Ξεχασμένοι Έλληνες ναυτικοί στη Μαύρη Θάλασσα

Γιορτές μακριά από τους αγαπημένους τους ανθρώπους κάνουν φέτος οι ναυτικοί του τάνκερ «New Hellas», οι οποίοι είναι εδώ και ενάμιση μήνα αποκλεισμένοι εν πλω, σε απόσταση 20 μιλίων από το λιμάνι του Κερτς στην Κριμαία.

Οι Ελληνες ναυτικοί θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στις 18 Νοεμβρίου, αλλά η άρνηση των ρωσικών Αρχών να τους χορηγήσουν βίζα τούς έχει αναγκάσει να παραμείνουν ουσιαστικά παγιδευμένοι σε διεθνή ύδατα. Πλέον η υπομονή τους έχει εξαντληθεί και θεωρούν ότι τους έχει εγκαταλείψει τόσο η πλοιοκτήτρια εταιρεία όσο και το ελληνικό κράτος. Αυτό που ζητούν είναι να δοθεί λύση και να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα.

«Το ”New Hellas” είναι πλοίο-αποθήκη και βρίσκεται σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από το Κερτς, χωρίς να μετακινείται. Η πρώτη ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι στις 15 Νοεμβρίου θα μεταφερόμασταν στην ξηρά για να γυρίσουμε στην Ελλάδα. Περιμέναμε λίγες μέρες ακόμα και στις 18 του μήνα επιβιβάστηκε στο πλοίο το πλήρωμα που θα μας αντικαθιστούσε. Λίγη ώρα αργότερα μας έβαλαν σε ένα ρυμουλκό, αλλά όταν φτάσαμε στο λιμάνι, οι ρωσικές Αρχές δεν μας επέτρεψαν να αποβιβαστούμε και μας υποχρέωσαν να γυρίσουμε πίσω», διηγείται στο «Εθνος» ο ναύκληρος Γιώργος Παπαζαφείρης.

Αρχικά οι επτά Ελληνες ναυτικοί που θα επέστρεφαν θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα τυπικό γραφειοκρατικό εμπόδιο, το οποίο μπορούσε να ξεπεραστεί μόλις δίνονταν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Στην πορεία, και όσο οι μέρες περνούσαν, διαπίστωσαν ότι το ζήτημα είναι πιο πολύπλοκο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους βρίσκονται ακόμα στο πλοίο. «Η αίσθησή μας είναι ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται. Επικοινωνούμε συνεχώς με την πλοιοκτήτρια εταιρεία και κάθε εβδομάδα μάς λένε ότι προσπαθούν. Εμείς όμως δεν αντέχουμε άλλο και θέλουμε να γυρίσουμε πίσω», σημειώνει ο κ. Παπαζαφείρης.

«Δεν αντέχουμε άλλο θέλουμε να γυρίσουμε πίσω», τονίζει ο ναύκληρος Γ. Παπαζαφείρης

«Δεν αντέχουμε άλλο θέλουμε να γυρίσουμε πίσω», τονίζει ο ναύκληρος Γ. Παπαζαφείρης

Μολονότι δεν αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα και δεν απειλείται η ασφάλειά τους, οι ναυτικοί ζουν στο «New Hellas» κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο ναύκληρος του πλοίου λέει ότι το προσωπικό που βρίσκεται εν πλω είναι υπεράριθμο, ενώ και οι προμήθειες φτάνουν οριακά.

«Απευθύνουμε έκκληση στην πλοιοκτήτρια εταιρεία και στον ιδιοκτήτη της προσωπικά να μας βοηθήσουν για να γυρίσουμε πίσω. Μια λύση θα είναι να μας μεταφέρουν στη Σαμψούντα, που είναι το αμέσως επόμενο πιο κοντινό λιμάνι».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βλαχάκος, στέλεχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «New Shipping», επισημαίνει ότι κατανοεί την αγανάκτηση των μελών του πληρώματος. «Είναι λογικό να βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αλλά η εταιρεία δεν έχει μείνει αμέτοχη και προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα. Ούτε εμάς μας συμφέρει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», λέει στο «Εθνος» και συμπληρώνει: «Εχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα και δεν γνωρίζουμε τους λόγους. Οι ρωσικές Αρχές μάς είχαν διαβεβαιώσει ότι η αλλαγή του πληρώματος μπορούσε να γίνει κανονικά. Το είχαμε ξανακάνει το καλοκαίρι και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα».

Ο κ. Βλαχάκος ισχυρίζεται ότι η διαδικασία του επαναπατρισμού μπλόκαρε στη ρωσική υπηρεσία μετανάστευσης, η οποία μπλόκαρε την έγκριση βίζας χωρίς ποτέ να εξηγήσει τους λόγους.

Στέλιος Βογιατζάκης

www.ethnos.gr