Γ. Οικονόμου: Αγορά 6 ρυμουλκών ανοικτής θαλάσσης

 

Ένα μεγάλο deal έχει στα «σκαριά» ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου καθώς βρίσκεται ένα «βήμα» πριν αγοράσει ένα στόλο έξι ρυμουλκών ανοιχτής θαλάσσης.

Όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία του κ. Οικονόμου, έχει ήδη επέλθει συμφωνία για την εξαγορά του 98% της Nautilus Offshore Services Inc. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συμφωνία έχει «κλειδώσει» στα 87 εκατομμύρια δολάρια συν την ανάληψη χρεών ύψους περίπου 33 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα 6 βοηθητικά σκάφη ανοιχτής θαλάσσης είναι σκάφη εφοδιασμού (4) και δύο σκάφη πλατφόρμας. Όλα είναι χρονοναυλωμένα στην Petrobras της Βραζιλίας μέχρι το 2017.

Η αγορά θα γίνει από την θυγατρική της Dry Ships, Ocean Rig UDW Inc με δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα δοθεί από την ατομική εταιρεία του 62χρονου εφοπλιστή, την DryShips, με εγγύηση τις μετοχές που κατέχει η εταιρεία στην Ocean Rig UDW Inc. και από ένα φορτηγό πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου, και έχει διάρκεια τριών ετών.

Επιπλέον, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης DryShips ανακοίνωσε ότι οι δανειστές και οι δανειζόμενοι έχουν ορισμένα δικαιώματα μετατροπής ενώ οι συναλλαγές έχουν εγκριθεί από τα ανεξάρτητα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.

Ο Γιώργος Οικονόμου είναι ένας από τους αυτοδημιούργητους εφοπλιστές, που παρότι δεν το επιδιώκει συγκεντρώνει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ καταφέρνει να περάσει από πολλές δυσκολίες.
Μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών σπούδασε ναυπηγική και εφαρμοσμένη μηχανική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ),από όπου και έλαβε Bachelor of Science και Master of Science ως Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός,καθώς και Master of Science στη Ναυτιλία και Διοίκηση Ναυπηγείων.

Το 1976 ξεκίνησε να εργάζεται ως Έφορος Μηχανικός στη ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris της οικογένειας Μαρτίνου ενώ από το 1981-1986 κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή στην Oceania Maritime Agency με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Από το 1986 έως το 1991 επένδυσε και συμμετείχε στο σχηματισμό μεγάλου αριθμού ναυτιλιακών εταιρειών και το 1991 ίδρυσε την εταιρεία Cardif Marine Inc. Group of Companies.

Το 2015 περιλαμβανόταν στην λίστα του περιοδικού Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη (2 δισεκατομμύρια δολάρια).Στην Ελλάδα η εταιρία πληροφορικής PC SYSTEMS συμφερόντων του, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.Αναπτύσσει εμπορικές και ναυτιλιακές δραστηριότητες με επιχειρήσεις της Κίνας και υπήρξε ο πρώτος Έλληνας εφοπλιστής που εξασφάλισε δανειοδότηση από κινεζική τράπεζα, με την σύναψη δάνειου ύψους 120 εκατομμυρίων Ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012.

maritimes.gr{jcomments on}