Η Κίνα ανατρέπει τη ναυτιλιακή αγορά των τάνκερ

 

Η Κίνα αναμένεται, τα επόμενα χρόνια,  να γίνει ο υπ’ αριθμό ένα προορισμός των δεξαμενόπλοιων σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς οι εισαγωγές πετρελαίου παρουσιάζουν διαρκή αύξηση ενώ στις ΗΠΑ, που μέχρι τώρα ήταν η κορυφαία σε εισαγωγές χώρα έχουν μειωθεί λόγω της αύξησης της εγχώριας εξόρυξης φυσικού αερίου από σχιστόλιθο και λόγω των οχημάτων που καίνε λιγότερα καύσιμα .

Μέχρι το 2020 , οι εισαγωγές της Κίνας πετρελαίου από όλες τις περιοχές υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 9,2 εκ. βαρέλια την ημέρα από 2,5 εκ. βαρέλια την ημέρα το 2005 . Στον αντίποδα, η κατανάλωση των ΗΠΑ θα μειωθεί σε 6,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το ανώτατο επίπεδο του 10,1 εκ. βαρέλια την ημέρα κατά την ίδια περίοδο.
Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 360 % των εισαγωγών της Κίνας, έναντι πτώσης 32 % για τις ΗΠΑ.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Lloyd’s List, η οποία επικαλείται πρόβλεψη της εταιρείας  Wood MacKenzie, σύμφωνα με την οποία το 2017 θα είναι η χρονιά που η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε εισαγωγές πετρελαίου.
Για την Κίνα αυτή η «πρωτιά» δεν είναι ιδιαίτερα επιθυμητή καθώς η χώρα θα είναι θα είναι περισσότερο εξαρτημένη από το εισαγόμενο πετρέλαιο από ποτέ ενώ ταυτόχρονα η εξάρτηση των ΗΠΑ θα μειωθεί σημαντικά.
Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη προδιαγράφει θετικά νέα για τις ναυτιλιακές εταιρείες και την Μέση Ανατολή, καθώς το πετρέλαιο αυτής της περιοχής, περιλαμβανομένου και του Ιράν επιλέγει η Κίνα για τις εισαγωγές.
Η διάρκεια του ταξιδιού μεταξύ της Μέσης Ανατολής και των λιμένων στην Κίνα είναι περίπου 20 ημέρες, σε σύγκριση με περίπου 34 ημέρες από την επόμενη καλύτερη επιλογή στη Δυτική Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία της ICAP Shipping .
Σύμφωνα με την ICAP , οι συνολικές εισαγωγές της Κίνας από τις πέντε μεγάλες χώρες της Δυτικής Αφρικής που παράγουν πετρέλαιο θα φθάσει 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα αυτό το μήνα ,σ το χαμηλότερο επίπεδο που σημειώθηκε μέσα σε 18 μήνες . Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας και την έλξη του χαμηλότερου κόστους μεταφοράς από τη Μέση Ανατολή.

 

www.pireas2day.gr