Σοκ για τον τουρισμό: Μειώθηκαν οι αφίξεις 70% στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου!

απεργία

Δραματική πτώση παρουσιάζει ο τουρισμός στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου εξ αιτίας του προσφυγικού, καθώς οι αφίξεις έχουν πέσει κατακόρυφα και αγγίζουν ούτε λίγο, ούτε πολύ το 70%!

Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η διεύθυνση του αεροδρομίου της Μυτιλήνης έδειχναν μείωση αφίξεων στη Λέσβο επιβατών εξωτερικού τον μήνα Ιούλιο, κατά 62,8%. Συγκεκριμένα στη Λέσβο τον Ιούλιο ήρθαν 6.841 Ευρωπαίοι τουρίστες με 47 πτήσεις εξωτερικού όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015, είχαν έλθει 18.373 άτομα με 130 πτήσεις!

Σήμερα Πέμπτη, η διεύθυνση του αεροδρομίου της Χίου έδωσε με τη σειρά της στοιχεία σχετικά με την κίνηση επιβατών εξωτερικού. Αυτά δείχνουν ότι στη Χίο τον Ιούλιο ήρθαν 535 επισκέπτες με 18 πτήσεις αντί των 1887 με 50 πτήσεις τον περσινό Ιούλιο (μείωση 71,65%).

Στον αντίποδα της Λέσβου και της Χίου η Σάμος, η οποία τον Ιούλιο παρουσίασε μειωμένη μεν, αλλά σε ποσοστό 16%, επιβατική κίνηση επισκεπτών από Ευρωπαϊκές χώρες.

Όλα αυτά την ώρα που η βαριά φορολογία πλήττει τους επαγγελματίες του κλάδου. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, οι επιβαρύνσεις του τελευταίου 12μήνου εξανεμίζουν ουσιαστικά το 50% της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, που επιτεύχθηκε από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων.

Γενικά ως αρνητικό παράγοντα στην ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας σημειώνει την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση, τόσο από τους έμμεσους όσο και από τους άμεσους φόρους. Τα σημαντικά κέρδη ανταγωνιστικότητας για τον ελληνικό τουρισμό που προκύπτουν από τη εσωτερική υποτίμηση, αντισταθμίζονται σε σημαντικό βαθμό από την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση.

Ο ΣΕΤΕ αναφέρεται και στο μέλλον του κλάδου μετά το Brexit επισημαίνοντας: Με δεδομένο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το BREXIT, οι αφίξεις και τα έσοδα αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά, λόγω της παρατηρούμενης αβεβαιότητας και διολίσθησης της λίρας: σχεδόν 50% / 30% των Βρετανών που κάνουν διακοπές.

 

Πηγή: newpost.gr