22ο Ετήσιο Συνέδριο
Πλήρης αναδόμηση της δημόσιας διοίκησης
Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2011. Με ιδιαίτερη επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 22ου Συνεδρίου του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννος Γραμματίδης, προλογίζοντας τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, επεσήμανε: «ότι η δημοσιονομική υστέρηση της χώρας δε δείχνει να βελτιώνεται ούτε στο πεδίο της αύξησης των εσόδων, ούτε στο πεδίο της περιστολής των δαπανών. Παράλληλα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν προωθούνται και οι επιχειρούμενες δεν εφαρμόζονται, ενώ παραμένει πεισματικά αναξιοποίητη η δημόσια περιουσία, που είναι δεκτική ορθολογικότερης εκμετάλλευσης. Τα αίτια για όλα αυτά είναι γνωστά: οι πολίτες έφθασαν στα φοροδοτικά τους όρια. Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι σε διάλυση και η δαιδαλώδης διαμερισματοποίηση της δημόσιας διοίκησης δεν επιτρέπει ούτε το σχεδιασμό ούτε την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων περιλαμβανομένων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Και λυπάμαι που πρέπει να καταθέσω, κύριε Πρόεδρε, ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της απόλυτης κομματικοποίησης του κράτους που, όμως έχει τελικά εγκλωβίσει και αυτό το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα.
Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Κανένα μέτρο δε θα μπορέσει να αποδώσει και καμιά μεταρρύθμιση δε θα μπορέσει ποτέ να εφαρμοστεί χωρίς να έχει προηγηθεί η πλήρης αναδόμηση της δημόσιας διοίκησης και η απλοποίηση της νομοθεσίας που την υποστηρίζει και συντηρεί τον παράλογα αντι-αναπτυξιακό όσο και ύποπτο πολλάκις ρόλο της».
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, τόνισε στην ομιλία του: «Η κυβέρνηση αυτή είναι προσωρινή και μεταβατική, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους μας. Όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες. Και τέλος! Συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων δεν υπήρξε.
Και συνέχισε: «Υπάρχουν, λοιπόν, πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε τέτοια κρίση χρέους:
- Δεν βάζουμε φόρους σε περίοδο ύφεσης.
- Δεν προχωράμε σε οριζόντιες περικοπές, για να μειώσουμε τη σπατάλη.
- Δεν κάνουμε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς να παίρνουμε ταυτόχρονα μέτρα για την ανάκαμψη της Οικονομίας.
- Δεν ζητάμε θυσίες, χωρίς φως στην άκρη του τούνελ.
- Δεν παραμελούμε ποτέ – μα ποτέ – τη ρευστότητα της Οικονομίας.
Καθένα από τα πέντε αυτά σφάλματα μπορεί να ματαιώσει την δημοσιονομική προσαρμογή. Μπορεί, δηλαδή, να οδηγήσει σε ύφεση μάλλον, παρά σε μείωση του ελλείμματος. Και η ύφεση με τη σειρά της θα διαιωνίσει τα μεγάλη ελλείμματα και θα εκτοξεύσει το χρέος.
Κι όταν οι θυσίες οδηγούν σε επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τότε η ίδια η Κοινωνική Συνοχή θα απειληθεί, η – όποια – κυβέρνηση θα σπαταλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο, θα χάσει την αξιοπιστία της και θα είναι πολύ δύσκολο αργότερα ακόμα και να διορθώσει τα σφάλματά της. Γιατί μια κοινωνία δεν αντέχει συνεχείς θυσίες χωρίς αντίκρισμα…
Από τα πέντε αυτά πράγματα που δεν πρέπει να κάνει κανείς, από τα πέντε αυτά σφάλματα που πρέπει να αποφύγει, και που το καθένα μόνο του μπορεί να ματαιώσει κάθε προσπάθεια διεξόδου από την κρίση, εδώ στην Ελλάδα έγιναν και τα πέντε!»
Και ολοκλήρωσε σημειώνοντας: «Με δύο λόγια ζητάμε:
–Η πολιτική διεξόδου από την κρίση να αναδείξει στο εξής σε άμεση προτεραιότητα την Ανάκαμψη.
–Να προχωρήσει η μείωση του ελλείμματος, αλλά αυτή τη φορά, με έμφαση κυρίως στο χτύπημα της σπατάλης. Σίγουρα όχι άλλες «οριζόντιες περικοπές». Και να επανορθωθούν κάποιες αδικίες που έγιναν από τις προηγούμενες «οριζόντιες περικοπές». Κατά προτεραιότητα η αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων. Η μοναδική υπόσχεση που έχω δώσει…
–Να χτυπηθεί το αληθινό λίπος της κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε μικρότερο και καλύτερο κράτος με λιγότερους φόρους που θα τους πληρώνουν όλοι. Σήμερα έχουμε μεγάλο κράτος και υψηλούς φόρους. Που τους πληρώνουν όλο και λιγότεροι. Και κυρίως τους πληρώνουν αυτοί που δεν αντέχουν πια…
–Να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά αυτή τη φορά με έμφαση της ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας. Που σημαίνει πριν απ’ όλα μείωση της φορολογίας και χτύπημα της γραφειοκρατίας. Προφανώς να μην υπάρξουν άλλοι φόροι. Και απαραιτήτως να μειωθούν άμεσα κάποιοι φορολογικοί συντελεστές. Στις επιχειρήσεις και στις εργοδοτικές εισφορές κατά προτεραιότητα.
–Να δοθεί έμφαση ακόμα στην αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Γιατί χωρίς αυτήν, κανένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να πετύχει.
Τρία προτάγματα συνοψίζουν αυτά που έχω να σας πω σήμερα: Ανάκαμψη, Ανταγωνιστικότητα, Κοινωνική Συνοχή.
Νωρίτερα, ο κ. Γιάννης Μανιάτης, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, είχε δηλώσει: «Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΓΜΕ, τα συνολικά μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας είναι τρέχουσας αξίας 28 δις Ευρώ περίπου». Και συμπλήρωσε: «Είναι απόλυτα ρεαλιστικό το σενάριο κάλυψης ποσοστού 20 – 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού πετρελαίου, έσοδα του δημοσίου, αύξηση θέσεων εργασίας και τεχνογνωσία. Αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι η Ελλάδα δίνει κάθε χρόνο για εισαγωγές κάθε είδους πετρελαιοειδών γύρω στα 10 έως 12 δις Ευρώ».
«Από το 2008 έως και το 2011 έχουμε μία μείωση του ΑΕΠ της χώρας, που ξεπερνάει τις 15 μονάδες. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν μπορούμε να βάζουμε άλλα φορολογικά μέτρα στον ελληνικό λαό. Αν ήταν άλλος λαός, άλλοι πολίτες, άλλη κοινωνία, στις δυτικοευρωπαϊκές κυρίως κοινωνίες, θα είχε γίνει επανάσταση και έκρηξη» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Και δεν μπορούμε να μειώσουμε άλλο τους πόρους για την ανάπτυξη» συμπλήρωσε. «Δεν μπορούμε να μειώνουμε κι άλλο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν μπορεί να έχουμε Πρόγραμμα που να ξεκινάει από 9,5 δις Ευρώ και να φτάνει φέτος στα 6,5 δις» όπως επισήμανε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας την αυτοκριτική για όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε: «Οφείλουμε να υπερβούμε τις ιδεοληψίες, τις αντιλήψεις που οδήγησαν τα πράγματα εδώ. Οφείλουμε να υπερβούμε τις αδράνειες και γενναία να δώσουμε μια γροθιά σε αυτό, το οποίο αυτή τη στιγμή ουσιαστικά κρατάει την Ελλάδα πίσω. Ένα κράτος αντιπαραγωγικό, ένα κράτος τύπου σοβιετικού, ένα κράτος το οποίο δυστυχώς κατόρθωσε να κάνει το απραγματοποίητο: να έχει εχθρούς τους πολίτες, να έχει εχθρούς την επιχειρηματική τάξη και την επιχειρηματικότητα, να έχει εχθρό την ανάπτυξη και την πρόοδο. Πρέπει να δώσουμε μια γροθιά σε αυτό το κράτος και να τελειώνουμε γρήγορα. Γιατί αν δεν τελειώσουμε γρήγορα, όπως πολύ σωστά είπε πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός Οικονομικών, θα κληθούμε να ξαναπούμε στους πολίτες δυστυχώς αποτύχαμε, παρά το γεγονός ότι έχουμε κόψει πέντε φορές τις συντάξεις».
«Ονομαστά ξενοδοχεία της Αθήνας πιθανόν να κλείσουν» μέσα στον επόμενο χρόνο, σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης αναφερόμενος στη δεινή θέση του τουρισμού της πρωτεύουσας από την υποβάθμιση του κέντρου και τα επεισόδια. Η κρίση έχει κάνει την Αθήνα φθηνότερη, «αλλά η απωθητική εικόνα έχει αντίθετο αποτέλεσμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η πόλη «γνωρίζει φαινόμενα ερήμωσης και γκετοποίησης»
Σχετικά με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ένας μη κερδοσκοπικός αυτοδύναμος οργανισμός που ιδρύθηκε το 1932, στοχεύει στην προώθηση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ελλάδας.
Σήμερα το Επιμελητήριο, με τα 1000 περίπου μέλη του, εξακολουθεί να ενισχύει και να διευκολύνει το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις επαγγελματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών. Είναι διαπιστευμένο μέλος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ουάσιγκτον και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων του περιλαμβάνονται συνέδρια, με υψηλού κύρους ομιλητές από όλο τον κόσμο όπως: Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας, Healthworld, Συνέδριο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Φορολογικό Συνέδριο, μεταξύ άλλων, επιχειρηματικές αποστολές προς και από τις Η.Π.Α. και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και διοργάνωση Αμερικανικών περιπτέρων σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα Ποσειδώνια και η Defensys.
Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση www.amcham.gr