Πλώρη για Κύπρο βάζουν οι Ελληνικές ναυτιλιακές;

Οι Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αρχίσει να σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα διαχείρισης των πλοίων τους στην Κύπρο, εάν αλλάξει το ισχύων καθεστώς που διέπει τις ναυτιλιακές εταιρείες στην Ελλάδα, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κύπρου, Θωμάς Καζάκος.

Ο κ. Καζάκος είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν διερευνήσει με τους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών, θέματα φορολογίας και διαχείρισης των πλοίων τους απο την  Κύπρο.

“Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι μια λογική συνέπεια ότι ορισμένοι πλοιοκτήτες θα εξετάσουν … μια δεύτερη βάση στην Κύπρο, καθώς εκτός από την εθνική, κοινωνική και θρησκευτική σύνδεση, υπάρχει επίσης εδώ και δεκαετίες, η ναυτιλιακή συνεργασία” είπε ο κ. Καζάκος στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν αναμένει πως η Κύπρος επηρεάζεται από τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα και ότι το νησί είναι το μόνο ανοικτό μητρώο στην Ευρωζώνη.

“Οι ναυτιλιακές υποδομές της Κύπρου, δηλαδή το φορολογικό και το σύστημα διαχείρισης που έχουν να κάνουν με τη ναυτιλία, είναι κάτι που οι Έλληνες πλοιοκτήτες θεωρούν ελκυστικό, ανταγωνιστικό, νομοταγής και διαφανές σύστημα”, συνέχισε.

Οι Ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες κατέχουν το 40% περίπου των πλοίων που είναι νηολογημένα στην Κύπρο και το κυπριακό νηολόγιο είναι το δέκατο μεγαλύτερο στον κόσμο.

maritimes.gr