/

Το όραμα του Γιώργου Προκοπίου για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Την ελπίδα ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά εξέφρασε ο έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου που ανεδείχθη πλειοδότης στο διαγωνισμό πώλησης των.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο ΕΒΕΠ, όπου βραβεύτηκε, ο κ. Προκοπίου, αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε τη δραστηριότητα του στη ναυτιλία αλλά και το όραμα του για τα ναυπηγεία. Όπως εκμυστηρεύτηκε ασχολήθηκε με τη ναυτιλία από τις παραστάσεις που είχε, περνώντας με το αυτοκίνητο με τον πατέρα του από την Ελευσίνα για το κτήμα τους στον Αλμυρό. Έβλεπε τον κόλπο άλλες φορές γεμάτο δεμένα πλοία όταν η αγορά ήταν χαμηλά και άλλοτε άδειο όταν η αγορά ήταν καλή. Η πιο σταθερή βιομηχανία του κόσμου, δηλαδή, όπως ο ίδιος λέει στους τραπεζίτες.

Και αργότερα στο ΝΟΕ έμαθε ιστιοπλοΐα και στη Γλυφάδα, τόπος διαμονής του, τα καλοκαίρια έπαιζε με τα παιδιά των Ελλήνων από το εξωτερικό που έδεναν τότε εκεί τα κότερα τους. «Δεν είναι υπεράνθρωποι», συνειδητοποίησε, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, και με την προτροπή του φίλου, επίσης Γλυφαδιώτη, Θανάση Μαρτίνου, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του, σε ηλικία 17 ετών από το δωμάτιο του σπιτιού του, να ασχοληθεί με τη ναυτιλία.

Για την υπόθεση των ναυπηγείων είπε ότι κράτησε «επτασφράγιστο μυστικό» την πρόθεσή του να διεκδικήσει τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας. «Δεν το ήξερε κανείς. Δεν είπα τίποτα σε κανέναν», ανέφερε, «το κράτησα “επτασφράγιστο μυστικό”. Είχαμε επτά ημέρες στη διάθεσή μας να ετοιμαστούμε για να καταθέσουμε προσφορά» σημείωσε στην τοποθέτησή του.

«Η σκέψη και η βεβαιότητα που είχα είναι ότι μπορώ να κάνω τον Σκαραμαγκά την αιχμή του δόρατος στις νέες τεχνολογίες», συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι όραμα του  είναι «να γίνει η πατρίδα μας αυτάρκης στην προστασία των συνόρων της». Να μην μπορούν να μας βγάλουν από την πρίζα» και πρόσθεσε «Λες και ο Θεός ένιωσε τη λαχτάρα μου»

Όταν επισημοποιήθηκε ότι ήταν ο πλειοδότης, ζήτησε να δει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης. Το μόνο που ζήτησε ήταν να επισπευσθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να τα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.

Όσον αφορά το ίδιο το βραβείο, ο κ. Προκοπίου τόνισε ότι θα έπρεπε να το απονείμει ο ίδιος στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα.

Αναφέρθηκε και στην οικογένεια του σημειώνοντας ότι “έχω μια δεμένη οικογένεια, έχω τέσσερις κόρες, τέσσερις γαμπρούς και 10 εγγόνια”.

Παραδίδοντας το βραβείο στον κ. Προκοπίου ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, είπε: «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά το γεγονός ότι δεν προερχόταν από τον χώρο της ναυτιλίας. Ένας άνθρωπος που ανοίγει δρόμους, ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκε με τα LNG carriers και που σήμερα εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας».

 

Προχωρούν οι αποζημιώσεις στα ναυπηγεία

Επισπεύδονται οι διαδικασίες από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει το γρηγορότερο η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και να περιέλθουν στον νέο επενδυτή πλοιοκτήτη Γιώργο Προκοπίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε νέα συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Νίκου Κουλοχέρη.

Έως τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό για τα 123 εκατ. ευρώ της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου στην Ειδική Διαχείριση της ΕΝΑΕ Α.Ε., προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των πιστωτών, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι.

Επίσης μέχρι την 31η.1.2023 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας και με την υπογραφή των απολύσεων οι εργαζόμενοι θα λάβουν, αυθημερόν, το ποσό που αντιστοιχεί στην αποζημίωση απόλυσης.

Το ποσό που αντιστοιχεί στην καταβολή των διαφορών μισθοδοσίας (35%) στους εργαζόμενους της ΕΝΑΕ θα καταβληθεί εντός 10 ημερών από την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως αποδεικνύεται έμπρακτα ότι γίνεται το βέλτιστο δυνατόν για την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων -και αυτό αναγνωρίζεται από τους εργαζομένους-, ώστε τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας να επανεκκινήσουν την παραγωγική λειτουργία τους και να συμβάλουν σημαντικά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.