Οδηγός της Genco shipping το χρέος. Ένα βήμα πρίν τη χρεοκοπία

Η Genco Shipping & Trading Ltd θα μειώσει το χρέος της κάτι περισσότερο από 1 δισ. δολάρια αναθετοντας τον ελέγχο της εταιρείας στους δανειστές της, με μια συμφωνία που απαιτεί η ναυτιλιακή εταιρεία να κηρύξει πτώχευση.

Οι δανειστές της εταιρείας έχουν προσφέρει $ 1.06 δισεκατομμύρια δολλάρια σε πιστωτικές διευκολύνσεις θα μετατρέψουν το χρέος της σε περίπου 81,1 % των μετοχών της εταιρείας.

 

Οι επενδυτές που κατέχουν 125.000.000 δολάρια μετατρέψιμου χρέους της Genco θα λάβουν το 8,4 % της εταιρείας. Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο θα διατεθεί στους επενδυτές που θα είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν την εταιρεία με 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η διοίκηση θα πάρει το 1,8 % των μετοχών της εταιρείας.

Οι υπάρχουσες μετοχές της Genco θα ακυρωθούν και οι μέτοχοι θα λάβουν εγγύηση για το 6 % των μετοχών της αναδιοργάνωσης εταιρείας.

Η μετοχή της Genco ανέβηκε 28 % και έφθασε τα 1,96 δολάρια ανά μετοχή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στα τελευταία λεπτά των συναλλαγών την Παρασκευή.

Η συμφωνία απαιτεί Genco να καταθέσει αίτηση για να υπαχθεί στο άρθρο 11 περί πτώχευσης στο Αμερικάνικο Πτωχευτικό Δικαστήριο στο Μανχάταν. Η πτώχευση θα επιτρέψει στην εταιρεία να αναγκάσει ένα μικρό αριθμό των πιστωτών να αποδεχθεί το σχέδιο.

Οι εταιρείες που ειδικεύονται σε προβληματικές επενδύσεις, Centerbridge Partners, Apollo Management και Solus Alternative Asset Management, θα κατατάσσονται στους μεγαλύτερους μετόχους μετά την αναδιοργάνωση της εταιρείας.

Η εταιρεία είναι μέρος μιας αυξανόμενης λίστας ναυτιλιακών εταιρειών που ασφυκτιούν καθώς οι τιμές των ναύλων έχουν πιεσθεί από το πλεόνασμα των μεγάλων νέων σκαφών. Μια έκρηξη ενέργειας των ΗΠΑ έχει πλήξει και ορισμένες εταιρείες καθώς η μεταφορά πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει μειωθεί.

Ο Πέτρος Γεωργιόπουλος, πρόεδρος της Genco και ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της, ήταν ιδρυτής της General Maritime Corp, μια ναυτιλιακή εταιρεία που υπάχθηκε στο άρθρο 11 περί πτώχευσης το 2011. Η εταιρεία επαναλειτούργησε ένα χρόνο αργότερα υπό τον έλεγχο της Oaktree Capital Management, εταιρείας που ειδικεύεται σε προβληματικές επενδύσεις.

Η Genco έχει προσλάβει την Kramer Levin Naftalis & Frankel να ηγηθεί των συνομιλιών αναδιάρθρωσης και την Blackstone Advisory Partners ως οικονομικούς συμβούλους.