//

Θέλουμε τα ελληνόκτητα πλοία να είναι γεμάτα Έλληνες ναυτικούς

«Θέλουμε τα ελληνόκτητα πλοία να είναι γεμάτα Έλληνες ναυτικούς» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Την ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλκυση της ελληνικής νεολαίας στο ναυτικό επάγγελμα προανήγγειλε ο Θεόδωρος Βενιάμης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων με θέμα: «Η Διάσταση της Ναυτιλίας».
Με αφορμή τη λήψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση τόσο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ελληνικής σημαίας όσο και την προσέλκυση νέων αξιωματικών και πληρωμάτων στη θάλασσα, ο Θεόδωρος Βενιάμης είπε με βεβαιότητα:

«Η ελληνική σημαία θα γίνει και πάλι ανταγωνιστική και η εξέλιξη αυτή θα μας κάνει όλους υπερήφανους. Θέλουμε να ξαναφέρουμε τη ναυτοσύνη της δεκαετία του ’80. Τα ελληνόκτητα πλοία να είναι γεμάτα Έλληνες ναυτικούς. Αυτό είναι το όραμα μας και για αυτό κάνουμε την καμπάνια προσέλκυσης των νέων στο ναυτικό επάγγελμα» και προσέθεσε: «Θέλουμε να επαναφέρουμε τη ναυτοσύνη οριζόντια και κάθετα. Είμαι αισιόδοξος ότι με επιμονή και υπομονή ο στόχος θα επιτευχθεί. Εκτιμώ ότι κάθε χρονιά το ελληνικό νηολόγιο θα δυναμώνει καθώς περισσότερα πλοία θα υψώνουν την ελληνική σημαία γιατί θα είναι 100% ανταγωνιστική με τις άλλες σημαίες».

Ο Θεόδωρος Βενιάμης αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που έγιναν από την ελληνική κυβέρνηση κάνοντας ελκυστικό πλέον και ανταγωνιστικό το ελληνικό νηολόγιο ενώ αποκάλυψε ότι ετοιμάζονται και άλλες προς αυτή την κατεύθυνση.
Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για τις αλλαγές στις συνθέσεις των πλοίων και τη δυνατότητα επιλογής που δόθηκε στις πλοιοκτήτριες εταιρείες να εφαρμόζουν τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας για ναυτολόγηση ανθυποπλοιάρχων, τρίτων μηχανικών και μελών κατώτερου πληρώματος.

«Η ΕΕΕ έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια, ενημέρωσης και προσέλκυσης των νέων. Άμεσος στόχος μας είναι η αναζωπύρωση της ναυτοσύνης των Ελλήνων με την προσέλκυση νέων αξιωματικών και πληρωμάτων στο ναυτικό επάγγελμα» είπε ο Θεόδωρος Βενιάμης» και συνέχισε: «Η ελληνική ναυτιλία απευθύνει πρόσκληση στους νέους της πατρίδας μας να έρθουν κοντά σε μια θάλασσα από ευκαιρίες» όπως είναι το μότο της καμπάνιας που είναι σε εξέλιξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Επίσης, προανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει στον αέρα η καμπάνια και του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Χρειάζεται επιμονή και θα έρθει η στιγμή που οι έλληνες θα είναι και πάλι πλειοψηφία στα πληρώματα στα ελληνόκτητα πλοία» τόνισε.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος είπε ο Θεόδωρος Βενιάμης είναι ο εκσυγχρονισμός του προγράμματος σπουδών για τους σπουδαστές που φοιτούν στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Πρόκειται για κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του ιδρύματος Ευγενίδου, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και άλλων φορέων.

Σύστημα Εμπορίας Ρύπων
Ένα μεγάλο μέρος της διαδικτυακής συζήτησης στην οποία συμμετείχαν και οι καθηγητές, Άγγελος Κότιος, Μαρία Μποιλέ, Ιωάννης Στιβακτής, Κωνσταντίνα Μπότσιου και Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, στράφηκε στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμμέτοχή της ναυτιλίας στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων (EU ETS) και στις ανακοινώσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουλίου.

Ο Θεόδωρος Βενιάμης δήλωσε ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι υπέρ της απεξάρτησης της ναυτιλίας από τον άνθρακα.

Όμως ξεκαθάρισε ότι οι λύσεις θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και όχι σε περιφερειακό επίπεδο όπως θα συμβεί αν την απόφαση λάβει η ΕΕ. Προσέθεσε ότι η λύση του ETS που προωθεί η ΕΕ θα προσθέσει κόστος στην εκμετάλλευση ενός πλοίου. «Κόστος το οποίο στο τέλος της ημέρας είτε μέσω του πλοιοκτήτη είτε μέσω του ναυλωτή θα πληρώσει ο ευρωπαίος πολίτης και κάποιοι θα θησαυρίσουν» είπε.

Πηγή : Μηνάς Τσαμόπουλος
https://www.newmoney.gr/…/theodoros-veniamis-kathe-chronia…/