένος διευκρίνισε ότι κατά τη μεταφορά μπορεί να γίνεται η καταγραφή των μεταναστών και των προσφύγων.

defencenet.gr