/

Περισσότερα από 150 άτομα διέσωσε το δεξαμενόπλοιο Aristofanis του Βαγγέλη Μαρινάκη

aristofanisΣε μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, περισσότερων από 150 ανθρωπίνων ζωών, συμμετείχε  το δεξαμενόπλοιο M/T Aristofanis, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Το  περιστατικό συνέβη αργά το βράδυ της Πέμπτης 23 Σεπτεμβρίου στη θαλάσσια περιοχή 70 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του νησιού Σχίζας Μεσσηνίας, και ενώ το πλοίο ταξίδευε για το Sidikeri της Αιγύπτου.

Ο πλοίαρχος του πλοίου αντιλήφθηκε ότι κοντά στο δεξαμενόπλοιο έπλεε ένα μικρό σκάφος μήκους 15 περίπου μέτρων με πάρα πολλούς επιβάτες, το οποίο παρουσίαζε εισροή υδάτων. Αμέσως ο πλοίαρχος κινητοποιήθηκε και ειδοποίησε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος.

Το Μ/Τ Aristofanis, έλαβε εντολή να συνδράμει στην  επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης, μαζί με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Διασώθηκαν 152 άτομα

Μετά από την ολοκλήρωση της  επιχείρησης με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων, 152 μετανάστες (συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και τριών μωρών) επιβιβάστηκαν με ασφάλεια στο πλοίο και φιλοξενήθηκαν στο κατάστρωμα ενώ εφοδιάστηκαν με όλες τις απαραίτητες προμήθειες (νερό, φαγητό, γάλα, κουβέρτες κ.λπ.). Κανένας επιβάτης  δεν φάνηκε να χρήζει ειδικής  ιατρικής φροντίδας. Ταυτόχρονα, ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις και ενέργειες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και των μεταναστών, αλλά  και του πληρώματος και του φορτίου του πλοίου.

Το Λιμενικό Σώμα ανέφερε ότι σύμφωνα με μαρτυρία, κατά τη διαδικασία της επιχείρησης, μία γυναίκα εκ των επιβαινόντων βρέθηκε στη θάλασσα. Ακολούθησαν έρευνες από τα δύο ελικόπτερα και από παραπλέοντα πλοία, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια τo Μ/Τ Aristofanis ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.)  συνέχισε το ταξίδι του και έφτασε το απόγευμα της Παρασκευής 24 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Παλαιόχωρας στην Κρήτη. Τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά και την ολοκλήρωση των διατυπώσεων από τις Τοπικές Αρχές,  οι 152 μετανάστες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια. Το δεξαμενόπλοιο Aristofanis απέπλευσε μετά με κατεύθυνση τον αρχικό του προορισμό.

Πηγή: tovima.gr