/

Τα ρωσικά πλοία αλλάζουν σημαία

NovoΠολύ περισσότερα πλοία που έφεραν ρωσική σημαία την αντικατέστησαν με σημαία άλλης χώρας τον Μάρτιο, πιθανώς για να κρύψουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα και να αποφύγουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία λόγω της ρωσικής  εισβολής στην Ουκρανία. Συνολικά 18 πλοία, συμπεριλαμβανομένων 11 φορτηγών πλοίων από τον ίδιο στόλο, άλλαξαν τη  ρωσική με άλλη σημαία τον περασμένο μήνα, δήλωσε η εταιρεία συμβούλων  Windward με έδρα το Τελ Αβίβ, γράφει ο Bloomberg. Είναι πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι τέτοιο να είναι δηλαδή σε ένα μήνα διψήφιος ο αριθμός των ρωσικών πλοίων που αλλάζει σημαία.

Από τα 18 πλοία που άλλαξαν σημαία, τρία είναι τάνκερ και τα δύο από αυτά μεταφέρουν πετρέλαιο. Πέντε από αυτά συνδέονται άμεσα με Ρώσους ιδιοκτήτες. Έντεκα φορτηγά πλοία ανήκουν στην ίδια εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πλέον έχουν σημαία από τις Νήσους Μάρσαλ. Τέλος, τρία από αυτά άλλαξαν σε σημαία του Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.

Την ίδια στιγμή ρωσικά δεξαμενόπλοια, «εξαφανίζονται» από τα συστήματα tracking. Αυτή η «dark» -«σκοτεινή», όπως ονομάζεται- δραστηριότητα όπου οι αναμεταδότες των πλοίων σβήνουν για ώρες κάθε φορά, έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν από όσους θέλουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις σε βάρος τους, γράφει το moneyreview.gr.