Τελικά μας αφήνει χωρίς πλοία η ΠΝΟ Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη

Σε «ομηρία» χιλιάδες επιβάτες, εμπορικοί και τουριστικοί φορείς, μετά την απόφαση της ΠΝΟ για την 48ωρη απεργία μέσα στη Μ. Εβδομάδα.

 

Σοβαρά προβλήματα στους εκδρομείς του Πάσχα, στους νησιώτες, αλλά και σε τουριστικές επιχειρήσεις, θα προκαλέσει η σημερινή απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει τελικά στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση της Μεγάλης Εβδομάδας, παρά τις έντονες πιέσεις τουριστικών φορέων και επιμελητηρίων, αλλά και παραγόντων της αγοράς.

Η ΠΝΟ σε σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της αποφάσισε να μη προχωρήσει σε ψηφοφορία, καθώς τα αιτήματα που απαντήθηκαν χθες από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν τους ικανοποίησαν και η απεργιακή κινητοποίηση της Μ. Τρίτης και Μ. Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΠΝΟ, τα μέλη διοίκησης της Ομοσπονδίας, συζήτησαν διά μακρών το περιεχόμενο των έγγραφων θέσεων της υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και μετά απο αξιολόγηση διαπίστωσαν ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν στα σχετικά αιτήματα της ΠΝΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Η απεργία συμπεριλαμβάνει τα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη τη Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012 και από ώρα 00.01 μετά τα μεσάνυχτα και λήξη τη Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και ώρα 24.00.

Εμπορικοί και τουριστικοί φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για μεγάλο οικονομικό πλήγμα μέσα στην εορταστική περίοδο, ενώ ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΣΕΕΝ) με σημερινή ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει μνημείο αναλγησίας την απόφαση της ΠΝΟ και προσθέτει ότι οι συνδικαλιστές απέδειξαν πλέον καταφανώς την πλήρη αδιαφορία τους για την απελπιστική κατάσταση στην οποία οδηγούν τα νησιά της χώρας μας, τις τοπικές επιχειρήσεις, και τους απλούς επιβάτες που ήθελαν να μετακινηθούν στα νησιά για τις ημέρες του Πάσχα.

 

Το υπουργείο Ανάπτυξης -αλλά και το υπ.Υγείας- διεβεβαίωσε χθες την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, ότι είναι ανοιχτό να διεξάγει διάλογο και να δώσει οποιεσδήποτε διευκρινίσεις και επι των γραπτών θέσεων που επιδόθηκαν χθες προς το προεδρείο της ναυτικής συνομοσπονδίας, μέσα στο Σαββατοκύριακο ακόμα και τη Δευτέρα.

Η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε χθες, μετά τη συνάντησή της με την ΠΝΟ, ότι η ναυτιλία και η ναυτεργασία έχουν μεγάλα και εκρηκτικά προβλήματα και δήλωσε ότι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων συζητήθηκαν και δόθηκαν εξηγήσεις και λύσεις, στο πλαίσιο του εφικτού και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων, σε όλα τα μεγάλα προβλήματα των ναυτικών, που αφορούν την υγεία, την ασφάλιση, τη σύνταξη, το ταμείο των ναυτικών, αλλά και προγράμματα που αφορούν την ανεργία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι από την προηγούμενη συνάντηση με τους ναυτεργάτες υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε όσα συμφωνήθηκαν με την ΠΝΟ.

Για τον Οίκο του Ναύτου, ο οποίος εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ από 1η Απριλίου, τονίστηκε ότι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος, ενώ έχει γίνει και σχετική επιτροπή στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετέχει και η ΠΝΟ.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι από την υπαγωγή του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ μόνο για υγειονομική περίθαλψη σε είδος (γιατροί, φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία) θα υπάρξει περιστολή της δαπάνης, αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και συνταξιούχων ναυτικών και των οικογενειών τους.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι διατηρούνται όλες οι άλλες παροχές σε χρήμα και των περιουσιακών του στοιχείων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του.

Για το θέμα της ευρωπαϊκής υποστήριξης στην ανεργία των ναυτικών, η υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έχει γίνει ένα ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το υπουργείο Εργασίας ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που αφορά την υποστήριξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το εφάπαξ των ναυτικών και ανέφερε ότι από την προηγούμενη φορά υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε όσα συμφωνήθηκαν με την ΠΝΟ.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε επίσης ότι όσον αφορά τη διάταξη για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, δεν θα μεταβληθούν τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και δεν αλλάζει κάτι στο θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοΐα.

Ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν σύντομα πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξει ξανά ελληνική σημαία σε κρουαζιερόπλοια, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών.

Πρόβλημα για χιλιάδες επιβάτες

Μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρεία ότι για τη Μ. Τρίτη και Μ. Τετάρτη για τα νησιά των Κυκλάδων, έχουν κοπεί συνολικά αυτές τις δύο ημέρες, περίπου 7.000 εισιτήρια. Όπως τονίστηκε, όσοι επιβάτες δεν καταφέρουν να ταξιδέψουν με πλοίο εξαιτίας της απεργίας, κάποια άλλη μέρα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, τότε θα τους επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Αναφορικά με τα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, έως 49 επιβάτες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι δε μεταβάλλεται το καθεστώς.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο στην ελληνική επικράτεια που διατηρούσε την ελληνική σημαία ήταν το Cristal του ομίλου Louis.

 

Διαβάστε την απόφαση της ΠΝΟ:

 

Η Διοίκηση της ΠΝΟ κατά την σημερινή συνεδρίασή της επαναβεβαίωσε την προηγούμενη, από2 Απριλίου 2012 απόφασή της για κήρυξη 48ωρης Πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την Μ. Τρίτη 10 Απριλίου 2012 και από ώρα 00.01 και λήξη την Μ. Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και ώρα 24.00.

 

Κατά την παραπάνω συνεδρίαση τα Μέλη Διοίκησης της Ομοσπονδίας συζήτησαν διά μακρών το περιεχόμενο των εγγράφων απαντήσεων της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στα αιτήματα της ΠΝΟ, που δόθηκαν κατά την χθεσινή συνάντηση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας με την κα Υπουργό.

 

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του περιεχομένου του παραπάνω εγγράφου, κοινή υπήρξε η διαπίστωση της Διοίκησης, ότι οι τοποθετήσεις που έγιναν στα σχετικά αιτήματα της ΠΝΟ δεν είναι ικανοποιητικές.