/

Ελληνικό δεξαμενόπλοιο υπεύθυνο για την πετρελαιοκηλίδα στη Βραζιλία το 2019-2020

brazilia-petrelaiokilida-Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας,  ολοκλήρωσε τις έρευνες για την προέλευση των πετρελαιοκηλίδων που έπληξαν τις ακτές της Βραζιλίας μεταξύ του 2019 και 2020

Διαπιστώθηκε ότι ένα πετρελαιοφόρο ελληνικής σημαίας  ήταν υπεύθυνο για την ρύπανση, αλλά δεν κατονομάζεται στη σχετική ανακοίνωση, όπως δεν κατονομάζεται και η διαχειρίστρια ή πλοιοκτήτρια εταιρεία. Το κόστος που βαρύνει τις ομοσπονδιακές, κρατικές και δημοτικές δημόσιες αρχές μόνο για τον καθαρισμό των παραλιών και των ωκεανών υπολογίστηκε σε περισσότερα από 188 εκατομμύρια ριάλ ή περί  τα 35 εκατ. δολ

Η πετρελαιοκηλίδα επηρέασε περισσότερες από 1.000 τοποθεσίες σε 11 παράκτιες πολιτείες της Βραζιλίας μεταξύ του Αυγούστου του 2019 και του Μαρτίου 2020.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, με βάση τ αποδεικτικά και άλλα στοιχεία που προσκομίστηκαν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν επαρκή στοιχεία ότι ένα πετρελαιοφόρο υπό ελληνική σημαία ήταν υπεύθυνο για την διασπορά της ελαιώδης ουσίας που έφτασε στις ακτές της Βραζιλίας.

Η αντίστοιχη εταιρεία και οι νόμιμοι εκπρόσωποι της, καθώς και ο καπετάνιος και ο αρχιμηχανικός του πλοίου, κατηγορήθηκαν για τη διάπραξη των αδικημάτων ρύπανσης, μη συμμόρφωσης με περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και ζημιών σε μονάδες προστασίας.

Η υπόθεση μεταβιβάσθηκε στην Ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη του Ρίο Γκράντε ντο Νόρτε.