Συλλογή υπογραφών για την πρόσβαση των ΑμεΑ στα πλοία

ΑμεΑ

Θλίψη αλλά και οργή είχε προκαλέσει η εμπειρία που βίωσε ο Δημήτρης Αντωνίου, άτομο ΑμεΑ ο οποίος το καλοκαίρι του 2018 ”παγιδεύτηκε” με το αναπηρικό του αμαξίδιο στο πάρκινγκ του πλοίου που πήγαινε στη Θάσο.

Μάλιστα ο ίδιος, μέσω της σελίδας του στο Facebook, περιέγραψε τη δυσάρεστη εμπειρία που βίωσε στην προσπάθειά του να κάνει αξιοπρεπείς διακοπές.  Με μια ανάρτησή του στο facebook  τότε μέσα από το πλοίο, ο Δημήτρης Αντωνίου έφερε στο προσκήνιο το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες με πλοίο, μεταφέροντας την εμπειρία που έζησε «εγκλωβισμένος» με το αναπηρικό του αμαξίδιο μέσα στο αυτοκίνητο σε μια πλατφόρμα στάθμευσης των οχημάτων ενός φέρι-μποτ.

”Είναι πολλά τα θέματα προσβασιμότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εγώ θέλησα να πάω από την Κεραμωτή στη Θάσο και να χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά πλοίο. Επικοινώνησα με δύο εταιρίες που μου είπαν πως εάν θέλω να ταξιδέψω αναγκαστικά θα πρέπει να μείνω στο αυτοκίνητο γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ανέβω στο κατάστρωμα του πλοίου. Στην αρχή συμφώνησα γιατί ήταν απλό το δίλημμα: ή δεν πας καθόλου ή βιώνεις την ταλαιπωρία του γκαράζ”, είχε γράψει.

Ο Δημήτρης Αντωνίου, εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει σε διαλέξεις, σεμινάρια αλλά και θεατρικά, γράφει βιβλία περνώντας τα δικά του μηνύματα και ”σπάζοντας” τα  ταμπού και κάνοντας μας καλύτερους ανθρώπους μέσα από τις εμπειρίες που μας μεταφέρει. Αυτή φορά, συγκεντρώνει υπογραφές για την  πρόσβαση των πρόσβαση των ΑμεΑ  στα πλοία.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, ”για εμένα αυτός ο αγώνας είναι ζωτικής σημασίας. Γιατί αν δεν διεκδικήσουμε κάτι τόσο αυτονόητο και ανθρώπινο τότε τι άλλο μένει; Να με συγχωρούν, αλλά μπροστά στο οικονομικό κέρδος δεν δέχομαι να μου φέρονται έτσι. Ούτε να με κουβαλάνε θέλω, ούτε να με αφήνουν στο γκαράζ. Ποτέ ξανά. Ούτε εμένα ούτε κανέναν άλλον”.

Ο ίδιος μας προτρέπει να αφιερώσουν μόνο λίγα δευτερόλεπτα και να υπογράψουμε το ψήφισμα για πρόσβαση ΑμεΑ σε όλα τα επιβατικά πλοία.

”Αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα και υπογράψτε (με email) αυτό το ψήφισμα και διαδώστε με κοινοποιήσεις σε όλους τους φίλους σας, ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΞΑΝΑ και αυτή τη φορά να γνωρίζουν ότι δεν θα μας κοροϊδέψουν με ‘’νέες εγκυκλίους’’ όπου θα έχουν αλλαχτεί λίγες λεξούλες !Μέσα στο ψήφισμα δίνονται περισσότερες πληροφορίες για το τι διεκδικούμε. Έχω πάρει και ‘’διαβεβαιώσεις’’ ότι το θέμα θα τεθεί και στην ευρωβουλή. Ας φροντίσουμε να το διορθώσουμε πριν χαλάσει κανένα πλοίο με άνθρωπο σε αμαξίδιο παγιδευμένο στο γκαράζ και μετά να λέμε τι κρίμα”, τονιζει χαρακτηριστικά.

Δείτε ΕΔΩ το ψήφισμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος:

9 Αυγούστου 2018 ήταν η μέρα που προσπάθησα να μετακινηθώ με πλοίο (προς Θάσο) για πρώτη φορά στη ζωή μου με το αναπηρικό αμαξίδιο μου. Αυτό που αντιμετώπισα εκείνη την ημέρα έκανε τον γύρο της Ελλάδας, γιατί ήρθαμε ξαφνικά αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ίση αντιμετώπιση στη χώρα μας ούτε διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί ακριβώς αυτό συνέβη όταν έμεινα κάτω στο γκαράζ των αυτοκινήτων αντί να είμαι επάνω στο κατάστρωμα όπως οι περισσότεροι. Γιατί μαζί με εμένα αναγκάζουν και ηλικιωμένους που δεν μπορούν να ανέβουν σκάλες να μείνουν κάτω. Άνθρωποι τραυματισμένοι, γονείς με καρότσια παιδικά, όλοι αυτοί είμαστε εμποδιζόμενοι ΆΝΘΡΩΠΟΙ που δεν μας δίνουν την δυνατότητα να βρεθούμε στο κατάστρωμα με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Μου πρότειναν να με κουβαλήσουν στα χέρια. Αυτό μου είπαν λέει ο νόμος (ΑΔΑ: 73ΣΒ4653ΠΩ-7ΜΛ). Και αν σας ‘’φυγω’’ ρε παιδιά πάνω στις σκάλες, ποιος θα μου δώσει τη ζωή μου πίσω; Εσείς ή ο ‘’νόμος’’. Και γιατί να με πονέσετε κουβαλώντας με; Γιατί να με εξευτελίσετε κουβαλώντας με; Α, ξέχασα.. το λέει ο νόμος.

Όλα τα παραπάνω ΠΡΕΠΕΙ και ΜΠΟΡΟΥΝ να αλλάξουν με μελέτη και αποφασιστικότητα ώστε ΟΛΑ τα Φέρυ Μποτ στο μέλλον να συμπεριλαμβάνουν ασανσέρ ή πλατφόρμα-αναβατόριο για να μεταφέρονται τα άτομα ΑμεΑ στο κατάστρωμα του πλοίου ΜΑΖΙ με το αμαξίδιο-βοήθημα μας με τρόπο ΑΣΦΑΛΗ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ. Γι’ αυτό διεκδικούμε την ισότιμη αντιμετώπιση και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας με κάθε δυνατό τρόπο, ένας απ’ τους οποίους είναι αυτό εδώ το ψήφισμα !