//

Οι κορυφαίες ελληνικές αγωνιστικές ομάδες στον «54ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής»

andros yacht race.

Οι περισσότερες από τις κορυφαίες ελληνικές αγωνιστικές ιστιοπλοϊκές ομάδες θα πάρουν μέρος σε λίγες ημέρες στον «54ο Διεθνή Ιστιοπλοϊκό Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής». Οι ιστιοπλόοι θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις, τις αντοχές και τις γνώσεις τους σε έναν αγώνα που έχει χαρακτηριστεί ως «the toughest race». Η εκκίνηση της διοργάνωσης θα δοθεί στις 27 Αυγούστου και τα σκάφη θα αποπλεύσουν από τη Βουλιαγμένη με προορισμό το νησί της ναυτοσύνης, την Άνδρο. Ο αγώνας διοργανώνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Άνδρου (ΝΟΑ) και τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος (ΝΟΕ), οι οποίοι αποτελούν δύο από τους ιστορικότερους ομίλους της χώρας με μεγάλη παράδοση στον ναυταθλητισμό.

Ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» θεωρείται για τους ιστιοπλόους ένας αγώνας – πρόκληση διότι οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στη διαδρομή της διοργάνωσης, απαιτούν άριστες ιστιοπλοϊκές γνώσεις. Με τον άνεμο να κάνει το δικό του «παιχνίδι», τα πληρώματα θα «φλερτάρουν» με τα δυνατά μελτέμια σε ιστιοδρομίες γεμάτες αδρεναλίνη. Ανάμεσα στους αγωνιζόμενους θα υπάρχουν κάποιοι από τους καλύτερους Έλληνες ιστιοπλόους με διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα αλλά και οι λάτρεις της ιστιοπλοΐας και της θάλασσας, με τη δικιά τους ιστορία στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας. Στην διοργάνωση θα πάρουν μέρος και οι Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής με το σκάφος «Velos». Για τους Ολυμπιονίκες μας θα είναι ο πρώτος ιστιοπλοϊκός αγώνας μετά τους Ολυμπιακούς του Τόκιο στους οποίους βρέθηκαν μεταξύ των οκτώ καλύτερων πληρωμάτων στην κατηγορία των 470.

«Η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση του 54ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου “Ιωάννης Β. Γουλανδρής” έχει αρχίσει. Εφέτος ο ανταγωνισμός αναμένεται μεγάλος διότι θα πάρουν μέρος οι καλύτερες ιστιοπλοϊκές ομάδες της χώρας. Για όλους εμάς τους Ανδριώτες η διοργάνωση, εκτός από ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, αποτελεί μία γιορτή για το νησί. Και αυτή τη χρονιά θα ενώσει τους κατοίκους της Άνδρου και τους φίλους τους κάτω από μια κοινή αγάπη: την ιστιοπλοΐα και, φυσικά, τη διαχρονική αγάπη μας για τη θάλασσα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Άνδρου, Λεωνίδας Σ. Πολέμης.

Η εκκίνηση της διοργάνωσης θα δοθεί στις 27 Αυγούστου, στη θαλάσσια περιοχή της Βουλιαγμένης, και η πρώτη ιστιοδρομία είναι 72 ναυτικά μίλια. Τα ιστιοφόρα θα τερματίσουν στη αρχοντική Χώρα της Άνδρου. Στις 29 Αυγούστου θα διεξαχθεί μία παράκτια ιστιοδρομία 30 ναυτικών μιλίων, με την οποία θα ολοκληρωθεί, από αγωνιστικής πλευράς, ο αγώνας. Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκκίνηση της δεύτερης κούρσας από την πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα του Αφανούς Ναύτου και από τις ακτές του νησιού. Η «αυλαία» του «54ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Άνδρου «Ιωάννης Β. Γουλανδρής» θα «πέσει» στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στις 30 Αυγούστου, με την απονομή των επάθλων.

«Ύστερα από μία χρονιά που εξαιτίας της πανδημίας δεν διεξήχθη ο Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας της Άνδρου, η ιστορική διοργάνωση επιστρέφει και πάλι. Ο εφετινός αγώνας είναι προσεχτικά εστιασμένος στις καλύτερες ελληνικές ομάδες και θα διεξαχθεί με όλα τα απαιτούμενα πρωτόκολλα για την Covid 19. Με μεγάλη χαρά παλαιοί φίλοι και ιστιοπλόοι θα ξαναβρεθούμε στο πανέμορφο νησί της Άνδρου», δήλωσε ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος.

Ο «Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας Άνδρου» αποτελεί τη δεύτερη μακροβιότερη διοργάνωση της χώρας σε ότι αφορά την ιστιοπλοΐα ανοικτής θαλάσσης. Με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Β. Γουλανδρή, το 1967 διεξήχθη ο πρώτος επίσημος αγώνας και από τότε μέχρι σήμερα συγκαταλέγεται στους πιο αγαπημένους των ιστιοπλόων, τόσο για τις δυσκολίες κατά τη διάρκεια των ιστιοδρομιών, όσο και για τη φιλοξενία που απολαμβάνουν στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, εξαιτίας της πανδημίας, εφέτος δεν θα πραγματοποιηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Βασικός Χορηγός που στηρίζει διαχρονικά τον αγώνα είναι η Eurobank Private Bank Luxembourg, η διεθνής  τράπεζα – μέλος του Ομίλου Eurobank – με έδρα το Λουξεμβούργο και παρουσία και στο Λονδίνο και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σκάφος «Velos» των Ολυμπιονικών Τάκη Μάντη – Παύλου Καγιαλή θα συμμετάσχει στον αγώνα με τα χρώματα της Eurobank Private Bank Luxembourg. OfficialChampagne της διοργάνωσης είναι η Moët &Chandon, που στηρίζει τον αγώνα ενισχύοντας την ιστορία της στο χώρο του αθλητισμού, πάντα προάγοντας την αριστεία, τις επιτυχίες και τις μεγάλες στιγμές.