/

Θρίλερ με 150 μετανάστες-πρόσφυγες

parakritikaΜετά τα μεσάνυχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα οργανώθηκε τελικά και πραγματοποιήθηκε η μεταφορά των μεταναστών από το δεξαμενόπλοιο “Aristofanis” της Capital, στην Παλαιόχωρα και από εκεί στο παιδικές κατασκηνώσεις του Καλαθά.

Αρχικά αποβιβάστηκε μια μικρή ομάδα, συνοδεία λιμενικών, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει με ασφάλεια η μεταφορά και εν συνεχεία ακολούθησαν οι υπόλοιποι, όπως αναφέρει το parakritika.gr από όπου και η φωτογραφία.

Νωρίτερα σε εξέλιξη ήταν διαπραγματεύσεις των λιμενικών αρχών με τους πρόσφυγες για το που και πότε θα αποβιβασθούν από το δεξαμενόπλοιο, το οποίο τους περισυνέλλεξε ανοιχτά της Μεσσηνίας, όταν η ξύλινη βάρκα που επέβαιναν βρέθηκε σε δυσχερή θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ, οι πρόσφυγες αποδέχθηκαν να βγει στη στεριά μια αντιπροσωπεία για να βεβαιωθούν ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο στο ελληνικό έδαφος. Νωρίτερα, οι μετανάστες αρνούνταν να αποβιβαστούν και επιθυμούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τις τοπικές αρχές ο Δήμος Χανίων έχει ήδη ετοιμάσει για την υποδοχή τους τους χώρους των παιδικών κατασκηνώσεων στον Καλαθά, μεταφέροντας στρώματα, νερά και τρόφιμα.

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες και όπως γράφει η efsyn.gr, πρόκειται για 152 μετανάστες (81 άνδρες, 23 γυναίκες, 48 παιδιά) που έρχονται κατά δήλωσή τους από το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Όλοι τους επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος το οποίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου όταν παρουσίασε εισροή υδάτων στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της νησίδας Σχίζα στη Μεσσηνία.

Η χθεσινή ανακοίνωση από το Αρχηγείο Υπουργείο του Λιμενικού Σώματος:

 

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε πρώτες πρωινές σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή 70 ν.μ. νοτιοδυτικά ν. Σχίζας Μεσσηνίας υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής.

 

Ειδικότερα, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους, με περίπου εκατόν πενήντα (150) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, σε δυσχερή θέση στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, το οποίο παρουσίαζε εισροή υδάτων.

 

Το παραπλέον Δ/Ξ “ARISTΟFANIS” σημαίας Νήσων Μάρσαλ προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρονται στον λιμένα Παλαιόχωρας Χανίων, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Σύμφωνα με μαρτυρία, κατά τη διαδικασία περισυλλογής μία γυναίκα εκ των επιβαινόντων βρέθηκε στη θάλασσα.

 

Ακολούθησαν έρευνες από τα δύο ελικόπτερα και από παραπλέοντα πλοία, οι οποίες συνεχίζονται, με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.