Προσπάθεια απόδρασης των Ουκρανικών πλοίων από την Κριμαία (video)

54 από τα 67 πλοία του Ουκρανικού στόλου βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων

                το ανθυποβρυχιακό πλοίο Ternopil

 

Με μία συντονισμένη επιχείρηση, από θάλασσα και στεριά, Ρώσοι βατραχάνθρωποι και δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας χωρίς να ανοίξει μύτη έθεσαν υπό τον έλεγχο τους όλα τα πλοία του Ουκρανικού Ναυτικού που βρίσκονται ελλιμενισμένα στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης. Η αρχή έγινε χθες από το ανθυποβρυχιακό σκάφος «Ternopil».

Η κατάληψη των Ουκρανικών πλοίων ήταν αναμενόμενη μετά τη στρατηγική κίνηση που έκαναν οι Ρώσοι από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία να βυθίσουν ένα παροπλισμένο πλοία στην είσοδο του ναυστάθμου της Σεβαστούπολης και επί της ουσίας να αποκλείσουν όλα τα σκάφη εντός της βάσης.

Την διάσπαση του ναυτικού αποκλεισμό που  έχουν επιβάλλει οι ρωσικές δυνάμεις στο ουκρανικό λιμάνι στο  Donuzlave (τη νοτιότερη βάση του ουκρανικού Ναυτικού στην Κριμαία) επιχείρησε σήμερα το ναρκαλιευτικό Cherkasy του ουκρανικού Ναυτικού, αλλά η επιχείρηση κατέληξε σε αποτυχία.

 Την ίδια στιγμή το ουκρανικό υποβρύχιο “Zaporizhya” κλάσης Foxtrot, καταλήφθηκε από κομάντο του ρωσικού Ναυτικού στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνήτη του σκάφους Yuri Fedash στις 09.00 το πρωί σήμερα και καθώς έληγε το τελεσίγραφο των ρωσικών δυνάμεων για παράδοση των πλοίων, τρία ουκρανικά σκάφη τα αποβατικά Konstantin Olshansky και Kirovograd και το ναρκαλιευτικό Chernihiv έλαβαν εντολή από τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμίας να κινηθούν πλησίον του κρηπιδώματος, αλλά ο ίδιο αρνήθηκε να υπακούσει στην σχετική διαταγή.Ύστερα από τρείς ώρες το Cherkasy ξεκίνησε ακολουθούμενο από το αποβατικό Kirovograd και κινήθηκαν προς την έξοδο της λίμνης Donyzlav (όπου βρίσκεται και ο ναύσταθμος).

Το Cherkasy αφού επακούμβησε το ρυμουλκό Shakhter (το οποίο είχαν βυθίσει οι Ρώσοι στις 5 Μαρτίου μαζί με το ανθυποβρυχιακό Ochakov project 1134B και τα δύο του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας με σκοπό να φράξουν την έξοδο του ναυστάθμου) επιχείρησε να το ωθήσει προκειμένου να απελευθερωθεί, αλλά δεν το κατάφερε.

Κι ευτυχώς γιατί θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αιματοχυσία η όλη προσπάθεια αφού οι Ρώσοι κινητοποιήθηκαν για να σταματήσουν το σκάφος που θεωρούν ότι πλέον ανήκει στην αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας.

«Όλη την ώρα που προσπαθούσαμε να ελευθερωθούμε ελικόπτερα πετούσαν από πάνω μας και ελεύθεροι σκοπευτές μας σημάδευσαν αλλά εμείς δεν φοβηθήκαμε», λέει ο Fedash για να συμπληρώσει:

«Για ακόμη  μια φορά δε στάθηκε δυνατό να κάνουμε κάτι. Το σκάφος έφυγε προς το εσωτερικό της λίμνης ώστε να μην προσαράξει κάπου. Μετά από αυτό εγκαταστήσαμε αμυντική περίμετρο με το Konstantin Olshansky».

Αυτή την στιγμή τα τρία σκάφη είναι κυκλωμένα από ρωσικά πλοία, ελικόπτερα και κομάντο που βρίσκονται αναπτυγμένοι στην προκυμαία και έχουν εγκλωβισθεί στο Donuzlave.

Πλέον έχει σταματήσει ο ανεφοδιασμός των πλοίων με τρόφιμα και νερό…

 

 

www.defencnet.gr