Τέλος εποχής για το καθεστώς Μουμπάρακ;

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο με τους πολίτες να κατεβαίνουν για 7η συνεχόμενη ημέρα στους δρόμους. Πώς αξιολογεί την κατάσταση η Γκ. Κρέμερ, από το Ινστιτούτο Ισλαμικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου;
 
Υπό την πίεση των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων, ο πρόεδρος Χοσνί Μουμπάρακ επιφόρτισε τον νέο πρωθυπουργό Αχμέτ Σαφίκ να δρομολογήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις και να λάβει μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες το βράδυ ο Χοσνί Μουμπάρακ υποσχέθηκε την έναρξη ενός «πολιτικού διαλόγου» με όλα τα κόμματα. 

Οι κινήσεις του Χόσνι Μουμπάρακ δεν οδήγησαν σε εκτόνωση της κατάστασης στην Αίγυπτο. Οι διαδηλώσεις στην κεντρική

 πλατεία Ταχρίρ συνεχίστηκαν και χθες το βράδυ, με τους διαδηλωτές να αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και τον στρατό να μην επεμβαίνει. Ζούμε τις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος Μουμπάρακ, ρωτήθηκε η Γκούντρουν Κρέμερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ισλαμικών Σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στη γερμανική ραδιοφωνία;

 

“Αναμφίβολα δεν βρίσκεται ακόμη στο τέλος του, αλλά δεν βλέπω πώς μπορεί να επιτευχθεί η μετάβαση στη σταθερότητα με αυτή την ομάδα των ηλικιωμένων ανθρώπων που εκπροσωπούν το παλαιό καθεστώς. Το βλέπω περισσότερο ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια του Μουμπάρακ να κρατηθεί στην εξουσία χωρίς όμως να προσφέρει μια ουσιαστική προοπτική”.

Για το ρόλο του στρατού

Πολλά θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με την ειδικό, από το πώς θα αντιδράσει τις επόμενες ημέρες ο στρατός ο οποίος επιδεικνύει, προς το παρόν μια συγκρατημένη στάση.

“Τα ηγετικά κλιμάκια του στρατού εξετάζουν προσεκτικά εάν υπάρχει όντως στις τάξεις της αντιπολίτευσης μια εναλλακτική ως προς τον Μουμπάρακ επιλογή. Δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω πώς θα εξελιχθεί αυτή η εσωτερική συζήτηση στο στρατό, αλλά αναμφίβολα δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς τυφλή αφοσίωση”.

Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα στην παρούσα φάση είναι ποιό ρόλο θα παίξει μελλοντικά ο νομπελίστας, πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμετ ελ Μπαραντέι. Ένας από τους κύριους επικριτές του προέδρου Χοσνί Μουμπάρακ που προβάλλει για πολλούς, κυρίως στη Δύση, ως εναλλακτική λύση προς τον αιγύπτιο πρόεδρο:

Για το ρόλο του ελ Μπαραντέι

“Ο ελ Μπαραντέι δεν έχει ζήσει τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο και δεν έχει τις επαφές και τις γνωριμίες που θα χρειάζονταν. Έχει όμως μια διεθνή φήμη. Εάν το αξίωμα του προέδρου στην Αίγυπτο ήταν αντιπροσωπευτικό, τότε θα ήταν ίσως ο κατάλληλος άνθρωπος. Στην παρούσα φάση όμως καλύπτει απλώς τα κενά που δημιουργεί η απουσία αξιόπιστων πολιτικών στη χώρα. Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα εξελιχθούν για τον ίδιο το πράγματα. Γεγονός είναι ότι ο ίδιος προσφέρεται να βοηθήσει όντας αξιόπιστος τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο”.

Για τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους”

Η ίδια χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις στην Αίγυπτο “λαϊκή εξέγερση” όπως αυτή ορίζεται στα λεξικά, λέει χαρακτηριστικά, καθώς ουσιαστική δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική δύναμη που να ηγείται των κινητοποιήσεων.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει και το ισλαμιστικό κίνημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων» οι οποίοι προβάλλουν ως κεντρικά αιτήματα την διάλυση του κοινοβουλίου, την αλλαγή του Συντάγματος και την απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που έχουν συλληφθεί. Είναι γεγονός όμως ότι το κίνημα δεν έχει δραστηριοποιηθεί ακόμη στο βαθμό που αναμένετο:

“Το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι σχετικά καλά οργανωμένο. Ωστόσο δεν είναι αυτοί που κατέβασαν τους πολίτες στους δρόμους. Είναι αρκετά συγκρατημένοι, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τους διαδηλωτές, αλλά δεν δίνουν τον τόνο στις κινητοποιήσεις. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της κατάστασης”. 

 

Jasper Barenberg (DLF) / Κώστας Συμεωνίδης 

Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

πηγή: DW.de