Στη σύσκεψη το «παρών» έδωσαν, ο Έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου κ. Ι. Θεμέλαρος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γ. Κωνσταντινίδης, Ι. Σοροκάκης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ν. Μπίλλης, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΙΑΠ κ. Β. Μεραμπελιώτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γ. Ζουμπούλης, Φ. Κοκκίνη, Ε. Ασβεστάς, Π. Κουμπάρος,μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων, ο Πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων, ο Πρόεδρος των Εμπόρων, ο Πρόεδρος των Καφεζυθεστιατόρων, οι τουριστικοί πράκτορες κ.κ. Δημήτρης Καστής και Αντώνης Κανάρης, καθώς και αρκετοί επαγγελματίες του Τουρισμού.

Απουσία του επικεφαλής της Αντιπολίτευσης κ. Μιχάλη Κοντραφούρη, (ο οποίος αν και είχε κληθεί δεν παρίστατο στη σύσκεψη), την μειοψηφία εκπροσώπησαν οι κ.κ. Ε. Ασβεστάς – Π. Κουμπάρος, οι οποίοι με τις προτάσεις τους συνέβαλλαν εποικοδομητικά στη χάραξη της ενιαίας πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Δήμος Λέρου με τους φορείς του Τουρισμού το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Κόλιας στους παρευρισκόμενους, μοναδικός στόχος της δημοτικής Αρχής είναι η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Λέρου, το οποίο αποτελεί αναμφίβολα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας και της ανάπτυξης του νησιού.


Κατόπιν ο κ. Κόλιας ενημέρωσε αναλυτικά τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα και τις δράσεις της δημοτικής Αρχής στον τομέα του Τουρισμού απαριθμώντας τα ακόλουθα θέματα που αφορούν το νησί μας, πολλά από τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί:
• Την ίδρυση Λιμενικού Ταμείου Λέρου, με τη συμμετοχή του Δήμου Αγαθονησίου μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του.
– Την ίδρυση και λειτουργία Υδατοδρομείου.
– Την αύξηση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων καθώς και δρομολογίων ταχυπλόων (Catamaran) με επιδοτούμενο πρόγραμμα -κατά τους χειμερινούς μήνες- με προορισμό την Κω και τη Ρόδο.
– Το πρόβλημα που υπάρχει με τη κατάργιση VISA πολιτών τρίτων χωρών
– Την προσέγγιση του πλοίου «ΡΟΔΟΣ» της εταιρείας «Hellenic Sea Ways» από τη Βόρεια Ελλάδα στο νησί μας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
– Τον προγραμματισμό ένταξης στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πλήρη επιδότηση κοινωνικού τουρισμού.
– Την Τουριστική προβολή μέσω ΕΟΤ.
– Την ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
– Τις πιέσεις που ασκεί η δημοτική Αρχή προς την κυβέρνηση για αντισταθμιστικά οφέλη λόγω του μεταναστευτικού
– Την επικείμενη συνάντηση των Δήμαρχων Λέρου, Πάτμου , Λειψών Αγαθονησίου με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για επέκταση του υπάρχοντος ή κατασκευή νέου αεροδρομίου στη Λέρο.

Κοινή παραδοχή όλων των παρευρισκόμενων ήταν ότι ο Δήμος Λέρου έχει κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα του Τουρισμού, ενώ παράλληλα οι φορείς ανέπτυξαν τις ενδιαφέρουσες προτάσεις τους, προκειμένου αυτές να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα του Δήμου Λέρου.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το θέμα που έθιξε ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων κ. Ε. Μαθιουδάκης, ο οποίος είπε ότι ο Δήμος Λέρου πρέπει να αναλαμβάνει τα έξοδα των Ξενοδόχων προκειμένου αυτοί να παρευρίσκονται στις Τουριστικές εκθέσεις, πρόταση η οποία αντικρούστηκε τόσο από τον Δήμαρχο, όσο και από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ε. Ασβεστά, ο οποίος τόνισε ότι «οι ξενοδόχοι είναι αυτοί που επιβάλλεται να ξοδεύουν χρήματα για την Τουριστική προβολή των επιχειρήσεών τους».