/

Ελληνες εφοπλιστές: H EE πυροβολεί τα πόδια της

eksiefoplistesEυθείες βολές για την πολιτική της ΕΕ όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων εξαπέλυσαν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Γιώργος Προκοπίου μιλώντας στο 8ο Capital Link Maritime Leaders Summit. Στο ίδιο πάνελ βρέθηκαν ο δρ Ιωάννης Κούστας, ο Πέτρος Παππάς, ο Νίκος Τσάκος και ο Γιώργος Οικονόμου σε μία μοναδική σύνθεση κορυφαίων Ελλήνων πλοιοκτητών με συνολικό στόλο άνω των 600 πλοίων, όπως γράφει το newmoney.gr

«Τόσο η πανδημία και όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν είχαμε ξαναζήσει. Υπάρχει εδώ και μέρες ένταση στην περιοχή. Ευτυχώς ή δυστυχώς η ναυτιλία με τις γεωπολιτικές αλλαγές βλέπει νέες ευκαιρίες» επεσήμανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και συνέχισε: «Η ΕΕ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και ταυτοχρόνως να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και τ ο φυσικό αέριο. Η απεξάρτηση δεν μπορεί να γίνει σε ένα βράδυ. Θα χρειαστεί καιρό. Οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα λάθος. Αντι να βρουν λύση σε αυτό το σοβαρό θέμα της ενεργειακής κρίσης και να βοηθήσει τις οικονομίες και τους πολίτες, συζητούν για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων. Από την άλλη πλευρά η Ρωσία πουλάει πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση σε Κίνα και Ινδία και τα διυλιστήρια της Ινδίας μεταπωλούν στην Ευρώπη τα πετρελαϊκά προιόντα σε υπέρογκες τιμές. Άρα αντί να τιμωρούμε τη Ρωσία τιμωρούμε τον εαυτό μας. Οι πολιτικοί πρέπει να βρουν λύσεις γιατί έρχεται στο μέλλον βαθύτερη οικονομική ύφεση.».

Στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του Ομίλου Capital επεσήμανε ότι «ως εταιρεία εργαζόμαστε με Ουκρανούς και Ρώσους. Παρείχαμε βοήθεια, ειδικά μετά την εισβολή στους ναυτικούς από την Ουκρανία και τις οικογένειές τους». Παράλληλα, αναφέρθηκε στα πλοία όπου ήταν ναυτολογημένο πλήρωμα και από τις δύο εθνικότητες, τονίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα. Όμως -όπως είπε- όσο συνεχίζεται ο πόλεμος αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία να χωριστούν τα μικτά πληρώματα.

Σε ό,τι αφορά την Covid-19, σημείωσε ότι ελήφθησαν πολλά μέτρα για την προστασία των ναυτικών, με σχεδόν καθημερινά τεστ. Επιπλέον, λαμβάνονται συνεχώς πρωτοβουλίες για να μένουν υγιείς. «Είναι μια δύσκολη εποχή και ευχαριστούμε τους ναυτικούς μας. Ήταν άγνωστα νερά και για εμάς αυτά, αλλά μας έδωσαν τη δύναμη να επιστρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η πανδημία ανάγκασε τον κόσμο να μείνει κλεισμένος στο σπίτι του και να διοχετεύει τα χρήματά του στην αγορά αγαθών μέσω διαδικτύου, κάτι που έφερε εκτόξευση της αγοράς των Containerships πρωτίστως και της αγοράς Dry Cargo δευτερευόντως.

Ο Γιώργος Προκοπίου τόνισε: «Η ΕΕ πυροβολεί τα πόδια της και οι μόνοι κερδισμένοι είναι η Κίνα και η Ινδία» και προσέθεσε: «Οι κυρώσεις ποτέ δεν λειτούργησαν. Το Ιράν βγήκαν δυνατότερο και στη Βενεζουέλα πείνασε ο κόσμος ενώ η ελίτ περνούσε καλά».

 

Πηγή: newmoney.gr