Ευρωπαϊκή στήριξη για την περαιτέρω φύλαξη των θαλασσίων συνόρων ζήτησε από τους πρέσβεις των 27 χωρών της Ε.Ε. στην Αθήνα ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής
«Tα σύνορα της Ελλάδας στη Μεσόγειο είναι σύνορα ευρωπαϊκά», δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποδεχόμενος στο Υπουργείο τους πρέσβεις των 27 χωρών της Ε.Ε., στο πλαίσιο της εβδομάδας που είναι αφιερωμένη στη Μεταναστευτική Πολιτική και την προσφυγική κρίση. Όπως είπε, η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλες της τις δυνάμεις για να αναβαθμίσει τη φύλαξη των συνόρων. Αυτό έδειξε και η πρόσφατη αξιολόγηση από τη FRONTEX είπε, και τόνισε ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται πραγματική αλληλεγγύη από τις χώρες της Ευρώπης, για να φυλαχτούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Στην ενημέρωση των πρέσβεων ήταν παρόντες ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, oι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, κκ Χαράλαμπος Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Λαμπρίδης και Ιωάννης Γιαννέλλης – Θεοδοσιάδης, και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, υπό τον Αρχηγό Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη.
Τις εκδηλώσεις για την Εβδομάδα Μεταναστευτικής Πολιτικής, που άρχισαν σήμερα, από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οργανώνει η προεδρία της Μάλτας στην Ε.Ε..Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Πρεσβεία της Μάλτας στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσαν τους 27 πρέσβεις για τη διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και από τη FRONTEX – EURTF. Οι 27 επισκέφτηκαν το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και τα γραφεία της FRONTEX – EURTF, όπου τους έγινε ιδιαίτερη ενημέρωση για τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος, παρουσία του Αρχηγού του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ, Αντιναύαρχου ΛΣ Σταμάτη Ράπτη.
Ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ευχαρίστησε τους 27 πρέσβεις για την παρουσία τους και τον πρέσβη της Μάλτας για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, τόσο στη διαχείριση του Μεταναστευτικού όσο και στην συγκρότηση της ενιαίας Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Πολιτικής. Όπως είπε, «οι κάτοικοι των νησιών που ζουν στα νησιά είναι ευρωπαίοι πολίτες με τα ίδια δικαιώματα όλων των πολιτών που ζουν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Όταν οι πολιτικές που θα εκπορεύονται από τις Βρυξέλλες θα αποδεικνύουν εν τοις πράγμασι ότι οι πολίτες των νησιωτικών περιοχών, οπουδήποτε στην Ευρώπη, αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι πολίτες στην υπόλοιπη Ευρώπη, τότε η Ευρώπη θα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ολοκλήρωσή της».
Τόνισε ιδιαίτερα ότι η πρόσφατη αξιολόγηση από την FRONTEX έδειξε «τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τη σωστή, σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά που έκαναν οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που έχει η χώρα. Εμπεδώσαμε μια εξαιρετική, καλή συνεργασία με τη FRONTEX, με συνέπεια να μπορέσουμε πραγματικά, πολλές αδυναμίες που υπήρχαν στο παρελθόν, να βελτιωθούν. Οφείλει κανείς να ομολογήσει ότι η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, έχει εξαντλήσει τα περιθώρια με τα οποία προσπαθεί και στα πλαίσια του Λιμενικού Σώματος αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας, να αναβαθμίσει όλο και περισσότερο τη φύλαξη των συνόρων, τόνισεο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Εμείς πιστεύουμε ότι η παράταση για άλλο ένα εξάμηνο της φύλαξης του ελέγχου των συνόρων, δεν συμβάλλει σε αυτό που επιδιώκουμε όλοι μαζί. Εκείνο που πρέπει να προκύψει είναι ότι και η πλευρά των χωρών της Ε.Ε. που καλούνται να επιδείξουν μια πραγματική αλληλεγγύη και όχι μια ευέλικτη αλληλεγγύη, όπως μας βολεύει, θα πρέπει να είναι το πρόκριμα για να μπορέσουμε πραγματικά να στηρίξουμε την προσπάθεια της φύλαξης όλων αυτών των εκτεταμένων συνόρων.»
Διευκρίνισε ότι «δεν αμφισβητείται η βοήθεια που έχει έρθει, αλλά όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η υπόθεση αυτή είναι πλέον ευρωπαϊκή υπόθεση και η βοήθεια και η στήριξη πρέπει να είναι ακόμα πιο ουσιαστικές και πιο αποτελεσματικές». «Ακόμα και όταν τελειώσουν οι πόλεμοι γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο οι κλιματικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή θα επιδράσουν στη μετακίνηση πληθυσμών και ως εκ τούτου η ύπαρξη μιας πολύ οργανωμένης παρουσίας στη θαλάσσια οριογραμμή θα είναι συνεχής και διαρκής», είπε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας πρόσθεσε ότι η κρίση με τις μετακινήσεις πληθυσμών «πρέπει να βοηθήσει, όχι στο γίνουν ανάμεσα στα κράτη και τους Λαούς της Ε.Ε. μεγαλύτερα ρήγματα – πολιτικά, ψυχικά, κοινωνικά – αλλά να μας φέρει πιο κοντά. Πιο κοντά τους Λαούς της Ευρώπης, γιατί πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι το συμφέρον κάθε χώρας στην Ε.Ε. έρχεται μέσα από την ενότητα, τη μεγαλύτερη ενότητα και τη μεγαλύτερη συνοχή της ΕΕ».
Ο πρέσβης της Μάλτας στην Αθήνα, Joseph Cuschieri δήλωσε:
«Tο μεταναστευτικό είναι η πρώτη προτεραιότητα της Μαλτέζικης προεδρίας. Πιστεύω ότι το εξάμηνο που μόλις πέρασε κάναμε μεγάλες προσπάθειες και πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα, όχι μόνο χάριν των μεταναστών, οι οποίοι αποτελούν φυσικά την ανθρώπινη διάσταση αυτού του προβλήματος, αλλά και προς όφελος των ευρωπαϊκών κρατών, που αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στη διαχείριση αυτής της κρίσης», δήλωσε ο κ. Joseph Cuschieri
«Ο λόγος που διοργανώνουμε την Εβδομάδα Μετανάστευσης στο πλαίσιο της Μαλτέζικης προεδρίας είναι ότι θέλουμε να δώσουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, αλλά και ένα μήνυμα για την υποχρέωση της ισοκατανομής των βαρών των κρατών μελών στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Αυτή είναι η πρώτη εκδήλωση της Εβδομάδας Μετανάστευσης, θα ακολουθήσουν κι άλλες μέσα στην εβδομάδα και θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Ναυτιλίας, τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής τον κ. Γιάννη Μουζάλα. Θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στην Ελληνική Κυβέρνηση, στο Λιμενικό Σώμα και στην Ελληνική Αστυνομία, γιατί πραγματικά με την πολύ καλή δουλειά που έκαναν και τη διάσωση πολλών ανθρώπινων ζωών, έδωσαν πραγματικά το υπόδειγμα των αξιών της Ε.Ε., καθώς και ένα μήνυμα σε όσες χώρες αρνούνται ή διστάζουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.
Το τελευταίο μήνυμα είναι ότι Ελλάδα και Μάλτα, αν και είναι μικρές χώρες, έχουν αποδείξει ότι οι μικρές χώρες εντός Ε.Ε. μπορεί να καταφέρουν πολλά. Είμαστε μια οικογένεια στην Ευρώπη, όπου υπάρχει διαφορετικότητα και το κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι η ενότητα. Στο πλαίσιο της προεδρίας της Ε.Ε., η Μάλτα, αν και είναι η μικρότερη χώρα, κατάφερε να παράγει τα περισσότερα αποτελέσματα εντός μιας εξάμηνης προεδρίας. Αυτό είναι ένα επιπλέον μήνυμα· ότι και οι μικρές χώρες μπορούν να τα καταφέρουν εξίσου καλά με τις μεγαλύτερες στο πλαίσιο της Ευρώπης».