Τέλος του παραλογισμού στη Χίο: Πλήθος ερωτηματικών για την καταστροφή που προκλήθηκε στη θαλάσσια

 

Η δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε χθες από κατοίκους της Σιδηρούντας και του Λιθίου,η άμεση αντίδραση του Αρχιπελάγους και η ευρεία δημοσιότητα που έλαβε το θέμα οδήγησαν στην αναστολή της στρατιωτικής άσκησης στη ΒΔ Χίο και στην απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Η ανεξέλεγκτη χρήση πραγματικών πυρών επί τρεις μέρες από βαρέα πυροβόλα όπλα στη θαλάσσια ζώνη – χωρίς να υπάρχουν καν συγκεκριμένοι στόχοι – προκάλεσε εκτεταμένη περιβαλλοντικήκαταστροφή και γενική υποβάθμιση σε ένα από τα παραγωγικότερα αλιευτικά πεδία της περιοχής, όπου δραστηριοποιούνται περίπου 40 αλιευτικά σκάφη.

Η αναίτια καταστροφή που προκλήθηκε στη θαλάσσια ζώνη και τα ωστικά κύματα που ακολούθησαν από τις εκρήξεις που πραγματοποίησαν το πεζικό και το πυροβολικό, θεωρείται μη αναστρέψιμη, ενώ θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για την ανάκαμψη του – μέχρι πρόσφατα – παραγωγικού αλιευτικού πεδίου.

 

Εύλογα ερωτηματικά γεννώνται για τη σκοπιμότητα της στρατιωτικής άσκησης. Κυρίως, για τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή ενός χώρου με σημαντική περιβαλλοντική, αρχαιολογική και οικονομική σημασία, αλλά και για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε καμία ενημέρωση προς τους κατοίκους (όπως όφειλε να πράξει η 96 ΑΔΤΕ).
 
Απορία γεννάται ακόμα για το αν, πότε και πώς θα γίνει εκκαθάριση της περιοχής από τα μη απενεργοποιημένα βλήματα, τα οποία δημιουργούν δικαιολογημένο αίσθημα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία. Επισημαίνεται ότι στο προηγούμενο αντίστοιχο πεδίο βολής που χρησιμοποιείτο επί χρόνια στο νότιο τμήμα της Χίου, εντοπίζονται ακόμα από τους κατοίκους μη απενεργοποιημένα βλήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτιόμαστε αν η περίπτωση της Χίου θα αποτελέσει στο μέλλον παράδειγμα προς αποφυγή για τις ένοπλες δυνάμεις ή αν θα πρέπει οι νησιωτικές κοινωνίες να ζουν στο εξής σε καθεστώς ετοιμότητας για να αντιμετωπίζουν τέτοιες αναίτιες επιθέσεις στον ζωτικό τους χώρο.

Όσο η «περιβαλλοντική ευαισθησία» της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων θα εξαντλείται σε ανέξοδες δημοσιοσχεσίτικες εξαγγελίες και σε ανεφάρμοστες διαταγές «διαρκούς» ισχύος, το Αρχιπέλαγος θα πιέζει για λύσεις εφικτές και θα βρίσκεται στο πλευρό των νησιωτικών κοινωνιών.

Η βίαιη αφαίρεση του δικαιώματος της πρόσβασης σε βασικές πηγές που αποτελούν προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου θρέφει την ερημοποίηση και την αστικοποίηση και δημιουργεί νέα «Φαρμακονήσια» 

Όταν συνεχίζουμε να καταστρέφουμε οι ίδιοι τα εδάφη και τον φυσικό μας πλούτο, η έννοια της προστασίας της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας μας γίνεται ανεδαφική…