Πιέσεις προς την καγκελάρλιο Μέρκελ

Εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες εντείνονται οι πιέσεις προς την Γερμανίδα καγκελάριο για τη στάση που θα τηρήσει τελικά το Βερολίνο στο καίριο ζήτημα της αντιμετώπισης της ευρωκρίσης.
 

 

Υπέρ του συμφώνου ανταγωνιστικότητας εκφράζεται σε σημερινή του συνέντευξη ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, του κόμματος των Φιλελευθέρων. Απορρίπτει ρητά την αύξηση κεφαλαίων του προσωρινού ταμείου διάσωσης, επειδή θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές. Αναφορικά με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα λειτουργήσει από το 2013 και μετά, ο κ. Μπρούντερλε επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρξει ρήτρα που θα προβλέπει τη συμβολή ιδιωτών πιστωτών σε περίπτωση αδυναμίας κρατών της Ευρωζώνης να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Μπρούντερλε τονίζει ότι εναπόκειται σε αυτήν, αν και πότε θα αποφασίσει να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

Κατηγορηματικά αντίθετος είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας στο θέμα της αγοράς ομολόγων του ελληνικού κράτους από τον μηχανισμό στήριξης. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε κατά την άποψή του άμεση ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη της Ευρωζώνης για ένα μέλος, κάτι που ως γνωστόν απαγορεύεται από τη συνθήκη της Λισαβόνας.

Παρέμβαση στις συλλογικές συμβάσεις;

Αντίθετα με σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων Μίχαελ Ζόμερ εκφράζεται υπέρ της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολόγων (Eurobonds) από τα κράτη- μέλη της Eυρωζώνης. Ο κ. Ζόμερ θεωρεί το μέτρο αυτό αναγκαίο για τη σταθερότητα του ευρώ.

Αρνητικά εκφράζεται ο πρόεδρος των Γερμανικών Συνδικάτων για το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας που προωθεί η Γερμανίδα καγκελάριος. Η εφαρμογή αυτού του συμφώνου θα σήμαινε κατά τον κ. Ζόμερ παρέμβαση στην αυτονομία των συλλογικών συμβάσεων.

Πηγή: DW-de