/

Ποσειδώνια 2022: Η Μελίνα Τραυλού για τον Θεόδωρο Βενιάμη, τη νέα γενιά και το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας

travlouveniamisΜια άλλη Mελίνα Τραυλού βαθιά συναισθηματική είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν χθες το μεσημέρι στα Ποσειδώνια 2022, οι εκατοντάδες νέες και νέοι που συμμετείχαν στο «Yes To Shipping Forum». Μια εκδήλωση, μια πρωτοβουλία της Δανάης Μπεζαντάκου, που απευθύνεται στους νέους ανθρώπους, τους φέρνει κοντά στη ναυτιλία, είναι από τα πιο εντυπωσιακά event των Ποσειδωνίων, των τελευταίων χρόνων.

Έτσι ήταν και την Παρασκευή 10 Ιουνίου. Τα νιάτα πλημμύρισαν το εκθεσιακό κέντρο και έκαναν από νωρίς ουρά για να μπουν στην αίθουσα και να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία πραγματική γιορτή της ναυτιλίας. Να πληροφορηθούν από δεκάδες εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιρειών για τον ναυτιλιακό κλάδο και να γνωρίσουν ορισμένους από τους κορυφαίους Έλληνες εφοπλιστές.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού δεν θα άφηνε βέβαια την ευκαιρία να πάει χαμένη και να μην απευθυνθεί με τον δικό της μοναδικό τρόπο, στη νέα γενιά αναδεικνύοντας την προσφορά της ναυτιλίας στην οικονομία και την κοινωνία. Ακολουθώντας λοιπόν τα βήματα του προκατόχου της Θεόδωρου Βενιάμη ο οποίος στήριξε τα προηγούμενα χρόνια την εκδήλωση, γιατί πιστεύει στη νέα γενιά, η νέα πρόεδρος της ΕΕΕ βρέθηκε στο βήμα του «Yes To Shipping Forum», για να καλωσορίσει τους νέους και τις νέες σε ένα γοητευτικό ταξίδι που υπόσχεται σε όσους ακολουθήσουν, ο ναυτιλιακός κλάδος.

Είχε λοιπόν την ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους νέους σε μια γλώσσα περισσότερο συναισθηματική και ανθρώπινη, απαλλαγμένη από το άγχος της πρώτης επίσημης συνέντευξης Τύπου που έδωσε ως πρόεδρος της ΕΕΕ, λίγο πριν σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους. Σε μια συνέντευξη που η κα. Τραυλού με πιο δωρικό τρόπο θέλησε να στείλει καθαρά τα μηνύματα– και το έκανε με επιτυχία- του ελληνικού εφοπλισμού, προς Έλληνες και ξένους, νομοθέτες και μη: Θέλουμε «πράσινη» ναυτιλία χθες αλλά βρείτε μας τα καύσιμα, μην πυροβολείτε την ναυτιλία γιατί αυτή σας φέρνει τα αγαθά στα σπίτια σας και τα φέρνει με χαμηλό κόστος, η ΕΕ να προσέξει τη ναυτιλία για να μην την χάσει όπως έχασε και τα ναυπηγεία και πήγαν στην Ανατολή.

Στο Yes Forum μια Μελίνα βαθιά ανθρώπινη και συναισθηματική μίλησε σε πρώτο πρόσωπο για την ναυτιλία, την ίδια, τον πατέρα της αλλά και το μέντορα της τον Θεόδωρο Βενιάμη, τον επί 13 χρόνια πρόεδρο της ΕΕΕ τον οποίο και διαδέχθηκε πριν λίγους μήνες. Ο κ. Θεόδωρος Βενιάμης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης.

Όπως είπε η κα. Τραυλού «Ο Θοδωρής ήταν ο άνθρωπος που με τον δικό του μοναδικό τρόπο, την πειθώ, την επιμονή και υπομονή του με παρότρυνε, με ενέπνευσε να ασχοληθώ ενεργά, επί πολλά χρόνια, με την Ένωση και σήμερα, να είμαι πρόεδρός της. Ο Θοδωρής στήριξε και στηρίζει ενεργά και με όραμα τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στη ναυτιλία και στα κοινά της».
Στη συνέχεια ακολουθεί η ομιλία της κας. Τραυλού:

«Κύριε Υπουργέ, κυρία πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, αγαπητέ Θοδωρή,

Νέοι και νέες που αγαπάτε τη ναυτιλία,

Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο κλείσιμο των Ποσειδωνίων για εμένα, από αυτή τη συνάντησή μας.

Αυτές τις ημέρες, από όλες τις αντιπροσωπείες, άκουγα με ιδιαίτερη υπερηφάνεια και σε όλους τους τόνους, ότι εδώ, στην Ελλάδα μας, στα Ποσειδώνια, χτυπά η καρδιά – κι ας μη γελιόμαστε – και το μυαλό της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων, καλωσόρισα τους παρευρισκόμενους από όλο τον κόσμο, λέγοντας… “καλώς ήρθατε στη συνάντηση κορυφής της παγκόσμιας ναυτιλίας”.

Σήμερα, εδώ, σε αυτή την αίθουσα, σας καλωσορίζω στη συνάντηση κορυφής του μέλλοντος της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Η ναυτιλία είναι οι άνθρωποι της.

Άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και άνθρωποι που ενέπνευσαν, ώστε η ναυτιλία μας να οδηγηθεί αλλά και να διατηρείται στο πέρασμα των χρόνων, στην κορυφή του κόσμου!

Και αυτό είναι και το δικό μου προσωπικό στοίχημα, ως Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά στη ναυτιλία μας, στο μέλλον μας.

Σε πολύ μικρή ηλικία, μικρότερη από εσάς… από ότι βλέπω, έμαθα την αγάπη για τη θάλασσα, την αγάπη για τη ναυτιλία, από τον πατέρα μου, τον Νίκο Τραυλό.

Έμαθα, ότι η ναυτιλία χρειάζεται αγάπη, στρατηγική, όραμα, πίστη, πειθαρχία, συνέπεια αλλά πάνω απ’ όλα σκληρή δουλειά.

Όλα αυτά δεν τα έμαθα τόσο ιδανικά όσο ακούγονται ή όσο ίσως φαντάζεστε, ως η «κόρη του μπαμπά», αλλά με καθημερινή δουλειά και γνήσια αφοσίωση και σεβασμό στον κόσμο της θάλασσας.

Γιατί, όπως εύστοχα αναφέρει ο Αριστοφάνης, πριν πιάσεις το τιμόνι, μάθε πρώτα να τραβάς κουπί.

Μετά τον πατέρα μου, συνάντησα τον μέντορά μου στα κοινά της ναυτιλίας.

Είναι εδώ σήμερα, μαζί μας.

Θέλω με αυτήν την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω δημόσια για την εμπιστοσύνη και την πίστη του σε μένα.

Κυρίες και κύριοι, ο αγαπητός φίλος και συνάδελφος, ο επί 13 συναπτά χρόνια Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Ο Θεόδωρος Βενιάμης.

Ο Θοδωρής ήταν ο άνθρωπος που με τον δικό του μοναδικό τρόπο, την πειθώ, την επιμονή και υπομονή του με παρότρυνε, με ενέπνευσε να ασχοληθώ ενεργά, επί πολλά χρόνια, με την Ένωση και σήμερα, να είμαι πρόεδρός της.

Ο Θοδωρής στήριξε και στηρίζει ενεργά και με όραμα τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στη ναυτιλία και στα κοινά της.

Η ναυτιλία είναι ένας χώρος που σου προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις, να ξεχωρίσεις, σου ανοίγει δρόμους, πολλούς και διαφορετικούς.

Στο χέρι σας είναι να προχωρήσετε, όποιον από αυτούς τους δρόμους διαλέξετε.

Είμαστε δίπλα σας, θέλουμε να είμαστε οι μέντορες σας.

Ώστε να συμμετέχετε ενεργά στη ναυτιλία. Να δημιουργήσετε, να επιτύχετε, να μεγαλουργήσετε.

Η ναυτιλία μας είναι ένας χώρος που όποιος δώσει τον καλύτερό του εαυτό, με πίστη στις δεξιότητες του, επιβραβεύεται.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να προσκαλέσω την κυρία Κεραμέως και τον κύριο Πλακιωτάκη, να συνεργαστούμε σε μια σειρά συντονισμένων ενεργειών, ώστε να ενημερώσουμε τα παιδιά και τους νέους για το τι σημαίνει ναυτιλία, πώς μπορούν να εκπαιδευτούν και ποιες είναι οι πολυεπίπεδες επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου μας.

Οι ανοιχτοί ορίζοντες, η εξωστρέφεια της ναυτιλίας, ο δυναμισμός που τη διακρίνει, η διαφορετικότητα της κάθε ημέρας, είναι μοναδικά ερεθίσματα, συναισθήματα, προνόμια που λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη επαγγελματικής ανέλιξης των ανθρώπων της ναυτιλίας.

Εμείς είμαστε εδώ για σας και θα δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στο παγκόσμιο, επιχειρηματικό success story της χώρας μας… στη ναυτιλία!

Ενδυναμώστε με την συμμετοχή σας την οικογένεια της ναυτιλίας, γίνετε υπερήφανα μέλη αυτής της οικογένειας και η οικογένειά σας, υπερήφανη για εσάς.

Σας ευχαριστώ πολύ!»

Πηγή: ot.gr