Μονογραφή της σύμβασης για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

ιονιο

Σε μονογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση της θαλάσσιας περιοχής («μπλοκ») 2 δυτικά της Κέρκυρας πρόκειται να προχωρήσουν αύριο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την κοινοπραξία Total-Edison-Ελληνικά Πετρέλαια που ανακηρύχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο «επιλεγείς αιτών» για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Πρακτικά η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο από Κοινοπραξία σημαντικών εταιριών στις οποίες περιλαμβάνονται και μεγάλες ευρωπαϊκές ενεργειακές επιχειρήσεις όπως η Total και η Edison που συμμετέχουν στην Κοινοπραξία με ποσοστά 50 και 25 % αντίστοιχα (το υπόλοιπο 25 % ανήκει στα ΕΛΠΕ). Μετά τη μονογραφή θα ακολουθήσει ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η οριστική υπογραφή της σύμβασης και η κύρωσή της από τη Βουλή.

Το «μπλοκ 2» είναι μία από τις 20 περιοχές του Ιονίου και του νότιου Κρητικού πελάγους που είχαν προκηρυχθεί το 2014 για έρευνες υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο του ίδιου διαγωνισμού υπεβλήθησαν επιπλέον προσφορές για τα «μπλοκ» 1 (βορειοδυτικά της Κέρκυρας από τα ΕΛΠΕ), και 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος), από τα ΕΛΠΕ.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ έχουν αναδειχθεί ως επιλεγείς αιτών και για το «μπλοκ 10», στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το ΥΠΕΝ, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ για το μπλοκ 2, θα ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ προκειμένου να υπογραφεί η Σύμβαση Μίσθωση για το μπλοκ 10.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου δίνουν έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία τονίζοντας τα εξής:

«Σταθερή βούληση του ΥΠΕΝ παραμένει οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των αρμόδιων ελληνικών αρχών ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι εργασίες αυτές να είναι συμβατές με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και, ως προς τις θαλάσσιες Περιοχές προς Παραχώρηση, της νέας Οδηγίας υπεράκτιας ασφάλειας (Οδηγία 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου) και το Υπεράκτιο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση της Βαρκελώνης.

Καθώς οι συμβατικές περιοχές έρευνας βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες Περιφέρειες, αδιαπραγμάτευτη πολιτική του ΥΠΕΝ είναι να ισχύουν τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ