Σφοδρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για τη ναυτιλία

Παναγιώτης Κουρουμπλής ναυτιλία

Δεκτό επί της αρχής έγινε το νομοσχέδιο για τη ναυτιλία. Υπέρ τάχθηκαν, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν μεταξύ άλλων, τα άρθρα που αφορούν τους επιθεωρητές και ελεγκτές του υπουργείου Ναυτιλίας, και τις τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις στελεχών του Λιμενικού Σώματος, ρύθμιση η οποία δέχτηκε πολλές και έντονες επικρίσεις.

Τόσο ο κ. Κουρουμπλής όσο και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, απέρριψαν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί καθεστωτικής νοοτροπίας και μη αξιοκρατικής διαδικασίας.

«Δεν θα αποφασίζει ο υπουργός Ναυτιλίας όπως ισχυρίζονται κάποιοι, για τις μεταθέσεις, τοποθετήσεις και αποσπάσεις των στελεχών του λιμενικού Σώματος. Ο υπουργός θα επικυρώνει τους αντίστοιχους πίνακες που θα έχει εγκρίνει το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων. Πρώτη φορά θα τοποθετούνται με βάση τα μόρια τους και όχι με «μπιλιετάκια» όπως γινόταν στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαντορινιός.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα, η οποία δίνει τη δυνατότητα προσχώρησης και των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων των υπαλλήλων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού στην ισχύουσα ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, πέρα από την ΠΟΕ -ΟΤΑ εξασφαλίζονται πλέον και οι δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Νατάσα Θωμά

reader.gr