/

Φαφαλιός: Κάποιοι αδρανούν και περιμένουν λύσεις απο άλλους

xaralampos-fafaliosBολές κατά των εμπλεκομένων στη ναυτιλιακή αλυσίδα (ναυπηγεία – κατασκευαστές μηχανών – ναυλωτές – εφοδιαστές καυσίμων) ότι μένουν στο περιθώριο σιωπηλοί, ελπίζοντας κάποιοι άλλοι να βρουν τις απαραίτητες λύσεις για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου Χαράλαμπος Φαφαλιός στην ετήσια συνέλευση της Επιτροπής (Committee). Ειδικότερα ο κ. φαφαλιός ζήτησε την πιο ενεργή συμμετοχή των ναυπηγείων, κατασκευαστών μηχανών πλοίων, εφοδιαστών ναυτιλιακών καυσίμων και ναυλωτών στη μετάβαση της ναυτιλίας στην εποχή της απανθρακοποίσης. Κανένα από τα εναλλακτικά καύσιμα που προσφέρονται επί του παρόντος, όπως είναι η αμμωνία, η μεθανόλη, το LNG, τα βιοκαύσιμα, δεν είναι ασφαλή και δεν προσφέρουν πιο πράσινο αποτύπωμα από αυτό που ήδη υπάρχει.
Τα ναυπηγεία αρνούνται να καταλήξουν σε πλοία με καλύτερες γραμμές κύτους και μεγαλύτερη υδροδυναμική απόδοση κάτι που θα έφερνε εξοικονόμηση έως και 20% σε σχέση με τα υπάρχοντα σχέδια γάστρας. Οι ναυλωτές επειδώκουν τα πλοία να πλέουν με τις μέγιστες ταχύτητες, μόνο για να φτάσουν σε ένα λιμάνι φόρτωσης ή εκφόρτωσης και να περιμένουν για μια παρατεταμένη περίοδο πριν ελλιμενιστούν.
Τέλος η ίδια η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΙΜΟ – MEPC δεν βοήθησε, δεν βοήθησε τη συζήτηση αρνούμενη να δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει μια τεχνική πρόοδο.