Σχόλιο Χρυσού 7 Νοεμβρίου 2010

 

Η ανακοίνωση της Fed  ότι θα αγοράσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ έως το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2011, ώθησε το χρυσό σε νέα υψηλά  με την τιμή του μετάλλου να κλείνει στα $1393,50/ουγκιά την Παρασκευή.

Η πλημμύρα δολαρίων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έστειλε το δολάριο σε νέα χαμηλά και τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα στα ύψη, με τα πολύτιμα μέταλλα να είναι ανάμεσα στους περισσότερο κερδισμένους. Παραμένει αβέβαιο,  αν αυτή η τακτική της Fed μπορεί ουσιαστικά να συμβάλει στην μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη. Ενώ οι μετοχές, τα εμπορεύματα και τα νομίσματα έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο από το χαμηλό του  2009, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η συνολική οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι υποτονική.

Αυτή η αβεβαιότητα είναι που στρέφει τους επενδυτές προς το χρυσό ως μέσω προστασίας έναντι της αδυναμίας του δολαρίου κάνοντας το μέταλλο πιο ελκυστικό σε μια περίοδο εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Τεχνικά, η γενική τάση του χρυσού συνεχίζει να είναι ανοδική, με στόχο τα $1.400/ουγκιά και επόμενο στόχο τα $1.450/ουγκιά, για όσο η τιμή  παραμένει μέσα στο πράσινο ανοδικό κανάλι που βλέπουμε στο ημερήσιο διάγραμμα. Αν και είμαστε μακροπρόθεσμα σε μια ανοδική πορεία που πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί, είναι απαραίτητο να έχουμε κατά νου ένα σχέδιο προστασίας για την  χειρότερη περίπτωση.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενες αναλύσεις μας, από την πλευρά της εποχικότητας η μεσοπρόθεσμη άνοδο των τιμών του χρυσού τελειώνει περίπου στις αρχές Νοεμβρίου. Για αυτό πιστεύουμε ότι, ο κίνδυνος για μια απότομη διόρθωση, από μια μαζική ρευστοποίηση των funds που κρατούν μεγάλες θέσεις στο χρυσό, συνεχίζει να είναι υπαρκτός, ειδικά μετά το στόχο των $1.400/ουγκιά.

Το πρώτο σημείο στήριξης βρίσκεται τώρα στα  $1.365/ουγκιά με τα $1.314/ουγκιά να είναι το επόμενο βασικό σημείο στήριξης. Μια ισχυρή διάσπαση κάτω από αυτό το επίπεδο μπορεί να οδηγήσει το μέταλλο πίσω στα $1.260/ουγκιά.