/

Πάτρα: το τελευταίο λιμάνι για το Poseidon Med II

poseidonneoO Οργανισμός Λιμένος Πατρών είχε την τιμή να διοργανώσει την τελευταία εκδήλωση διάδοσης της δράσης Poseidon Med II, μόλις μία εβδομάδα πριν από την ολοκλήρωσή της. Ο δορυφορικός λιμένας του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος από την ΕΕ συγκέντρωσε βασικούς ενδιαφερόμενους και τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα ορόσημα της συγχρηματοδοτούμενης από την Ε.Ε. Δράση και να υποβάλουν την τελική τους ανατροφοδότηση στους εκπροσώπους του Οργανισμού Lloyd’s Register και των Rogan & Συνεργάτες, οι οποίοι είναι επίσης εταίροι στο Poseidon Med II.

Οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν στα βασικά χαρακτηριστικά του LNG, στο Προεδρικό Διάταγμα για τoν ασφαλή ανεφοδιασμό πλοίων με LNG, στις εκπαιδευτικές ικανότητες, στα εγχειρίδια λιμένων και στο masterplan του λιμένα για την υποδοχή του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου.

Ο κ. Παναγιώτης Τσώνης, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών καλωσόρισε θερμά τους συμμετέχοντες στην ψηφιακή εκδήλωση ευχαριστώντας όλους τους εταίρους για τα παραδοτέα και τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν που θα προσφέρουν την ευκαιρία στο λιμάνι να γίνει μέρος της νέας πράσινης εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Ο κ. Σταύρος Αντύπας, Διευθυντής Ανάπτυξης και Διευθυντής Έργου εκ μέρους του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, σχολίασε ότι παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεα εκπόνησης των μελετών και τη σχετική τοπική διαβούλευση, είναι περήφανος που βλέπει ότι η Δράση ολοκληρώνεται αφήνοντας πίσω της ένα πλήρη φάκελο εγκεκριμένων μελετών και στοιχείων που θα επιτρέψουν στο Λιμάνι της Πάτρας να προβεί σε αποτελεσματικές και βιώσιμες επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον. Συνέχισε προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός Λιμένος θα επιδιώξει ευκαιρίες χρηματοδότησης εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας προκειμένου να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα υποδομής.

Αφού παρουσιάστηκε η θέση για τον ανεφοδιασμό LNG εντός του λιμένα και εξηγήθηκε το πώς επιλέχθηκε ως η βέλτιστη λύση, οι συμμετέχοντες συζήτησαν το σενάριο συνύπαρξης αγωγών και πλοίων ανεφοδιασμού για την προμήθεια LNG. Η κα Άννα Αποστολοπούλου, EU Projects Leader & Offshore Manager για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, και Project Manager της Δράσης για λογαριασμό του Lloyd’s Register, διευκρίνισε ότι ο ανεφοδιασμός δεν θα «ενοχλήσει» καμία από τις άλλες ταυτόχρονες επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται εντός του λιμένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε εισερχόμενο πλοίο θα ελλιμενίζεται στην προβλεπόμενη θέση και το πλοίο τροφοδοσίας LNG θα προχωρά στον ανεφοδιασμό παράλληλα με οποιεσδήποτε εργασίες φόρτωσης/εκφόρτωσης πραγματοποιούνται εντός της περιοχής του λιμένα.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια αίσθηση ικανοποίησης για τα επιτεύγματα του Poseidon Med II και μια προσμονή για όλους τους εταίρους να συνεργαστούν ξανά συλλογικά σε ένα παρόμοιο καινοτόμο έργο.