ΠΕΝΕΝ: Νέα 3ήμερη απεργία 6 έως 8 Δεκέμβρη 2016

Σε τροχιά μετωπικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η Πανελλαδική απεργία των Ναυτεργατών με το σύνολο της αντιλαϊκής κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής που είναι στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης η οποία ξεκίνησε 2/12/2016 και συνεχίζεται έως και τις 8/12/2016.

Στις 5/12/2016 πραγματοποιήθηκε μεγάλη Παναυτεργατική μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες απεργοί Ναυτεργάτες από δεκάδες πλοία που παραμένουν δεμένα στον Πειραιά και πολλοί απόμαχοι του κύματος.
Στην διάρκεια της συγκέντρωσης ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε με σφοδρότητα την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τα δικαιώματα του Ναυτεργατικού κόσμου ενώ ταυτόχρονα αφήνει στο απυρόβλητο τα προνόμια και την ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Επισήμανε επίσης την συντριβή των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την κλιμάκωση της επιθετικότητας με προφανή στόχευση την υπονόμευση της απεργίας, την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού και του απεργοσπαστικού πλοίου ασφαλείας (που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατήρησε ανέπαφη την αντιδραστική διάταξη της κυβέρνησης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ).
Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία των Ναυτεργατών στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στην οποία κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Στο ΥΕΝ έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΝΟ και των Ναυτεργατικών Σωματείων με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ο Υπουργός Ε.Ν μεταξύ των άλλων αρνήθηκε να δεσμευθεί για το κεντρικό αίτημα της απεργίας που είναι η απόσυρση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων οποιασδήποτε αύξησης των φορολογικών συντελεστών στον ειδικό τρόπο φορολογίας των Ναυτεργατών ενώ για τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά αιτήματα της απεργίας παρέπεμψε σε μελλοντικές συναντήσεις με τους συναρμόδιους Υπουργούς ενώ σε ότι αφορά τα θέματα της δικής του αρμοδιότητας αρνήθηκε την οποιαδήποτε αναφορά και πολύ περισσότερο να δεσμευτεί για σειρά προβλημάτων που μαστίζουν τον Ναυτεργατικό κόσμο!!!

Σημείωσε ότι η χώρα είναι υπό κατοχή…. Ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για το φορολογικό διότι εκκρεμεί η β΄ αξιολόγηση και η συνεδρίαση του EUROGROUP το οποίο θα συνέλθει στις 18/12/2016 για να συζητήσει τα προαπαιτούμενα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθεια να μην υπάρξει η αύξηση της φορολογίας των Ναυτικών, παράλληλα σιώπησε στις καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ και άλλων Σωματείων ότι έχουν παγώσει οι διαδικασίες καταβολής εκατοντάδων συντάξεων από τον μήνα Ιούνη του 2016 όπως επίσης και των εφάπαξ παροχών επί μία τριετία, ενώ για την διάλυση του ΝΑΤ και των άλλων ταμείων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και ολοκληρώνονται έως το τέλος του χρόνου, πρότεινε να μεσολαβήσει για να υπάρξει διάλογος με τους συναρμόδιους Υπουργούς…….

Στην επίμονη παρέμβαση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ για το καθεστώς ασυδοσίας των εφοπλιστών, την φοροασυλία που απολαμβάνουν και την μαύρη ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία που οργιάζει στην ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση……
Στην συνέχεια, παρουσία δεκάδων ανέργων Ναυτεργατών, συνεδρίασε η Διοίκηση της ΠΝΟ η οποία ομόφωνα αποφάσισε την παραπέρα κλιμάκωση της απεργίας μέχρι τα μεσάνυχτα στις 8/12/2016.
Σημειώνουμε ότι στις 8/12/2016 πραγματοποιείται 24ωρη απεργία όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην οποία συμμετέχει σύσσωμος και ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας μας.

Αργά χθες το απόγευμα ο Υπουργός Ε.Ν εξέδωσε δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο με πρωτοφανή προκλητικότητα ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει η ίδια η ΠΝΟ και τα Σωματεία να συμφωνήσουν για απεργοσπαστικά πλοία ασφαλείας σε όλες τις δρομολογιακές γραμμές για να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πολυήμερη απεργία των Ναυτεργατών!!!

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνει το ατόπημά του ισχυριζόμενος ψευδώς ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης της φορολογίας των Ναυτικών και ότι στην συνάντηση με τα Σωματεία έλυσε το φορολογικό πρόβλημα. Τέλος στο ίδιο κείμενο ζητάει συνάντηση με σκοπό την συζήτηση για το σπάσιμο και την λήξη της απεργίας.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε με δήλωσή του ότι η κυβέρνηση ερωτοτροπεί και μεθοδεύει την ενεργοποίηση της σχετικής αντιδραστικής νομοθετικής διάταξης για την δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας, ενώ απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση με την κυβέρνηση και τον Υπουργό Ε.Ν που αφορά την εξελισσόμενη απεργία.
Μετά από διαλογική συζήτηση η Διοίκηση της Ομοσπονδίας απέρριψε ομόφωνα το περιεχόμενο της επιστολής – δελτίο τύπου του ΥΕΝ.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ παίρνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω εξελίξεις, απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους απεργούς Ναυτεργάτες σε όλη την χώρα, να παραμείνουν στις επάλξεις, να περιφρουρήσουν με κάθε δυνατό τρόπο το δικαίωμα της απεργίας, να ματαιώσουν και να συντρίψουν κάθε απόπειρα να τεθούν σε κίνηση απεργοσπαστικοί μηχανισμοί για το χτύπημα και την υπονόμευση της εξελισσόμενης απεργίας, να αποκρούσουν την σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό αλλά και την στοχοποίηση της απεργίας που μεθοδεύουν από κοινού η κυβέρνηση, διάφοροι παρακρατικοί μηχανισμοί (Κρήτη), δυνάμεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου αλλά και μια σειρά ακόμη παράγοντες και συστημικές πολιτικές δυνάμεις που στρατεύονται σε ιερή συμμαχία για να «υπερασπίσουν» την εθνική οικονομία από την δυσφήμιση που δήθεν προκαλούν οι αγώνες της εργατικής τάξης αλλά και μια σειρά γνωστά μαντρόσκυλα του δημοσιογραφικού κατεστημένου τα οποία είναι σταθερά ταγμένα να αναπαράγουν την άθλια υπονομευτική κυβερνητική και εφοπλιστική προπαγάνδα και στοχοποιούν τους απεργούς σαν υπεύθυνους και υπόλογους για την ταλαιπωρία των μαθητών και την καταστροφή των ευπαθών προϊόντων.

Οι Ναυτεργάτες συνεχίζουν, κλιμακώνουν τον αγώνα τους, οργανώνουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις τους, επιδιώκουν τον συντονισμό και την κοινή δράση με το υπόλοιπο μάχιμο συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική και καλούν σύσσωμους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα του Ναυτεργατικού μας κόσμου.
Έναρξη της απεργίας 6.π.μ στις 6/12/2016 και μέχρι τις 8/12/2016 έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

 

Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος                                                                                                    Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης                                                                         Κροκίδης Νικόλαος