/

Προβλέψεις για πετρέλαιο πάνω από 100 δολ. το βαρέλι

petrelaioΈντονη ανησυχία προκάλεσε η ανάλυση της Bank of America που αναφέρει ότι η παγκόσμια έλλειψη ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014 και να πυροδοτήσει την επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση. Σε αυτή την περίπτωση και ο ακτοπλοϊκός κλάδος θα αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις.

Όπως αναφέρει η BoA οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ήδη εκτοξευτεί σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε πετρέλαιο αξίας 200 δολαρίων το βαρέλι εκτιμώντας ότι μια αύξηση της ζήτησης για ντήζελ θα μπορούσε να οδηγήσει και το αργό σε αντίστοιχη περιοχή. Σύμφωνα, δε, με τους αναλυτές της τράπεζας, με τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να έχουν φτάσει στα όριά τους και τα κόστη ενέργειας να κινούνται ανοδικά ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μακροοικονομική κρίση.

Γενικότερα πάντως εφιαλτικά είναι τα σενάρια που καταγράφουν διεθνείς αναλυτές για την πορεία των τιμών των καυσίμων εν όψει του χειμώνα. Σε συνδυασμό μάλιστα με ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς προϊόντων, την αύξηση της ζήτησης λόγω επαναφοράς σε μια σχετική κανονικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και την εκτίναξη του μεταφορικού κόστος, προϊδεάζουν για ένα έντονα ανοδικό σπιράλ στις τιμές όλων των ειδών πρώτης ανάγκης.

Βέβαια, η τελική εικόνα θα ξεκαθαρίσει προϊόντος του χρόνου και θα εξαρτηθεί άμεσα από δυο παράγοντες. Από την εξέλιξη της πανδημίας, και το πώς θα επηρεαστεί η ζήτηση, αλλά κυρίως από την πορεία του καιρού. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση ανάλυση των Financial Times η έλευση ενός χειμώνα χωρίς έντονα κύματα ψύχους μπορεί να οδηγήσει από το νέο έτος σε μια αποκλιμάκωση των τιμών αερίου, που σε συνδυασμό με την αύξηση των αποθεμάτων και την πλήρη λειτουργία του Nordstream 2, να αποκαταστήσει μια ισορροπία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα τα αποθέματα αερίου στην Ευρώπη είναι μόλις 74,5% από 95% που θα ήταν φυσιολογικά.

Έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο

Πάντως από τις διεθνείς αγορές (Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, που είναι ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης/συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ολλανδία, που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς) η εικόνα είναι άκρως ανησυχητική, με την τιμή του αερίου να κινείται γύρων από τα 100 ευρώ ανά Mwh, σχεδόν έξι με επτά φορές πάνω από τα περυσινά επίπεδα.

Επιπρόσθετα, οι τιμές λιανικής ήδη στο από το Σεπτέμβριο έχουν εκτοξευτεί κι έχουν πάει στα 0,0069 ευρώ/Kwh από 0032 που ήταν πέρυσι. Μάλιστα,  το επόμενο διάστημα και εφόσον παραμείνουν οι σημερινές συνθήκες διεθνώς τότε αναμένεται περαιτέρω αύξηση στα τιμολόγια λιανικής καθώς παγίως οι προμηθευτές περνούν σχεδόν αυτόματα τις αυξήσεις στην αλυσίδα αξίας.

 

Άνοδος τιμών στο πετρέλαιο

Με όλα αυτά να συμβαίνουν διεθνώς, με το πετρέλαιο να κινείται στα 80 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ανατιμηθεί κατά 60%,τελευταία, η έλευση του χειμώνα που ήδη είναι αισθητός σε περιοχές της βόρειας χώρας προκαλεί έντονη ανησυχία στα νοικοκυριά.  Στο πετρέλαιο θέρμανσης οι τιμές αναμένονται να είναι αυξημένες κατά 20%, με τιμές έως και 1,20. Στο φυσικό αέριο με δεδομένο ότι στη χονδρική οι τιμές πάει 6-8 φορές πάνω (ανάλογα με το σημείο παράδοσης –π.χ. πλατφόρμες εξόρυξης, αγωγοί κτλ) αναμένονται φέτος ιστορικά υψηλές τιμές. Μάλιστα ήδη η Ισπανία και η Γαλλία έχουν σπεύσει να επιβάλλουν πλαφόν ώστε να αποτραπεί μια περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών.

Μιλώντας τέλος, στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας, τόνισε ότι το υπό σύσταση Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, θα στηρίξει τους καταναλωτές και τα ευάλωτα νοικοκυριά.