/

Στη δέσμευση και αποθήκευση CO2 επενδύει ο Peter Livanos

livanosΟ Έλληνας εφοπλιστής Peter Livanos υποστηρίζει έναν νέο παίκτη στην “βιομηχανία” δέσμευσης, χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCUS), την EcoLog, που σχεδιάζει να γίνει μια κορυφαία παγκόσμια επιχείρηση στον τομέα του midstream (μεταφορά, αποθήκευση και χονδρική προώθηση) με έναν εικονικό αγωγό 60 πλοίων, μαζί με συνδεδεμένα τερματικά εισαγωγής και εξαγωγής που θα μεταφέρει 50 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως μέχρι το 2035.

Συγκεκριμένα, η νέα επιχείρηση αποτελεί μέρος της Ceres Shipping, τα συμφέροντα της οποίας καλύπτουν τους τομείς μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και ξηρού χύδην φορτίου μέσω της GasLog και της DryLog, αντίστοιχα. «Πιστεύουμε ότι το EcoLog θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της επειγόντως απαιτούμενης υιοθέτησης του CCUS, προσφέροντας υπηρεσίες midstream σε κλίμακα και ταχύτητα», δήλωσε η Ceres Shipping.

Σύμφωνα με την EcoLog, τα πλοία της θα είναι σε μία κλίμακα μεταφορικής ικανότητας μεταξύ 20.000 κυβικών μέτρων για τοπικές συναλλαγές και 85.000 κυβικών  μέτρων για εμπορικές συναλλαγές μεγάλων αποστάσεων, και το καθένα θα μεταφέρει πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως μεταξύ των τερματικών εισαγωγής και εξαγωγής. «Τα πλοία και οι τερματικοί σταθμοί θα λειτουργούν σε πίεση 8 bar για να εξασφαλίσουν αποτελεσματική και ασφαλή μεταφορά μεγάλων όγκων CO2. Όλες οι τεχνολογίες που πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτό το δίκτυο έχουν καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, απλώς έχουν αναδιαμορφωθεί για κλίμακα και προϊόν», πρόσθεσε η εταιρεία.

Ο Jasper Heikes, ο επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της EcoLog, σχολίασε: «Η EcoLog είναι ένα συναρπαστικό και έγκαιρο εγχείρημα έτοιμο να δημιουργήσει λύσεις χαμηλού κόστους, μεγάλης κλίμακας και ταχύτητας για τους εκπομπούς για τη μεταφορά και τη μόνιμη αποθήκευση των εκπομπών CO2. Η παγκόσμια πρόκληση για τη δέσμευση 7,6 γιγατόνων CO2 έως το 2050 για να παραμείνει η υπερθέρμανση του πλανήτη  εντός των 1,5 βαθμών κελσίου (στοιχεία IEA) είναι ξεκάθαρη και δημιουργούμε την υποδομή για να συμβεί αυτό.