Χάθηκε και το 2017 και το 2018 για τα Υδατοδρόμια

υδατορδόμια

Το 2017 είναι ήδη μια χαμένη χρονιά για τα υδατοδρόμια, το ίδιο ισχύει και για το 2018, επισημαίνει ο τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας, “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε ένα έτοιμο θεσμικό πλαίσιο, αλλά επέλεξε να το αλλάξει, καταθέτοντας ένα νέο νομοσχέδιο σε διαβούλευση από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τύχη του οποίου αγνοείται οκτώ μήνες μετά.

Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ουσιαστικά, τίθενται νέα εμπόδια και γραφειοκρατικές διαδικασίες που λειτουργούν ανασχετικά στις επενδύσεις στα υδατοδρόμια αλλά και του πτητικού έργου.

Διαχωρίζονται η άδεια ίδρυσης με την άδεια λειτουργίας, με την πρώτη να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο φορέα του δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο αναλαμβάνει το κόστος της αδειοδότησης και το κόστος κατασκευής των απαραίτητων υποδομών, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης, με τα περιοριστικά δεδομένα που υπάρχουν στο δημοσιονομικό πεδίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που τα Λιμενικά Ταμεία των νησιών έχουν προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θέτει εμπόδια στην διαδικασία έγκρισης των Προγραμματικών Συμβάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αν ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο, θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες για τα εκδοθούν οι άδειες ίδρυσης (τουλάχιστον 6) αλλά και επιπλέον 4 έως 6 μήνες για την έκδοση της άδειας ίδρυσης, ενώ θα πρέπει να βρεθούν οι εταιρείες και να υπάρξει νέα διαδικασία αδειοδότησης για το πτητικό έργο.

Με αυτά τα δεδομένα είναι σίγουρο ότι δε έχει χαθεί μόνο η φετινή χρονιά, αλλά και το 2018”.

Πηγή: ypodomes.gr