Πλακιωτάκης: Η Ν.Δ. δεσμεύεται να επανασυστήσει το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Πλακιωτάκης, υπουργός ναυτιλίας
Προς συνολική καταψήφιση επί της Αρχής από την αντιπολίτευση, βαίνει το σχέδιο Νόμου περί Σύστασης Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Μέχρι και αυτή την ώρα η κυβέρνηση δέχεται τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης με τον κ. Πλακιωτάκη να δηλώνει από το βήμα, ότι η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να επανασυστήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την ενιαία του μορφή που θα συμπεριλαμβάνει και το Λιμενικό Σώμα.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε στις μάχες που έδωσε παλαιότερα ο σημερινός Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, για να παραμείνει το Λιμενικό στο άλλοτε Υπουργείο Ναυτιλίας. ” Όταν γίνει ξανά υπουργός Ναυτιλίας ο κ. Παπουτσής, θα πάρει μαζί του το Λιμενικό;” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άγγελος Κολοκοτρώνης”, εκπρόσωπος του Λ.Α.Ο.Σ.
 
“Τα κάνατε μαντάρα”, επεσήμανε ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για διάλυση του Υπουργείου Ναυτιλίας, ότι προηγήθηκαν πέντε διαφορετικά Προεδρικά Διατάγματα
που πηγαινοέφερναν το Λιμενικό  από το ΥΘΥΝΑΛ στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη, στην παραίτηση του Γ.Γ. του ΥΘΥΝΑΛ και στις τραγελαφικές διαδικασίες που τελικά οδήγησαν στην “ταφόπλακα του opengov” δύο ημέρες μετά τη παραίτησή του κ. Βλάχου.
Αναφέρθηκε και στο άρθρο 20, επισημαίνοντας ότι ο ΥΘΥΝΑΛ είχε δηλώσει ότι “δεν εγνώριζε τίποτα για τη συμπερίληψή του στο νομοσχέδιο”.  Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις  ένθερμες σχέσεις της κυβέρνησης με την COSCO  τη στιγμή που ως αντιπολίτευση πετροβολούσε  τη συνεργασία με τους Κινέζους.  Και κατέληξε με το περιστατικό της περασμένης Παρασκευής όπου ο Θάλαμος Επιχειρήσεων ξέμεινε από ρεύμα, τονίζοντας ότι ο Θάλαμος Υπάγεται στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη ενώ την ευθύνη για τη συντήρηση του Θαλάμου έχει το ΥΘΥΝΑΛ!
Επί του Νομοσχεδίου ο κ. Πλακιωτάκης, ανέφερε ότι όλοι οι  εμπλεκόμενοι με τη Ναυτιλία Φορείς: Εφοπλιστές, ενώσεις Λιμενικών κλπ, τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου.  Επεσήμανε ακόμη ότι σήμερα το Λιμενικό Σώμα, διαθέτει 603 πτυχιούχους πανεπιστημιακού επιπέδου, ότι το 2008 συνέλαβε το Σώμα 15.314 λαθρομετανάστες, ότι μεταξύ 2004 – 2010 αντιμετώπισε 1300 υποθέσεις ναρκωτικών, όπως επίσης και ότι το 2010 συνέλαβε 1765 λαθρομετανάστες χωρίς προϋπολογισμό και χωρίς καύσιμα.
“Αν κ. Υπουργέ, υπήρχε πρόβλημα με τα επιχειρησιακά μέσα, γιατί δεν προσπαθήσατε να τα αυξήσετε και να τα υποστηρίξετε;” ρώτησε ο κ. Πλακιωτάκης ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι  επτά (7) αεροσκάφη του Λιμενικού είναι σήμερα ακινητοποιημένα όπως και ότι  ένα σκάφος ανοικτής θαλάσσης είναι ακινητοποιημένο από το 2009.  Ακόμα στιγμάτισε το γεγονός ότι ακινητοποιημένα είναι το 50% των μεσαίων επιχειρησιακών μέσων, 70% των μικρών μέσων και των περιπολικών καθώς και το 60% των χερσαίων περιπολικών.
Πρόσθεσε ακόμη ότι τη Ναυτιλιακή Πολιτική της χώρας, δεν την ασκούσε το Λιμενικό αλλά ο εκάστοτε Υπουργός με την τεχνική βοήθεια των αξιωματικών του Λιμενικού.
Αναφορικά με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα αξιοποίησε την εμπειρία άλλων χωρών που έχουν ακτοφυλακή, ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο και ότι δεν έχει καμία σχέση με καμία άλλη χώρα απ όσες προβάλλει στο επιχείρημά του το Υπ. Προστασίας του Πολίτη.
Τόνισε ακόμη  ότι με το νομοσχέδιο περί σύστασης Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και Ακτοφυλακής, κινδυνεύει να χαθεί πολύτιμη τεχνογνωσία.  Έθεσε μάλιστα το ερώτημα: Ποιος θα αντικαταστήσει τους αξιωματικούς που θα αποχωρήσουν από την στήριξη της ναυτιλιακής πολιτικής της χώρας.  “Θα το αντιμετωπίσετε με μετατάξεις από τον ΟΣΕ ή με αεροσυνοδούς της Ολυμπιακής;” είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος απέδωσε σε ιδεοληψία του καθηγητικού κατεστημένου του ΠΑΣΟΚ την επιμονή για διαχωρισμό του Λιμενικού από το Υπουργείο Ναυτιλίας.  Επίσης έθεσε το σοβαρό θέμα:  Εάν κάποιος αξιωματικός δεν επιθυμεί να παραμείνει στις υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ για δύο χρόνια  όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, τι θα κάνετε;  Θα τον υποχρεώσετε να παραμείνει εκεί χωρίς να έχει τη δυνατότητα να προαχθεί;  Και κατέληξε λέγοντας:  Τα έχετε κάνει μαντάρα!
Στους Τεχνικούς αξιωματικούς αναφέρθηκε ο κ. Νίκος Τσούκαλης της Δημοκρατικής Αριστεράς, επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται σύσταση θέσης αντιναυάρχου προκειμένου να έχουν ίση μεταχείριση με τους συναδέλφους τους.  Επίσης αναφέρθηκε στη πλειοψηφία των επιχειρησιακών μέσων που βρίσκεται σε αχρηστία.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στάθηκε περισσότερο στο άρθρο 20 με το οποίο περιορίζεται ο αριθμός των αξιωματικών κάθε ακτοπλοϊκού που πρέπει να γνωρίζει την Ελληνική γλώσσα.
Τη μεγάλη αλήθεια όμως φαίνεται να επεσήμανε ο κ. Θοδωρής Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναφέρθηκε σε υποψίες ότι το Λιμενικό Σώμα, θα ενταχθεί στον γενικότερο σχεδιασμό του Ευρωπαϊκού Αμυντικού δόγματος και στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Αυτή την ώρα στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη  Χρήστος Παπουτσής.