Υδατοδρόμιο Τήνου: Το πρώτο υδατοδρόμιο στην Ελλάδα

Το πρώτο υδατοδρόμιο είναι γεγονός και είναι στην Τήνο! Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της HellenicSeaplanes, κ. Νικόλας Χαραλάμπους μιλά στο tinosabout για τον ερχομό των υδροπλάνων στο νησί.
  • Η Τήνος συνιστά το πρώτο νησί που θα αποκτήσει υδατοδρόμιο. Σε τι φάση βρίσκονται οι διαδικασίες αυτή τη στιγμή;
Έχουν ήδη ξεκινήσει η δημιουργία του φακέλου αδειοδότησης, ο σχεδιασμός του υδατοδρομίου και τα περιβαλλοντικά. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί ο φάκελος στην Διεύθυνση Πολιτικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Αεροδρομίων (Δ.Π.Σ.Α.Α.Α.) του Υπουργείου Μεταφορών.
  • Η σύνδεση μέσω υδροπλάνων θα σημάνει το τέλος της απομόνωσης των απομακρυσμένων ελληνικών περιοχών. Συγκεκριμένα, τι σημαίνει για το νησί μας, η δημιουργία ενός υδατοδρόμιου;
Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά, είναι το γεγονός ότι θα ξεκινήσουν δρομολόγια που θα αφορούν σε νέους προορισμούς, απευθείας από Μητροπόλεις και τα γειτονικά νησιά. Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει το νησί της Τήνου, σκοπεύουμε να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες, αφού πλέον η μετάβασή τους στο νησί για προσκύνημα και η αναχώρησή τους από αυτό θα γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα,  θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στο θέμα των αεροδιακομιδών, ενώ θα δημιουργηθούν παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.
  • Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληροί μια περιοχή για να μπει στη λίστα των μελλοντικών περιοχών που θα συνδέονται μέσω υδροπλάνων;
Είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην επιλογή μιας περιοχής για τη δημιουργία ενός υδατοδρομίου. Για εμάς έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα τα  νησιά του Αιγαίου που παρουσιάζουν μια δυναμική. Από τη στιγμή που υπάρχει μια σχετική υποδομή μπορεί κάλλιστα να γίνει διασύνδεση με υδροπλάνα. Η κατασκευή ενός υδατοδρομίου είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε τόσο την περιοχή που θα δραστηριοποιηθούμε όσο και το τουριστικό προϊόν της.
  • Ένα τέτοιο έργο αναμφίβολα θα επιφέρει τεράστια ανάπτυξη στο σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί αλλά και στο νησί γενικότερα. Κατά πόσο έχετε λάβει υπόψη τα ιστορικά ή/και πολιτισμικά στοιχεία μιας περιοχής (όπως είναι η Έξω Μεριά) προτού προβείτε στην επιλογή του σημείου όπου θα κατασκευαστεί το έργο;
Η ανάδειξη των πολιτιστικών χαρακτηριστικών ενός νησιού αποτελεί μέρος της συνολικής ανάπτυξης του έργου των υδατοδρομίων. Η επιλογή του σημείου γίνεται με κριτήριο τις υπάρχουσες υποδομές,  αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην εκάστοτε περιοχή προκειμένου να μην δημιουργούνται φαινόμενα ακύρωσης πτήσεων και να υπάρχει η εναλλακτική λύση σε έκτακτες περιπτώσεις, προσγείωσης σε κάποιο άλλο αεροδρόμιο.
 
  • Η κίνηση αυτή από την εταιρία «Υδατοδρόμιο Τήνου ΙΚΕ» εκτός των αμέτρητων οφελών σε κοινωνικό επίπεδο, θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Πώς έχουν δεχτεί οι Τηνιακοί αυτή την εξέλιξη;
Έχουν αγκαλιάσει την εν λόγω επένδυση. Μην ξεχνάτε πως η στελέχωση του υδατοδρομίου θα γίνει από κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι θα έχουν λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρχει άμεση σύνδεση των επενδύσεων που υλοποιούμε με την τοπική κοινωνία. Επιχειρούμε με τη δραστηριοποίησή μας να ενισχύουμε τη νεανική απασχόληση σε περιοχές που πλήττονται από την ανεργία, όπως τα ελληνικά νησιά,  και που αυτή την περίοδο χρειάζονται περισσότερο από ποτέ  την υποστήριξή μας.
  • Ποια η στάση του Δήμου Τήνου απέναντι στο έργο;
Η στάση του Δήμου απέναντι στο έργο ήταν άκρως υποστηρικτική. Θα έλεγα πως ήταν από τις καλύτερες συνεργασίες που έχουμε συνάψει μέχρι σήμερα, χωρίς καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες. Έχουμε προχωρήσει σε έναρξη της επένδυσης με τις πτήσεις να έχουν προγραμματιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης.
  • Ο τουρισμός είναι το «δυνατό χαρτί» της ελληνικής οικονομίας. Η Τήνος ως τώρα ταυτιζόταν με το θρησκευτικό τουρισμό. Θεωρείτε πως μετά τη δημιουργία του υδατοδρόμιου, το νησί θα αποκτήσει και άλλου είδους τουρισμό (πχ. Εναλλακτικών δραστηριοτήτων) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου;
Προφανώς η εμφάνιση ενός εναλλακτικού μέσου μεταφοράς όπως είναι το υδροπλάνο θα δώσει την ευκαιρία σε πάρα πολλούς τουρίστες να εξορμούν σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Η  ανάπτυξη τουρισμού μόνιμης κατοικίας από το εξωτερικό, του ιατρικού τουρισμού και άλλων εναλλακτικών μορφών μέσα από τη χρήση του υδροπλάνου είναι το επιθυμητό και προσδοκώμενο για εμάς, αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό για τον επισκέπτη να έχει τη δυνατότητα να μεταβαίνει άμεσα, χωρίς τη διαμεσολάβηση των Μητροπόλεων και χωρίς καθυστερήσεις, στα ελληνικά νησιά. Πέραν του θρησκευτικού τουρισμού που είναι αναπτυγμένος στο νησί, η Τήνος είναι βέβαιο πως θα δέχεται και άλλου είδους τουρίστες.
  • Καθώς φαίνεται, η Τήνος συνιστά το σημείο έναρξης μιας σειράς κατασκευών υδατοδόμιων. Ποιες πόλεις έχουν σειρά; Ο κρατικός φορέας βρίσκεται στο πλευρό μιας τόσο σπουδαίας ιδιωτικής επενδυτικής κίνησης;

Αμέσως μετά την Τήνο, τα νησιά που θα ακολουθήσουν είναι η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σύρος, η Σαντορίνη, η Νάξος, η Σέριφος, η Αμοργός, η Κύθνος, η Δονούσα, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, τα Κουφονήσια, η Άνδρος και η Μήλος. Ευελπιστούμε πως μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες ώστε να είναι έτοιμα τα υδατοδρόμια και να διεξαχθούν οι πτήσεις τον Απρίλιο του 2015, προλαβαίνοντας έτσι την ερχόμενη τουριστική σεζόν. Σε ότι αφορά την πολιτική ηγεσία της χώρας, είναι στο πλευρό αυτής της επενδυτικής προσπάθειας. ΩςHellenicSeaplanesθα θέλαμε οι κρατικοί φορείς να εμπλακούν στην ανάπτυξη του δικτύου των υδατοδρομίων και να  υποστηρίξουν τη νέα αγορά που δημιουργείται. Να αγκαλιάσουν το υδροπλάνο ως κύριο μέσο μεταφοράς στη νησιωτική Ελλάδα.

www.tinostoday.gr