Συμφωνία για την επέκταση της διώρυγας του Παναμά

Αλλάζουν τα δεδομένα στην ναυτιλία με την επέκταση της διώρυγας του Παναμά

Μια κοινοπραξία του κλάδου των κατασκευών με επικεφαλής τον κλάδο την Ισπανική Sacyr, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υπεγράφει συμφωνία αργά την Πέμπτη, για την ολοκλήρωση των εργασιών ενός έργου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, τη διαπλάτυνση της Διώρυγας του Παναμά, και τη διευθέτηση μιας μακροχρόνιας διαμάχης με καταγγελίες για υπερβάσεις του κόστους κατασκευής.

Με αγωνία περιμένοι ο κόσμος της ναυτιλίας, οι μεγάλες εταιρείες αλλά και οι οικονομικές υπερδυνάμεις, για την ολοκλήρωση αυτού του τεράστιου έργου της μηχανικής, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή μιας τρίτης σειράς υδροφρακτών (κοινώς, δεξαμενών), έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα του Παναμά για τα μεγαλύτερα πλοία που τώρα δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Η ανακοίνωση λέει τα εξείς: « Η κοινοπραξία  χθες το βράδυ υπέγραψε συμφωνία με τις Αρχές διώρυγα του Παναμά ( PCA ), η οποία θα επιτρέψει τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του έργου. Η συμφωνία όρισε ως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των εργασιών, τον Δεκέμβριου 2015, δηλαδή έξι μήνες αργότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Η κοινοπραξία Grupo Unido por el Canal (GUPC), η οποία περιλαμβάνει επίσης την ιταλική εταιρεία Salimi Impregilo, δήλωσε πως ο ασφαλιστής του έργου στη Ζυρίχη αναμένεται να υπογράψει τη συμφωνία το αργότερο την Παρασκευή. Πηγή που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα δήλωσε πωςαΑυτό είναι το βήμα που μένει στη διαπραγμάτευση για να είναι τελειωμένη η συμφωνία.

Ένας αξιωματούχοςπου παρακολουθούσε από κοντά τις διαπραγματεύσεις στον Παναμά είπε στο Reuters την Πέμπτη πως, η Αρχή της διώρυγας του Παναμά είχε υπογράψει τη συμφωνία για τον τερματισμό των διαφορών. Η Sacyr, η ισπανική κατασκευαστική εταιρεία που ηγείται της κοινοπραξίας, αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση. Οι όροι της συμφωνίας, όπως ορίζονται στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας την Παρασκευή ήταν, σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο.

Η Αρχή της διώρυγας του Παναμά (PCA) και η κοινοπραξία θα συμβάλλουν με 100 εκατομμύρια δολάρια η κάθε πλευρά για να πάρει το έργο και πάλι μπροστά, ενώ η PCA θα επεκτείνει το μορατόριουμ σχετικά με την επιστροφή των προκαταβολών μέχρι το 2018, απελευθερώνοντας κεφάλαια για να ολοκληρωθεί το έργο, δήλωσε εκπρόσωπος της κοινοπραξίας. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, μια εγγύηση 400.000.000 δολαρίων από τη Ζυρίχη, θα χρησιμοποιηθεί ως υποστήριξη για να αποκτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση. Η κοινοπραξία πήρε την εγγύηση αυτή ως απαιτούμενο ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε περίπτωση που δεν τελειώσει το έργο.

Δώδεκα υδροφράκτες (δεξαμενές), υπό κατασκευή στην Ιταλία, θα πρέπει να παραδοθούν στον Παναμά μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την κοινοπραξία, οι απαιτήσεις σχετικά με απροσδόκητες δαπάνες θα πρέπει να επιλυθούν σε διεθνή διαιτητικά δικαστήρια. Η κοινοπραξία GUPC περιλαμβάνει επίσης τη βελγική εταιρεία Jan de Nul Group και την Παναμέζικη Constructora Urbana s.a.

Ρεπορτάζ: Sonya Dowsett, Sarah White και Greg Mahlich

(c) 2014 Thomson Reuters, All Rights Reserved