Σημαντικές συναντήσεις της Ε.Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον

 

 

Αντιπροσωπεία της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών υπό τον πρόεδρο, κ. Θ. Βενιάμη, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον από τις 9 ως τις13 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια των τακτικών επαφών της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας με την πολιτική και διοικητική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Στην αντιπροσωπεία μετείχαν οι κ.κ. Π. Λασκαρίδης, Ι. Κ. Λύρας, κα. Κ. Πέππα και Δρ. Α. Μπρεδήμα.

Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή αναγνώριση της ποσοτικής, αλλά και ποιοτικής υπεροχής της ελληνόκτητης ναυτιλίας.

Το γεγονός ότι η ελληνική σημαία περιλαμβάνεται σταθερά στο πρόγραμμα Qualship 21 της Αμερικανικής Ακτοφυλακής αποτελεί απόδειξη της θετικής εικόνας της ναυτιλίας των Ελλήνων. Αναμφισβήτητα, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν στο σύνολο της ελληνικής πλοιοκτησίας έναν παραδοσιακά αξιόπιστο εμπορικό εταίρο με καθοριστική συμμετοχή στη διακίνηση του θαλάσσιου εμπορίου της.
Η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Κ. Σμαρτ, Ειδικό Σύμβουλο Εθνικής Οικονομίας και Ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα. Στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας, η ΕΕΕ θεώρησε σκόπιμο να τονίσει την στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως κατέχουσας την πρώτη ναυτιλία διεθνώς, καθώς και την σημασία της ελληνόκτητης ναυτιλίας για την εθνική οικονομία και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των ναυτιλιακών και άλλων δραστηριοτήτων με έδρα την Ελλάδα, με στόχο την ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση.

Οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας της ΕΕΕ στην Ουάσιγκτον πραγματοποιήθηκαν σε υψηλό επίπεδο με κυβερνητικούς και διοικητικούς αξιωματούχους όπως: τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Ναυτιλιακής Επιτροπής (Federal Maritime Commission) κ. Μ. Κορντέρο, τον κ. Π. Τζένιχεν, επικεφαλής της Ναυτιλιακής Διοίκησης (MARAD), τον Υποναύαρχο Τ. Σερβίντιο της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, την συντονίστρια του Υπουργείου Εξωτερικών (State Department) για θέματα πειρατείας και ναυτικής ασφάλειας, κα. Ν. Χόπκινς, την υπηρεσία του State Department για την κλιματική αλλαγή, την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας, τους επικεφαλής του Συμβουλευτικού Διπλωματικού Οργάνου Cotton Club. Στο Κογκρέσο (Βουλή / Γερουσία) επισκέφθηκε τον βουλευτή κ. Τ. Γκαραμέντι της Υπο-επιτροπής Ακτοφυλακής και Θαλάσσιων Μεταφορών, τον βουλευτή κ. Τ. Σαρμπάνη, τη βουλευτή κα. Κ. Μαλόνεϊ, την βουλευτή κα. Ν. Τίτους, καθώς και το επιτελείο της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας. Πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με εξέχοντα μέλη της ελληνικής ομογένειας και τον Έλληνα Πρέσβη κ. Χ. Παναγόπουλο.

Παράλληλα, η ΕΕΕ είχε σειρά επαφών με τους επικεφαλής ιδιωτικών ναυτιλιακών οργανισμών όπως το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Συμβούλιο (World Shipping Council), το Αμερικανικό Ναυτικό Επιμελητήριο, Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Ινστιτούτο Ενέργειας), το Αμερικανικό Συμβούλιο Σιτηρών.

Ένα από τα βασικότερα θέματα των συναντήσεων ήταν η μείωση των ατμοσφαιρικών εκπομπών των πλοίων και οι προτάσεις για την υιοθέτηση μηχανισμού παρακολούθησης, αναφοράς και εξακρίβωσης (MRV) των εκπομπών CO2 της διεθνούς ναυτιλίας και ειδικότερα η σχετική αμερικανική πρόταση που συζητείται στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ).

Επίκεντρο των συζητήσεων αποτέλεσε το φλέγον θέμα της επικείμενης εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης Διαχείρισης του Θαλάσσιου Έρματος και οι εμπορικές και πρακτικές επιπτώσεις από την σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ.

Επίσης, τονίσθηκαν οι θετικές συνέπειες για την απελευθέρωση της πρόσβασης στην αγορά ναυτιλιακών υπηρεσιών από τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις των εμπορικών συμφωνιών των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και με τις χώρες του Ειρηνικού.

Τα εποικοδομητικά αποτελέσματα της επίσκεψης, που έλαβε χώρα σε κατάλληλη χρονική συγκυρία εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, και η σύμπτωση απόψεων με τις αμερικανικές αρχές επί των θεμάτων που συζητήθηκαν, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πάγιας πολιτικής του ελληνικού εφοπλισμού ως προς την αναγκαιότητα σφυρηλάτησης συμμαχιών με σημαντικούς εμπορικούς και ναυτιλιακούς εταίρους στα διεθνή ναυτιλιακά δρώμενα.

Η πολιτική αυτή αποτελεί βασικό μοχλό για την προώθηση ισορροπημένων και ρεαλιστικών θέσεων προάσπισης της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας της ελληνικής ναυτιλίας.