Οι θέσεις του ΔΣ της ΠΕΝΕΝ για τον σχεδιασμό και την οργάνωση Αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τα ναυτεργατικά προβλήματα

Εν όψει της επικείμενης συζήτησης στην Ε.Ε της ΠΝΟ σχετικά με τον σχεδιασμό της δράσης για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων μας, σας καταθέτουμε τις παρακάτω θέσεις και προτάσεις μας.
Τα προβλήματα των Ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή. Στα 6 χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας έχουν υπονομευθεί, καταργηθεί και απαξιωθεί το σύνολο των κατακτήσεών μας που κερδήθηκαν με θυσίες και πολύχρονους αγώνες. Η πολιτική αυτή αποτελεί συνέχεια όλης της προηγούμενης εφοπλιστόδουλης ναυτιλιακής πολιτικής η οποία είχε στο επίκεντρο την ανταγωνιστικότητα του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Η διαπίστωση αυτή αφορά τα εργασιακά μας, τις ΣΣΕ, τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα ενώ η ανεργία σημειώνει κατακόρυφη άνοδο οδηγώντας στην ανασφάλεια χιλιάδες Ναυτεργάτες ιδιαίτερα των κατωτέρων πληρωμάτων.
Στις συνθήκες που διαμορφώνονται και στην βάση μιας ολομέτωπης και εξελισσόμενης επίθεσης εναντίον των κατακτήσεών μας, γίνεται φανερό ότι χωρίς σχεδιασμό, οργάνωση, πρόγραμμα, δράση και αγώνα από την πλευρά του ναυτεργατικού κινήματος, η βάρβαρη αντιλαϊκή και αντιναυτεργατική πολιτική θα συνεχισθεί και θα κλιμακωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ

Πρόγραμμα ενημερωτικής καμπάνιας
Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινές επισκέψεις των μελών της Διοίκησης της ΠΝΟ και της συντονιστικής επιτροπής στα καράβια στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, σε καφενεία όπου συχνάζουν εν ενεργείακαι συνταξιούχοι Ναυτικοί, ενώ αντίστοιχη δουλειά πρέπει να γίνει μέσω των αντιπροσώπων της ΠΝΟ όπως π.χ στην Πάτρα, επισκέψεις στα καράβια στην Ραφήνα, το Λαύριο κ.λπ.
Πρέπει τα συνταξιουχικά Σωματεία της επαρχίας ή τα παραρτήματα των συνταξιουχικών Σωματείων καθώς και τα τοπικά Ναυτεργατικά Σωματεία να συντονιστούν και να δράσουν στην ίδια κατεύθυνση έτσι ώστε τόσο στο κέντρο (Αθήνα – Πειραιάς) όσο και στην επαρχία να αναπτυχθεί μια συντονισμένη κοινή και ενιαία ενημερωτική εκστρατεία με στόχο την πληροφόρηση για τα προβλήματα αλλά και την εξασφάλιση της συντονισμένης πάλης για την οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.
Επίσης τα Ναυτεργατικά Σωματεία να οργανώσουν μέσα από τα γραφεία τους την ενημέρωση των μελών τους, άνεργων – ξέμπαρκων, με συστηματική καθημερινή επαφή έτσι ώστε κανένας Ναυτεργάτης να μην μείνει έξω από αυτήν την αγωνιστική πρωτοβουλία και δράση.
Στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο διάστημα θα βρεθούν οι κύριες συντάξεις μας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του νόμου Κατρούγκαλου (επαναϋπολογισμός συντάξεων – ποσοστό αναπλήρωσης), μεταφορά του ΝΑΤ στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, τα εργασιακά και ο συνδικαλιστικός νόμος , η δραστική μείωση των εφάπαξ παροχών από τα Ταμεία Πρόνοιας καθώς επίσης και ο ειδικός τρόπος φορολογίας τόσο των Ναυτικών όσο και άλλων επαγγελματικών ομάδων που αποτελεί κοινή στόχευση κυβέρνησης και δανειστών (Ε.Ε – Ε.Κ.Τ–Δ.Ν.Τ).
Για να ματαιωθεί ο σχεδιασμός αυτός κυβέρνησης και δανειστών και η επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, επιβάλλεται το Ναυτεργατικό κίνημα και συνολικά ο ναυτεργατικός μας κόσμος να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, χρειάζεται η πιο πλατιά συσπείρωση των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτεργατών, με πολύπλευρες και πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα κινητοποιούν σε καθημερινή βάση και θα θέτουν σε αγωνιστική δράση όλους τους Ναυτεργάτες.
1) Για τον σκοπό αυτό είναι επιβεβλημένο η υπάρχουσα συντονιστική – οργανωτική επιτροπή της ΠΝΟ να διευρυνθεί με την συμμετοχή ενός εκπροσώπου από κάθε συνταξιουχική συνδικαλιστική οργάνωση.
2) Ταυτόχρονα η επιτροπή αυτή να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Διοίκησης της ΠΝΟ για θέματα που αφορούν την πάλη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στο ασφαλιστικό.
Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας σχεδιάζουμε και βγάζουμε αφίσες , αεροπανό, κοινή ανακοίνωση ΠΝΟ και συνταξιούχων.
Αξιοποιούμε τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα το διαδίκτυο για να φτάσει το μήνυμά μας παντού. Απευθυνόμαστε και ενημερώνουμε και το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα του Πειραιά, Εργατικό Κέντρο Πειραιά, Σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τους καλούμε σε συσπείρωση και κοινό αγώνα.
Παράλληλα απευθυνόμαστε σε όλα τα πολιτικά κόμματα (εκτός Χρυσής Αυγής) και τους ενημερώνουμε για τις θέσεις μας και τα προβλήματά μας. Ζητούμε κοινή συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής με τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Εμπορικής Ναυτιλίας και Οικονομικών.
Αγώνες – Κινητοποιήσεις
Σε πρώτη φάση διοργανώνουμε ανοιχτή συγκέντρωση στον Πειραιά (οδός 2ας Μεραρχίας) την οποία προτείνουμε να γίνει 15 μέρες μετά την σχετική απόφαση της Διοίκησης της ΠΝΟ η οποία θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό.
Στο τέλος της συγκέντρωσης αυτής, ανάλογα με την συμμετοχή, να ακολουθήσει πορεία στο ΥΕΝ και παράσταση διαμαρτυρίας των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτικών – το κάλεσμα για την συγκέντρωση να αφορά και της οικογένειες των ναυτικών. Στο ΥΕΝ επιδίδουμε ψήφισμα με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας όπως αυτά καταγράφονται στα εξώδικα, τα υπομνήματα και τις σχετικές ανακοινώσεις. Να διαθέσουμε λεωφορεία για την μεταφορά των Ναυτεργατών από Πάτρα – Λαύριο – Ραφήνα κ.λπ.
Την ημέρα της συγκέντρωσης πραγματοποιούμε 4ωρη στάση εργασίας σε όλα τα πλοία του Πειραιά προκειμένου να διευκολύνουμε την προσέλευση και την συμμετοχή των πληρωμάτων σε αυτή.
Σε δεύτερο χρόνο σχεδιάζουμε και οργανώνουμε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Χρόνος πραγματοποίησης μια εβδομάδα μετά την Παναυτεργατική συγκέντρωση του Πειραιά.
Σε τρίτη φάση περί το τέλος του Νοέμβρη 2016 να προγραμματίσουμε 48ωρη προειδοποιητική Πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων ενώ τουλάχιστον την πρώτη μέρα να σχεδιάσουμε συγκέντρωση στην Αθήνα (Πλατεία Κλαυθμώνος), πορεία στην Βουλή και συνάντηση εκεί με τα πολιτικά κόμματα.
Στην ενδιάμεση περίοδο μεταξύ της συγκέντρωσης στον Πειραιά και στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης με απόφασή μας να προχωρήσουμε σε 24ωρο αποκλεισμό και κατάληψη του ΝΑΤ.
Τέλος το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη του 2016 να εξετάσουμε, με βάση και την πορεία των κινητοποιήσεων και την συμμετοχή σε αυτές, την κλιμάκωση της απεργίας με νέα Πανελλαδική απεργία.
Διεκδικητικό πλαίσιο
Κεντρικά ζητήματα, στόχοι και διεκδικήσεις σε αυτές τις κινητοποιήσεις πρέπει να είναι:
– Η επαναφορά των δικαιωμάτων στα προ μνημονίου επίπεδα (ασφαλιστικό – Οίκος Ναύτη κ.λπ).
– Η διατήρηση της αυτοτέλειας του ΝΑΤ και των άλλων ταμείων μας (ΚΕΑΝ – Οίκος Ναύτου – Ταμεία Πρόνοιας).
– Η πάταξη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και σειρά προτεραιότητας στην εργασία των ελλήνων Ναυτικών καθώς και η κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων σε όλους τους Ναυτεργάτες στην ποντοπόρο Ναυτιλία. Αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ κ.λπ.
– Υπογραφή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κατάργηση των όποιων μειώσεων και περικοπών έχουν γίνει αυθαίρετα από διάφορες ναυτιλιακές εταιρίες
– Επαναφορά του ειδικού τρόπου φορολογίας των Ναυτικών σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο.
– Απόρριψη και απόκρουση του νέου αντεργατικού πακέτου για τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο.
Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ εκτιμάει ότι το προτεινόμενο αυτό πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για μια μεγάλης έκτασης ενότητα, συσπείρωση και κοινή πάλη και κυρίως με την απαραίτητη οργάνωση να κινητοποιήσει και να βγάλει στον δρόμο και στον αγώνας τον Ναυτεργατικό κόσμο παίρνοντας ο ίδιος στα χέρια του την υπόθεση της ανατροπής των παλιών και νέων μνημονιακών πολιτικών και διεκδικώντας με όρους αγωνιστικής δράσης τα δικαιώματά τους.

Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης                                                    Κροκίδης Νικόλαος