Προετοιμάζουν τις κινητοποιησεις τους οι ναυτεργατες

ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ-ΝΑΤ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
 
 
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ 1η ΟΚΤΩΒΡΗ
ΣΤΙΣ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΕΝ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 21 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
 
Συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ, υλοποιεί και προετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου, ενάντια στο σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Αυτή η πολιτική της ανταγωνιστικότητας έχει δημιουργήσει πάνω από 1.500.000 ανέργους, υποβαθμίζει διαρκώς την κοινωνική ασφάλιση, κατακρεουργεί μισθούς και συντάξεις, συντρίβει τις ΣΣΕ με πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης, χαράτσια –  φοροεπιδρομή για τα λαϊκά εισοδήματα.
Αυτή την πολιτική στηρίζουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, υπερασπιστές της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ, που παρά τις επί μέρους διαφοροποιήσεις, υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί καλύτερα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του, με φοροαπαλλαγές και μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. Οι ταξικές δυνάμεις της ΝΣΚ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, η Επιτροπή Άνεργων Ναυτεργατών, συντονίζοντας τη δράση τους με το ΠAΜΕ, απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις εν ενεργεία και συνταξιούχων να συνεχίσουμε τον αγώνα με οργάνωση – συσπείρωση δυνάμεων για πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στην ανεργία, στην κατάργηση των ΣΣΕ, στη διάλυση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.
Να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις που είχαμε στις 11 Σεπτέμβρη, ενάντια στην υπονόμευση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που υποβαθμίζεται μετά και την συγχώνευση των υπηρεσιών του Οίκου Ναύτη (Ο.Ν) και του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο νέο σχήμα Ο.Ν.Ν.Ε (Οίκος Ναύτη Ναυτική Εργασία). 
Η πλειοψηφία των ανέργων χωρίς κανένα επίδομα και κοινωνικοασφαλιστική προστασία, για τους ελάχιστους το ξεροκόμματο της επιδότησης των 235 ευρώ (άγαμοι) και 293 ευρώ (έγγαμοι), να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης. 
Η πρόσφατη επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας προς την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, με την οποία τους ενημερώνει ότι μπορούν να προχωρήσουν στην εφαρμογή ατομικών συμβάσεων, καταργώντας τις ΣΣΕ, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους μισθούς, τις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση, που όπως προκλητικά είπε ο υπουργός Ναυτιλίας «θα σας συμφέρει να το κλείσουμε το ΝΑΤ»!!!
Με δεδομένες τις απαιτήσεις των εφοπλιστών, ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δριμύτερος από κάθε προηγούμενο. Μετά την θερινή περίοδο με τους ναυτεργάτες να λιώνουν  στα πλωτά χυτήρια παραγωγής του κέρδους των εφοπλιστών, η ακινητοποίηση των πλοίων και οι μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, θα επιδεινώσουν την ανεργία, οδηγούν στην εγκατάλειψη το ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο και τους κατοίκους των νησιών στην απομόνωση.
Δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή! 
Η επίθεση του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του 
πρέπει να αναχαιτιστεί τώρα!
Ούτε η ηττοπάθεια, ούτε η αναμονή, ούτε οι αυταπάτες για κυβερνητικές εναλλαγές, προσφέρουν λύτρωση ή άμεση ανακούφιση. 
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε μια ζωή με δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. 
Είναι ώρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης! 
Ν’ αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα! Να αποβάλουμε από τα σωματεία μας τους ξεπουλημένους και συμβιβασμένους, του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, αυτούς που καλλιεργούν την μοιρολατρία και την απογοήτευση.   
Το δίκιο κρίνεται στους ταξικούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του. Να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι ότι όλες οι κατακτήσεις έγιναν με αγώνες, με αίμα, με θυσίες. Τίποτα δεν χαρίστηκε. Υποχρεώθηκαν από την ταξική πάλη.
Αναπτύσσουμε πολύμορφους αγώνες για την ανεργία – κοινωνική ασφάλιση – ΣΣΕ – λαϊκό εισόδημα, να αποτελέσει το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ την 1η Νοέμβρη  εφαλτήριο δυναμικών ταξικών αγώνων.
Συμμετέχουμε στο Παναττικό Συλλαλητήριο των Συνταξιουχικών οργανώσεων, την Πέμπτη 2 Οκτώβρη στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης 10:30 το πρωί στην Αθήνα.
Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια Σάββατο 4  Οκτώβρη, στο Πειραιά στις 11 π.μ στην πλατεία Καραϊσκάκη.
 
Να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε :
( Μέτρα προστασίας για όλους τους ανέργους και τις οικογένειες τους.
( Για την κοινωνική ασφάλιση ενάντια στις περικοπές των συντάξεων και την υπονόμευση της ιατροφαρμακευτικής προστασίας.
( Για ΣΣΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες, αγώνα να μην εφαρμοστούν οι ατομικές συμβάσεις, ενάντια στην «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία.
( Όχι στον ΕΝΦΥΑ και την φοροληστεία.
( Για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών ενάντια στην απλήρωτη εργασία που οργιάζει στην επιβατηγό ναυτιλία.
( Για οργανικές συνθέσεις των πλοίων που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων ενάντια στην υπονόμευση της ασφάλειας ναυτεργατών – επιβαινόντων.
( Για την σύγκλιση του Έκτακτου Καταστατικού Συνεδρίου που αποφάσισε το Τακτικό Συμβούλιο της ΠΝΟ  και αρνείται μέχρι σήμερα να πραγματοποιήσει η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ. 
( Ενάντια στην υποβάθμιση και απαξίωση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και στα σχέδια ιδιωτικοποίηση της.    
( Σε συντονισμό με τις ταξικές δυνάμεις των εργαζομένων στην Ν/Ζ, τους λιμενεργάτες, τους ναυτιλιακούς υπαλλήλους, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών που προωθεί η κυβέρνηση. 
( Ενάντια στην υπονόμευση του ακτοπλοϊκού δικτύου που έχει οδηγήσει στην απομόνωση των κατοίκων των νησιών. Να συνεχιστεί η από κοινού δράση με Εργατικά Κέντρα και Λαϊκές Επιτροπές, ενάντια στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ε.Ε.  
 
15 Σεπτέμβρη 2014
Οι διοικήσεις των Ενώσεων