Μεγαλώνει ο παγκόσμιος στόλος LNG

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία για την ανάπτυξη του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς υγροποιημένων αερίων. Μάλιστα δημοσίευμα της Lloyd’s List αναφέρεται σε εκτιμήσεις βάσει των οποίων φέτος η αύξηση θα είναι της τάξης του 9% και το 2015 του 10%.
Η στροφή σε παγκόσμια κλίμακα για χρήση καυσίμων φιλικότερων προς το περιβάλλον είχε σαν αποτέλεσμα να λάβουν την ανιούσα τα σχετικά στοιχεία της ναυλαγοράς του τομέα, ωθώντας, με αυτό τον τρόπο την ναυτιλιακή κοινότητα σε επενδύσεις σε νεότευκτα τα οποία θα τεθούν στην ενεργό δράση την προσεχή τριετία.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου στόλου έχει αναδείξει την αναγκαιότητα εκπαίδευσης του ναυτεργατικού δυναμικού ανεξαρτήτως βαθμούς και ειδικότητας για την στελέχωση αυτών των πλοίων που συνδυάζουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αλλά και πληρούν τις πλέον «σκληρές» προδιαγραφές ασφαλείας που έχουν τεθεί από το ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει τις ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Πέραν του θέματος του επιπέδου εκπαίδευσης του ναυτεργατικού δυναμικού τελευταία έχει καταστεί προφανής και η προσπάθεια λιμένων ανά τον κόσμο να αναπτύξουν ειδικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του εν λόγω στόλου. Προσπάθειας που προσλαμβάνει στρατηγικής σημασίας για τη διαμόρφωση των ροών προώθησης και εμπορίας υγροποιημένων αερίων στις διεθνείς αγορές.