Ύποπτη δραστηριότητα πειρατών στην Ερυθρά θάλασσα

Τα πλοία που περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα και τις περιοχές του Κόλπου του Άντεν είναι σε επιφυλακή για δραστηριότητα πειρατών μετά από ύποπτες προσεγγίσεις αυτή την εβδομάδα σε δύο δεξαμενόπλοια μέσα σε τρεις ημέρες.

Το πρώτο περιστατικό συνέβη στις 23 Μαρτίου, όταν ένα unnammed chemical tanker που το όνομα του δεν έγεινε γνωστό, το πλησίασαν με μεγάλη ταχύτητα πέντε σκάφη στα οποία επέβεναν από τρία άτομα στο καθένα, ενώ βρισκόταν στην Ερυθρά Θάλασσα στη θέση 13 ° 18 ‘ , 042 ° 52’E. Σύμφωνα με έκθεση από το International Maritime Bureau, ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου σήμανε συναγερμό πριν η ομάδα ασφαλείας εκτοξεύσει φωτοβολίδες προς τα σκάφη κραδαίνοντας τα όπλα τους, με αποτέλεσμα οι ύποψήφιοι πειρατές να εγκαταλείψουν την απόπειρα τους. Η έκθεση πρόσθεσε ότι στα σκάφη παρατηρήθηκε οτι υπήρχαν σκάλες.

Η δεύτερη επίθεση ήρθε μόλις τρεις ημέρες αργότερα, όταν ο πλοίαρχος ενός δεξαμενόπλοιου ανέφερε ότι καταδιώκεται από έξι σκάφη στη θέση 13 ° 18 ‘ , 042 ° 57’E στις 1:23 μ.μ. τοπική ώρα. Σύμφωνα με την έκθεση, έξι σκάφη με απροσδιόριστο αριθμό ατόμων να επιβαίνουν σε αυτά, έφτασαν σε απόσταση 1,8 ναυτικών μιλίων από το πλοίο, πριν εγκαταλείψουν την προσπάθεια τους. Δεν είναι σαφές εάν το πετρελαιοφόρο σε αυτή τη δεύτερη επίθεση μετέφερε μια ομάδα ασφαλείας.

Η ύποπτη πειρατική δραστηριότητα έρχεται εν μέσω μιας απότομης μείωσης του αριθμού των αναφερθέντων περιστατικών πειρατείας στην περιοχή κατά τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως λόγω της χρήσης ένοπλων φρουρών ασφάλειας και μιας ισχυρής ναυτικής παρουσίας.

Η IMB σε έκθεση της αναφέρει 5 είτε ύποπτα συμβάντα ή επιθέσεις στην περιοχή της Σομαλίας φέτος, ενώ η δύναμη NAVFOR της ΕΕ αναφέρει μόλις 3. Οι Σομαλοί πειρατές δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν με επιτυχία καμία πειρατεία σε πλοίο, από την πειρατεία του υπό Λιβεριανή σημαία πετρελαιοφόρο ΜΤ Smyrni το Μάιο του 2012 στο Ομάν.