Π. Κουρουμπλής: “Κλείνει η αξιολόγηση και επιβεβαιώνεται η ανοδική πορεία της χώρας”

Παναγιώτης Κουρουμπλής
«Κλείνει η αξιολόγηση και επιβεβαιώνεται η ανοδική πορεία της χώρας». Δηλώσεις του Υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή,  στην κοπή της πίτας της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας
  Τη βεβαιότητα ότι τις επόμενες θα κλείσει η περίφημη αξιολόγηση και ότι τον Απρίλιο τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα δείξουν πως  η χώρα έχει μπει σε ανοδική πορεία, εξέφρασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην τελετή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας.
  Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ακόμα ότι, μετά τις επαφές που είχε στο Λονδίνο, συζητείται η ιδέα να συσταθεί ένα Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Κέντρο στον Πειραιά, με δομές και υποδομές που θα επιτρέψουν σε ελληνικές, ελληνόκτητες, αλλά και διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες να ιδρύσουν γραφεία στην Ελλάδα, αφού δρομολογήθηκε πλέον η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Είπε ακόμα ότι η ιδέα αυτή προκαλεί «ενθουσιασμό και όραμα», όπου συζητείται.
  «Η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ ξεκίνησε μια νέα δυναμική προσπάθεια που θέλει όλους τους θεσμούς της ναυτιλίας συμμέτοχους για να μπορέσουμε πραγματικά  να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που διαθέτει η πατρίδα σε ανθρώπινο δυναμικό, σε φυσικό περιβάλλον, ώστε να έχει τη δυνατότητα να είναι σήμερα η ελληνική πλοιοκτησία και σημαία, σε περιζήτητα σημεία παγκοσμίως και να μπορέσουμε πραγματικά να συμβάλλουμε αξιοποιώντας αυτό τον πολύ σημαντικό τομέα προς όφελος της χώρας», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής. Και συνέχισε:
  «Ήμουν πριν από δύο μέρες στο Λονδίνο. Επισκέφτηκα τους Lloyd’s του Λονδίνου. Πρέπει να σας πω ότι μου είπαν εντυπωσιασμένοι πως μετά από 26 χρόνια πήγε Έλληνας υπουργός να τους δει. Συνάντησα το Committee του Λονδίνου και κάναμε μια εξαιρετική συζήτηση. Εκεί προσκάλεσα τους Έλληνες του Λονδίνου, τους πλοιοκτήτες εφοπλιστές, μετά την απόφαση του αγγλικού λαού να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., να επιλέξουν τον Πειραιά. Εκεί προέκυψε η ιδέα για ένα Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Κέντρο.Τους είπα λοιπόν, ότι θα μπορούσα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά να αναλάβω την πρωτοβουλία και να κατασκευαστεί ένα παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο με υποδομές και δομές που θα προκαλούν το ενδιαφέρον εταιριών».
  Ο κ. Κουρουμπλής περιέγραψε τους στόχους που εξυπηρετεί ταυτοχρόνως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και τη στήριξη της Ποντοπόρου Ναυτιλίας, ως την αναζωογόνηση της ναυπηγοεπισκευής, τομέας για τον οποίο οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.
   Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι το Υπουργείο παραμένει ανοιχτό σε παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα και ζήτησε συνεργασία και συνεννόηση από όλους και με όλους, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα.