Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι εργασίες αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας του Αγία Ζώνη ΙΙ

Αγία Ζώνη ΙΙ

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι εργασίες αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας του Δ/Ξ “Αγία Ζώνη ΙΙ

  • Στη μάχη το ευρω-τάνκερ «AKTAIA» ORV
  • 20 σκάφη-341 στελέχη στην παράκτια επιχείρηση
  • 5 μέτωπα απορρύπανσης
  • Σε ετοιμότητα για τη συνέχιση της απάντλησης από το ναυάγιο

 Στο πλαίσιο της συστηματικής ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των ΜΜΕ και σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου της 18/9/2017, ο Όμιλος Σπανόπουλου ανακοινώνει ότι, με εντατικές προσπάθειες των συνεργείων και υψηλό αίσθημα καθήκοντος, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εργασίες για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του περιορισμού/ανάκτησης της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε από το ναυάγιο του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ». Οι εργασίες γίνονται σε συνεργασία με την Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος Α.Ε. και τις άλλες εξειδικευμένες εταιρείες, οι οποίες συμμετέχουν στο έργο.

Ιδιαίτερα σημαντική στην όλη προσπάθεια είναι η συνδρομή του Δ/Ξ «ΑΚΤΑΙΑ» ORV, που διατέθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας (EMSA) και το οποίο έχει περισυλλέξει συνολικά περίπου 2730 κυβικά μέτρα νερού με μικροποσότητες πετρελαίου.

 

Διευκρινίζεται ότι, μέχρι και το τέλος της 21/9/17, είχαν παραδοθεί για διαχείριση οι ακόλουθες ποσότητες:

  • Πετρελαιοειδή υγρά : 1750 κυβικά μέτρα περίπου
  • Ρυπασμένα χώματα και απορροφητικά: 749 τόνοι περίπου
  • Νερό με μικροποσότητες πετρελαίου που παραδόθηκαν από το Δ/Ξ «ΑΚΤΑΙΑ OSRV»: 2730 κυβικά μέτρα περίπου

Τονίζεται ότι τα πιο πάνω μεγέθη πετρελαιοειδών υγρών δεν αντιστοιχούν σε καθαρές ποσότητες ναυτιλιακών καυσίμων: αυτές, θα προκύψουν μετά την κατάλληλη επεξεργασία και θα προστεθούν στα περίπου 1500 κυβικά μέτρα που έχουν απαντληθεί από το ναυάγιο.

Συνολικά, 7 αντιρρυπαντικά και άλλα 13 πλωτά σκάφη επιχειρούν για την περισυλλογή και τον περιορισμό του πετρελαίου. Παράλληλα, στις ακτές που έχουν ρυπανθεί, 19 ομάδες με εξειδικευμένο προσωπικό 341 ατόμων πραγματοποιούν ανάκτηση πετρελαίου με χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Οι περιοχές στις οποίες εκτελούνται εργασίες απορρύπανσης είναι οι: Πειραϊκή – Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ)- Π. Φάληρο, Άλιμος, Ελληνικό, Γλυφάδα, Σαλαμίνα. Φράγματα έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία των κάτωθι περιοχών: Ναυάγιο, Σαλαμίνα, Λιμάνι Πειραιά, Πειραϊκή, Π. Φάληρο, Καλαμάκι.  Έως σήμερα, σε κάποια σημεία των περιοχών Σαλαμίνας, Γλυφάδας και  Ελληνικού, διαπιστώνονται τα πιο έντονα σημεία ρύπανσης, ενώ συνεχώς βελτιούμενη παρουσιάζεται η κατάσταση στην περιοχή Ακρωτήρι, σε κάποιες ακτές της Γλυφάδας και στην τοποθεσία Γερμανικό, στη Σαλαμίνα.

Οι εργασίες θα συνεχισθούν και θα εντατικοποιηθούν, σε άμεση και διαρκή συνεργασία τόσο με τις εξειδικευμένες εταιρείες απορρύπανσης όσο και με τις λιμενικές αρχές.  Στην όλη προσπάθεια, πολύτιμη είναι η συνδρομή των ομάδων εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που συμμετέχουν στις εργασίες και ενισχύεται από εθελοντές πολίτες, οι οποίοι με αυταπάρνηση δίνουν αγώνα και για τον περιορισμό του φαινομένου και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, σημειώνεται ότι η απάντληση των ναυτιλιακών καυσίμων, από το Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» θα συνεχιστεί κανονικά, μόλις δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές που συντονίζουν το έργο, σε σχέση με το δεξαμενόπλοιο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στον τόπο του ναυαγίου για την υποδοχή των προϊόντων της απάντλησης.