Τουρισμός: Οφέλη για Ιόνιο και… Βουλγαρία από το ανακάτεμα της «τράπουλας»

Πως αλλάζουν τα σχέδια τους οι Γερμανοί τουρ οπερέϊτορ και ποιοι προορισμοί επωφελούνται. Η στροφή σε Ιταλία και Βουλγαρία και τα οφέλη για τους προορισμούς του Ιονίου.

Την ενίσχυση παραδοσιακών ανταγωνιστών, την ανάδειξη νέων ανερχόμενων «παικτών» στην αγορά της Μεσογείου αλλά και τις ενδείξεις μετατόπισης του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό προς τη χώρα μας, από νησιά του Αιγαίου προς παραλιακούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και το Ιόνιο αποτυπώνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία κρατήσεων αλλά και έρευνες σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Η φετινή τουριστική περίοδος προεξοφλείται, ήδη, από παράγοντες της αγοράς πως θα κριθεί στην… παράταση καθώς τρεις από τις πέντε βασικές αγορές-«δεξαμενές» της Ελλάδας (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ) εμφανίζουν σοβαρές «αρρυθμίες». Με τους παράγοντες του χώρου να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τους επόμενους μήνες.

Στην υποχώρηση της ρωσικής αγοράς στα προ του 2012 επίπεδα προστέθηκε τους τελευταίους μήνες η υποτονικότητα στις κρατήσεις από Γερμανία και Γαλλία. Η γαλλική αγορά προσπαθεί ακόμα να επουλώσει τα τραύματα από το σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού τον Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα διστακτικοί να προχωρήσουν σε κρατήσεις επηρεασμένοι από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και την Κων/πολη (με θύματα έντεκα Γερμανούς), την όξυνση του προσφυγικού αλλά και τις οικονομικές εξελίξεις. Η αισιοδοξία στους παράγοντες του τουρισμού συντηρείται από τη σταθερά ανοδική δυναμική των κρατήσεων από τις ΗΠΑ και το Ην. Βασίλειο.

Ο ρυθμός κρατήσεων για την Ελλάδα από τη Γερμανία εξακολουθεί να κινείται με αρνητικό πρόσημο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Γεγονός που αντανακλά σε υστέρηση κρατήσεων και από τις άλλες δύο γερμανόφωνες αγορές (Αυστρία, Ελβετία).

Ο Μάρτιος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμος μήνας καθώς τουρ οπερέϊτορ και αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το πρόγραμμα δρομολογίων τους σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό τους. Δύο εβδομάδες, πάντως, πριν τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ευρώπης ΙΤΒ στο Βερολίνο (9-13 Μαρτίου) η εικόνα των κρατήσεων εμφανίζεται εξαιρετικά συγκεχυμένη.

Πρόσφατες έρευνες στην αγορά της Γερμανίας αναφέρουν πως το ενδιαφέρον των Γερμανών σε αναζητήσεις για ταξίδια μέσω διαδικτύου είναι μεγαλύτερο από πέρυσι. Κι αυτό αφορά περίοδο 30 εβδομάδων από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Όμως, οι Γερμανοί κοιτάζουν τις «βιτρίνες» των ταξιδιωτικών portal και των τουρ οπερέιτορ αλλά… δεν ψωνίζουν. Τη μείωση κρατήσεων 8% τον Δεκέμβριο και 12% τον Ιανουάριο στη γερμανική αγορά επιβεβαίωσαν πρόσφατα στοιχεία της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών Holidaycheck τα οποία βασίστηκαν σε δεδομένα επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με αυτά η Τυνησία κατέγραφε μείωση επισκεψιμότητας 63% και κρατήσεων 47% ενώ η Αίγυπτος εμφάνιζε μείωση επισκεψιμότητας 30% και πτώση κρατήσεων ακόμα μεγαλύτερη από της Τυνησίας. Στον αντίποδα, οι κρατήσεις για Ισπανία και Πορτογαλία εμφάνιζαν μεγάλη άνοδο 40%. Το momentum της τρέχουσας περιόδου, ωστόσο, δείχνει να ευνοεί τη Βουλγαρία η οποία, σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, κατέγραφε άνοδο κρατήσεων 70%.

Τους προβληματισμούς των Γερμανών αποτύπωσε έρευνα που βασίστηκε σε στοιχεία από 3.000 χρήστες της Holidaycheck σύμφωνα με την οποία το 76% δήλωσαν ότι αναπροσάρμοσαν τα σχέδια διακοπών τους εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων.

 Το 90% θεωρούν τις παραλίες στην Αίγυπτο και την Τυνησία «ανασφαλείς» ή «πολύ ανασφαλείς» ενώ το 59% πιστεύουν πως τα πακέτα για προορισμούς της Τουρκίας δεν είναι «πραγματικά ασφαλή» ή δεν είναι «καθόλου ασφαλή».

Το θετικό για την Ελλάδα είναι πως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συγκαταλέγεται στην ομάδα προορισμών της Μεσογείου που θεωρούνται ασφαλείς, μαζί με την Κροατία και τη Βουλγαρία.

Οι κερδισμένοι

Το σκηνικό που διαμορφώνεται στην ταξιδιωτική αγορά της Ευρώπης οδηγεί προεξοφλεί πως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Ισπανία θα αποτελέσει το αδιαφιλονίκητο best seller της αγοράς ακολουθούμενη από την Πορτογαλία που αναμένεται να πλησιάσει κι άλλο την Ελλάδα σε μεγέθη. 

Σημαντικά κέρδη εμφανίζεται να εξασφαλίζει η Ιταλία προσελκύοντας μέρος της κίνησης από τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Από τους μικρότερους, ανερχόμενους προορισμούς η Κροατία αναμένεται να αγγίξει το sold out, ενώ η Βουλγαρία θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να αποτελέσει το success story του φετινού καλοκαιριού.

Ακολουθώντας το ρεύμα οι τουρ οπερέΪτορ της Γερμανίας αναπροσαρμόζουν τα σχέδιά τους για να διασφαλίσουν τις πωλήσεις τους. Έτσι, η Βουλγαρία έγινε η πρώτη εναλλακτική επιλογή για ισχυρούς τουρ οπερέϊτορ ενώ άλλοι στράφηκαν στην προσφορά πακέτων σε συνεργασία με εταιρείας κρουαζιεροπλοίων.

O τουρ οπερέϊτορ Thomas Cook αύξησε σημαντικά το πρόγραμμά του για τη Βουλγαρία προσφέροντας 21 επιπλέον πτήσεις την εβδομάδα από πολλές πόλεις της Γερμανίας προς τη Βάρνα και το Μπουργκάς. Για το σκοπό αυτό εξασφάλισε θέσεις σε πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών Germania, Sun Express (γερμανο-τουρκικών συμφερόντων) και Air Via.

Σε επέκταση του προγράμματός του στη Βουλγαρία προχώρησε και ο τουρ οπερέϊτορ Neckermann Reisen,προσθέτοντας για το φετινό καλοκαίρι το παραθεριστικό θέρετρο Albena της Μαύρης Θάλασσας.

Στροφή προς το Ιόνιο

Η διαφαινόμενη μετατόπιση μέρους της τουριστικής κίνησης, τουλάχιστον, για φέτος, από νησιά του Αιγαίου προς παραλιακούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και το Ιόνιο, ωθείται από τις αγορές του Ην.Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Ακόμα και από την αγορά της Γερμανίας, ωστόσο, φαίνεται πως καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον για χερσαίους προορισμούς και το Ιόνιο. Το επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Euro2day.gr, ο ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού οργανισμού Attika Reise Μιχάλης Καραβάς, με τριαντάχρονη παρουσία στη γερμανική αγορά. Παρά το γεγονός ότι οι κρατήσεις για Ελλάδα κινούνται ακόμα σε αρνητικό έδαφος σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Πηγές της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς που διατηρούν στενούς δεσμούς με την αγορά της Γαλλίας αναφέρουν αυξημένο ενδιαφέρον Γάλλων τουρ οπερέϊτορ για καταλύματα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικήςκαι γειτονικούς νομούς όπως Κορινθία, Αργολίδα και Εύβοια.

Η σταθερά ανοδική δυναμική από τη αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αυτή που «ευθύνεται» κυρίως για την άνοδο που φαίνεται να καταγράφουν τα νησιά της περιοχής.

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Σπύρος Γαλιατσάτος, απέδωσε τη θετική δυναμική στη συστηματική προσπάθεια προβολής της περιοχής στο διαδίκτυο με αιχμή την Google αλλά και την προβολή μέσω γνωστών ταξιδιωτικών μέσων όπως το Travel Channel. 

«Όσα ξενοδοχεία στα Ιόνια είναι «μάχιμα» αυτή την περίοδο καταγράφουν μεγάλη ζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά προεξοφλώντας σημαντική άνοδο από την αγορά του Ην.Βασιλείου.

Προβληματισμό την ίδια στιγμή προκαλεί στους παράγοντες των νησιών του Ιονίων το φρενάρισμα του ρυθμού κρατήσεων κατά το τελευταίο εικοσαήμερο που ίσως, κατά την εκτίμησή τους, συνδέεται με τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Μικρότερο όγκο κρατήσεων απ’ότι ανέμεναν αναφέρουν πολλοί ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας Κώστα Μπρεντάνο. Παρά το γεγονός όπως εξηγεί, ότι η χρονιά ξεκίνησε με καλό ρυθμό στη ροή κρατήσεων.

Η Κέρκυρα, ωστόσο, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα best seller του φετινού καλοκαιριού εξαιτίας του γεγονότος ότι το νησί αποτελεί, πλέον, βάση της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair. Η παρουσία της εταιρείας βοήθησε σημαντικά τους μικρούς και μεσαίους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων σε αντιδιαστολή με τα μεγάλα ξενοδοχεία που συνεργάζονται με ισχυρούς τουρ οπερέϊτορ.

 Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr ο Κ.Μπρεντάνος «όταν ξεκίνησαν πριν πέντε χρόνια οι πτήσεις της Ryanair οι αφίξεις στο νησί ήταν 80.000, πέρυσι έφθασαν τις 150.000 ενώ φέτος η εταιρεία στοχεύει σε 300.000 επιβάτες».

Συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και προβληματισμό για την εξέλιξη της χρονιάς αν παραταθεί για πολύ η κατάσταση που διαμορφώνεται στα μέτωπα του προσφυγικού και της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές εκφράζει την ίδια στιγμή η πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής Λαγανά Ζακύνθου Χριστίνα Τετράδη.

Μιλώντας στο Euro2day.gr ανέφερε πως οι κρατήσεις εμφανίζουν οριακή αύξηση μικρότερη του 5%, κυρίως λόγω της δυναμικής από τη Βρετανική αγορά.

Ανέφερε ταυτόχρονα αυξημένες κρατήσεις από Πολωνία και Ρουμανία αν και οι συγκεκριμένες αγορές αντιπροσωπεύουν ακόμα μικρό μερίδιο στην πελατειακή βάση του νησιού.

euro2day.gr{jcomments on}