Θλιβερή επιστροφή στην πατρίδα για το mv Araevo.

Θλιβερή η επιστροφή για το δεξαμενόπλοιο M/T Araevo όπου κατέπλευσε χθές στη Σαλαμίνα,μεταφέροντας τις σωρούς των δύο νεκρών της αεροπορικής επίθεσης στις 4 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 13:30,ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο 2 μίλια από το λιμάνι της Derna (Ανατολική Λιβύη).
Τραγικός απολογισμός αυτής επίθεσης ήταν ο θάνατος δύο μελών του πληρώματος,ενός 29χρονου Ελληνα ναυτικού και ενός Ρουμάνου και τον τραυματισμό δύο ακόμα μελών όπου νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Derna,ο ένας εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Στρατού,Αχμέντ Μεσμάρι, “ύποπτο πλοίο βομβαρδίστηκε την Κυριακή από τις Λιβυκές αεροπορικές δυνάμεις”,προσθέτοντας ότι το πλήρωμα δεν υπάκουσε στις διαταγές να διακόψει τον πλού για να ερευνηθεί πριν εισέλθει στο λιμάνι.
Το M/T Araevo της πλοιοκτήτριας εταιρίας Aegean Shipping Managment,είχε ναυλωθεί από τη λιβυκή κρατική εταιρία National Oil Corporation (NOC) για λογαριασμό της Brega Petroleum Marketing Company,και εκτελούσε επί σειρά ετών το δρομολόγιο Marsa Brega – Derna,χωρίς ποτέ να υπάρξει πρόβλημα.
Εκπρόσωπος της NOC δήλωσε ότι είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι αρμόδιες αρχές για την άφιξη του πλοίου,καθώς και η αεροπορική βάση του Τομπρούκ.
Η Ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο στη Λιβύη τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, κ. Bernadino Leon,και την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαικής Ενωσης, κυρία Federica Mogherini,για τη διαλεύκανση των συνθηκών του τραγικού συμβάντος,τη ταυτοποίηση και τιμωρία των δραστών της επίθεσης και τη καταβολή αποζημιώσεων προς τις οικογένειες των θυμάτων.