Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει τη ανάπτυξη των Υδατοδρομίων

 

Συντονιστικό ρόλο για την ανάπτυξη των υδατοδρομίων στην Ελλάδα έχει αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπως αναφέρει δημοσίευμα από Το Βήμα καθώς πλέον εμπλέκεται στα λιμενικά πράγματα της χώρας και αναμένεται να καταθέσει προς τα συναρμόδια υπουργεία διορθωτικές προτάσεις, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της αδειοδότησης των εγκαταστάσεων υδατοδρομίων.

Οπως αναφέρουν στελέχη του Ταμείου, η ολοκλήρωση της ανάπτυξης ενός δικτύου υδατοδρομίων στην επικράτεια αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία και υπόσχεται πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα υδατοδρομίων σε προσδιορισμένη γεωγραφική ενότητα, προκειμένου να υπάρξουν οι πρώτες πτήσεις με υδροπλάνα. Οπως αναφέρουν, το Ιόνιο φαίνεται να είναι αρκετά πιο ώριμο σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ μάλλον ακολουθεί η Κρήτη σε βαθμό ωριμότητας.

Συμπληρωματικότητα
Οπως σημειώνουν, το υδροπλάνο υπόσχεται συμπληρωματικότητα στις συγκοινωνίες της χώρας και μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει σε αναδιάταξη του χάρτη μεταφορών. Οι ίδιες πηγές, οι οποίες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αγορά, σημειώνουν ότι «ευχής έργον θα ήταν να βλέπαμε το πρώτο υδροπλάνο να εκτελεί μη τακτικές πτήσεις το καλοκαίρι του 2016».

Ειδικότερα, από την άνοιξη του 2015 το ΤΑΙΠΕΔ δραστηριοποιείται αποφασιστικά στη διαδικασία ανάπτυξης υδατοδρομίων, λειτουργώντας άτυπα ως συντονιστικός δίαυλος του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού εγχειρήματος.
Μέσω τέτοιων δράσεων, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, το Ταμείο αναδεικνύει τη μέριμνα της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους της χώρας σε ένα πλαίσιο εποικοδομητικό για όλους τους εμπλεκομένους (τοπική κοινωνία, βελτίωση προσβασιμότητας, τουρισμός κ.τ.λ.)

Το ΤΑΙΠΕΔ, καθότι είναι πια ιδιοκτήτης των 12 μεγάλων λιμανιών της χώρας και έχει αποκτήσει τη δυνατότητα θεσμικής παρέμβασης στα κατά τόπους λιμενικά ταμεία, αποτελεί εξ ορισμού τον φορέα που εμπλέκεται στη συντριπτική πλειονότητα του αριθμού των εγκαταστάσεων που διεκδικούν αδειοδότηση, σύμφωνα με πηγές του Ταμείου. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέργιος Πιτσιόρλας έχει αναθέσει στο μέλος του ΔΣ κ. Αγγελο Βλάχο την παρακολούθηση της προσπάθειας, με αρμοδιότητα τον συντονισμό των υπηρεσιών, την άμβλυνση των γραφειοκρατικών εμποδίων και την επίσπευση των αδειοδοτήσεων.

Το Ταμείο υπογραμμίζει τον θετικό χαρακτήρα του εγχειρήματος της ανάπτυξης των υδατοδρομίων, καθώς το εκλαμβάνει ως σημαντική παράμετρο στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.  Ηδη ο κ. Βλάχος και υπηρεσιακά στελέχη του Ταμείου έχουν πραγματοποιήσει επιτόπιες επισκέψεις σε οργανισμούς λιμένος και επί μέρους λιμενικά ταμεία, προκειμένου να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών.Αυτές οι πρωτοβουλίες προχωρούν σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που αποτελεί θεσμικά την επισπεύδουσα αρχή και θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε βελτιώσεις του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για τα υδατοδρόμια.

Διορθωτικές προτάσεις
Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καταθέσει διορθωτικές προτάσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στις συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως η ΥΠΑ, για τη βελτίωση και την απλούστευση του νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να αρθούν εμπόδια και προσκόμματα που επί σειρά ετών αναστέλλουν την οργανική ανάπτυξη του τομέα των υδροπλάνων.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, απαιτούνται βελτιωτικές κινήσεις στον βασικό νόμο για τα υδατοδρόμια, που θα έχουν ως στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη και υλοποίηση των υδατοδρομίων, ώστε οι πρώτες πτήσεις να λάβουν χώρα το συντομότερο δυνατόν. Οπως αναφέρουν, η συνολική προσπάθεια θα λειτουργήσει ευεργετικά για την άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών, τη σύσφιγξη των σχέσεων των τοπικών κοινωνιών με τον εθνικό κορμό και την εμπορική και κοινωνική ανάπτυξη περιοχών (στη νησιωτική χώρα αλλά και στην ενδοχώρα) που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο.

Αχιλλέας Χεκίμογλου-Το Βήμα{jcomments on}